RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BULLET FOR MY VALENTINE - Bullet For My Valentine

Čas letí. Je to už téměř dvacet let, co Velšané pobláznili celou jednu generaci a zejména náctileté dívky svým líbivým metalcorem. Po velkých úspěších přišly i první pády a ne příliš povedené desky. Jiskřička naděje zakřesala, když se před pěti lety kapela úspěšně vrátila v osvědčeném stylu s albem „Venom“, aby pak o pár let později zklamala nemastnou neslanou „Gravity“.

Díky neplánované covidové pauze se parta kolem Matta Tucka snažila opět nastartovat „Bullety“ a zapomenout na tendenční desku „Gravity“. Vznikl uspokojivý konsensus nazvaný „Bullet For My Valentine“ s dovětkem, že tato aktuální deska bude taková verze „Bullet 2.0“ a nový směr pro další tvorbu kapely. Posunout se někam dál a zůstat relevantní na metalové scéně se Velšané snažili již několik let zpátky. Až teď se ovšem s notnou dávkou sebereflexe dostali do fáze, kdy není třeba kopírovat svou starou tvorbu ani tvorbu někoho jiného. Stačí být svůj a brát kreativní stránku věci jako nejdůležitější esenci alba.

„Bulleti“ se sebereflexivně ohlíží hned v intru, když zopakují úlomky největších hitů…, aby vše rozčísnul úvodní riff „Parasite“ s tradičně melodickým refrénem a parádním kytarovým sólem s velice solidní tečkou na závěr v podobě příjemného breakdownu. Na tvrdosti si zakládá i „Knives“ se skvělým houpavým refrénem. Prostřední část alba již trochu ubírá na zajímavosti a kromě pár vynikajících pasáží (mezihra v „No Happy Ever After“ nebo hlavní riff v „Can´t Escape the Waves“) spíše hledá atraktivní momenty. Vše napravuje výborný závěr desky – atmosférická „Rainbow Veins“ roste s každým poslechem, „Shatter“ se chlubí vděčným rázným riffem a „Paralysed“ povedeným refrénem. Marné je vyhlížet nějakou tradiční baladu.“ Bulleti“ končí svižnou „Death by a Thousand Cuts“ s drtivým úhlavním riffem.

Sázka na rychlost a tvrdost se vyplácí, byť to není bez zaškobrtnutí. Najednou chybí typické melodické kytary či stadiónové vokální linky, které z kapely udělaly v první dekádě hvězdy a které se úspěšně variovaly na albu „Venom“. Škoda je, že Matt Tuck není zrovna dvakrát geniální textař a jeho triviální metafory o jedu kolujícím v těle a přirovnání k ostrým předmětům už hraničí pomalu s parodií. Stejně tak je na tom i jeho vokální rozsah, přičemž převažuje growl, který obsahuje veškeré patřičné parametry a k tvrdším kytarám perfektně sedí. Horší už je to s čistým zpěvem, jenž neoplývá nikterak významnými chytlavými melodiemi a je i ve výsledném mixu posazený trochu níže než obvykle (patrně záměrně).

Bullet For My Valentine trochu promarnili příležitost, když měli po úvodní trojici alb našlápnuto na velice slibnou kariéru. Následné pokusy vybočit z řady či naopak být tendenční vyústili v to, že hromada obdobných kapel chytila příležitost a „Bullety“ doslova vyštípala z nadějné pozice. Pokud eponymní album něco dokázalo, tak to, že kapela z Walesu zůstala na metalovém trhu relevantní a opět se hlásí o slovo. Jsme tady, tvrdší a ráznější než kdykoliv předtím. Tuhle zprávu se podařilo vykřičet do světa a je jen na formaci, jak s ní naloží do příště.

Radek Neuman             


www.bulletformyvalentine.com

YouTube ukázka - Knives

Seznam skladeb:
1. Parasite
2. Knives
3. My Reverie
4. No Happy Ever After
5. Can´t Escape the Waves
6. Bastards
7. Rainbow Veins
8. Shatter
9. Paralysed
10. Death by a Thousand Cuts

Sestava:
Matt Tuck – zpěv, kytara
Michael Paget - kytara, doprovodný zpěv
Jamie Mathias - baskytara, doprovodný zpěv
Jason Bowld - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 47:43
Label: Spinefarm Records
Země: Wales

Diskografie:
2005 - The Poison
2008 - Scream Aim Fire
2010 - Fever
2013 - Temper Temper
2015 - Venom
2018 - Gravity
2021 - Bullet For My Valentine

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.11.2021
Přečteno: 1500x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
NHLSúhlasím, táto...21. 11. 2021 13:17 J.A.N.
To ešte niekto...19. 11. 2021 11:19 Meres


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08956 sekund.