Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Tim Ripper OWENS (K.K.`S PRIEST, THE THREE TREMORS) - Judas Priest už dnes moc nesleduju

Americký zpěvák Tim „Ripper“ Owens je workoholik. Od doby, kdy jako zpěvák nevýznamné revivalové party nastoupil ke svým idolům Judas Priest, uplynulo už čtvrt století a za tu dobu se Ripper podílel na mnoha dalších albech - zpíval s Yngwiem Malmsteenem, kapelou Iced Earth nebo vedl své projekty. Letošní rok je pro něho hodně významný. Nejenže se spojil s někdejším kolegou z Judas Priest K.K. Downingem a svým hlasem ozdobil debutovou desku kapely K.K.`s Priest „Sermons Of The Sinner“, ale podílel se i na druhém albu drsného powermetalového projektu The Three Tremors. Jelikož tyto aktivity rezonují letos silně hudebním světem, bylo záhodno s Ripperema řadu věcí probrat. Kromě současné práce došlo na jeho někdejší angažmá u Judas Priest i na film Rock Star, který je inspirován jeho životním příběhem.

Jak vypadají Vánoce u Rippera Owense?
Myslím, že docela standardně. S dětmi se sejdeme u večeře a celé si to užíváme. Rádi také děláme různé vánoční tradice. Vždyť to znáš…

Letos jsi nazpíval tři alba. S The Three Tremors, s K.K.`s Priest a s Leviathan Project. Dá se říct, že jsi plně zaměstnaný?
To rozhodně. Každým dnem by se měl objevit nový projekt jménem Pyramid, což je neskutečná nahrávka. Taky nahrávám s Engineered Society Project, to jsou teď moje dvě hlavní hudební činnosti. To je tak, když se hudbou živíš… Hodně dělám hostujícího zpěváka jako právě na Pyramid a Engineered Śociety, nebo na Leviathan Project. Plnohodnotným členem jsem u K.K.`s Priest a The Three Tremors.

Novinku „Guardians Of The Void“ vydáváte dva roky po debutu The Three Tremors. Jaký byl hlavní impulz pro to, že jste se rozhodli novou desku natočit?
Především proto, že první deska byla hodně úspěšná a hodně jsme s ní jezdili po turné.. The Three Tremors je hlavně projekt Seana (Pecka, dalšího zpěváka, pozn. aut.) a on chtěl samozřejmě pokračovat. Já nevidím důvod, proč by to tak nemělo být. Rádi spolu hrajeme, právě jsme dokončili americké turné. Všechny nás to baví, užíváme si legraci. Navíc si myslím, že „Guardians Of The Void“ je ještě lepší deska než ta první, trošku míň šílená, ale už jsme tam hodně sehraní.

Když bys obě dvě alba porovnal, v čem je podle tebe největší rozdíl?
Určitě jsme chtěli víc zapracovat na zpěvu, ale všechno je jinak přesně tak, jak má být. Potřebujeme, aby to byl nářez, přece jen je to heavy metal. Chceme všechny šílené obaly, šílený zpěv ve výškách. Já osobně tam dokonce zpívám ještě výš než na prvním albu. Je to trochu víc přímočaré, alespoň co se zpěvu týče, a víc to sedí pohromadě.

The Three Tremors tvoříš s dalšími dvěma zpěváky Seanem Peckem a Harrym Conklinem. Všichni tři jste v metalovém ranku považováni za velké osobnosti. Jak si dělíte role v The Three Tremors?
Jde to přirozeně. Co se líbí Seanovi, to si zkusí zazpívat Sean, stejně si to pak zkusíme všichni. Prostě zkoušíme, co komu víc sedí. A pak to Sean a náš producent a kytarista Dave Garcia dají dohromady, oddělí zpěv a dají to tam tak, jak to sedí nejvíc. Pokud by tohle bylo jen na mně, určitě bych zpěvy více vrstvil nebo dělal dvě různé výšky zpěvu najednou. Vlastně to ve svých věcech také dělám, protože se v tom rád odlišuji.

Kdo má na „Guardians Of The Void“ největší autorský podíl? Jak skladby vznikají?
Všechno začíná u Seana, který dá dohromady základ a pak nás s tím kontaktuje. Většina z The Three Tremors bydlí v San Diegu, ale já žiju v Ohiu, takže kluci pracují hlavně spolu a já pak své zpěvy dodělávám zvlášť. Hlavní zásluhy o výsledek jdou za Seanem a Davem, kteří si mohou udřít prdel, aby všechno zvládli podle představ.

Zkomplikovala pandemie tvorbu alba nebo vám dala více času na tvůrčí proces?
Když nás zasáhla pandemie, tak jsem dodělával zpěvy pro K.K.`s Priest. To bylo v březnu 2020. Hodně nás to dostalo, protože jsme měli naplánované turné, vydání desky a všechny tyhle věci. Ale na druhou stranu jsme měli víc času na dodělání nahrávky, takže v tomhle ohledu nám to pomohlo.

Jak to bude s koncerty The Three Tremors? Už máte něco naplánovaného nebo čekáte, až se situace kolem covidu vyřeší?
Makáme, co to jde. Celý listopad jsme koncertovali, měli jsme šestnáct představení. Je to samozřejmě těžší, ale já osobně jsem se nechal naočkovat a dělám všechno pro to, abychom mohli jezdit po turné. Teď čekám na zprávu, kdy začneme být aktivní s K.K. Downingem, což ale nevím, kdy bude. Ovšem předpokládám, že na jaře, kdy by už mohly být nějaké festivaly. To zase na nějakou dobu zastaví moji činnost s The Three Tremors…

Jak moc jsi zainteresován v Leviathan Project? Jsi stálým členem nebo jen hostujícím zpěvákem?
Tady stálým členem nejsem, ale rád s nimi spolupracuju a oni se mnou taky. Mám od nich hodně nabídek na konkrétní skladby, což je fajn, protože se mi líbí. Budu hodně rád, když se tento projekt více zviditelní a dostane se blíž k lidem. Naše spolupráce funguje tak, že když mají nějakou skladbu, tak mi ji pošlou a já k tomu udělám zpěv. Mají toho hodně, je vidět, že se skutečně snaží.

Nejvíce jsi byl letos vidět po boku bývalého spoluhráče z Judas Priest, K.K. Downinga. Jaké to bylo znovu s ním spolupracovat a jak k té spolupráci došlo?
Tohle bylo skvělé. Vlastně jsem s lidmi kolem Judas Priest stále v určitém kontaktu. A K.K. hodně chodil na moje koncerty, až jsme se v roce 2019 domluvili, že uděláme společnou show. Tehdy jsme ucítili, že by bylo dobré se zase znovu dát dohromady. K.K. už měl nějaké plány, takže mi zavolal a ukázal, co by vlastně chtěl dělat. Přišlo mi to naprosto skvělé, protože to mělo jeho typický zvuk.

Někteří naši čtenáři v diskuzi pod recenzí „Sermons Of The Sinner“ psali, že deska je jen revivalem Judas Priest. Podle mě to být tak nemůže, protože K.K. a vlastně i ty jste byli tvůrci zvuku Judas Priest. Jaký na takové komentáře máš názor?
Hodně jsem slyšel, že lidé říkají, že to zní jako klasické věci, což je rozdíl oproti dnešním Judas Priest. Je to hlavně tím, že K.K. píše přesně tak, jak byl vždycky zvyklý. Prostě se tím vracíme ke klasice, což Kenovi vyhovuje. Je to jeho styl, který má už od sedmdesátých let.

Mezi K.K. a zbytkem Judas Priest zjevně vyrostla komunikační bariéra. Jak vycházíš se zbylými členy Judas Priest?
Já už se s nimi moc nestýkám, ale zároveň nechci úplně spálit všechny mosty. To díky nim se můžu hudbou živit, což mi vychází úžasně. Nedá se říct, že bychom se vůbec nebavili, například s Glennem (Tiptonem, pozn. aut.), ale i s Robem (Halfordem, pozn. aut.) a Richiem (Faulknerem, nástupcem K.K. Downinga, pozn. aut) a mě to tak docela vyhovuje. Nejsou dokonalí, ale to není nikdo.

V některých rozhovorech jsem četl, že K.K. počítá i s druhým albem vaší společné kapely. Už jste začali s přípravami desky?
K.K. teď dělal hodně rozhovorů a dělal promo kampaň, takže toho času asi nebylo tolik. Ale teď jsou na krku Vánoce, tak si myslím, že toho času bude víc a on na tom skutečně naplno začne pracovat. Uvidíme…

Film „Rock Star“, kde tebe hraje Mark Wahlberg jsi jistě viděl, jak moc je jeho scénář podobný s tvým nástupem k Judas Priest? Odehrálo se to podobně jako ve filmu?
Úplně extra podobné to nebylo, ale základ v tom, jak se k nim ten zpěvák připojil, tam je. Původně chtěli, aby ten film byl o mě, ale nějak to nevycházelo dobře, protože do toho zapojovali odlišné věci. Takže nám potom ani nemuseli platit, když to ve finále nebylo tak úplně o nás.

Jak se dnes díváš na alba „Jugulator“ a „Demolition“? Jaká v té době byla v Judas Priest nálada?
Skvělá! To byly přesně takové nahrávky, které chtěli dělat. Miluju „Jugulator“, ale „Demolition“ mám ještě radši. Myslím, že je skvěle nahráno, skvěle nazpíváno a že jsou tam úžasné skladby.

Tvým dalším výrazným působištěm byla kapela Iced Earth. Jak se díváš na události, které se kolem Jona Schaffera strhly, když byl zatčen za účast na lednovém útoku na Capitol? Máš pro takové věci pochopení?
Že tohle udělal, bylo opravdu blbé. Přitom podle mě je Jon naprosto v pohodě, i to, že protestoval. Ale bohužel, lidi dneska neprotestují jen tak v klidu, chtějí velký převrat. A pak rabování během toho, to je něco, co opravdu nesnáším. Proto mi útok na Capitol přijde opravdu špatný. Tím jak tam vtrhli porušili zákon a myslím, že takové hanby bude hodně litovat, Když chtěl protestovat, měl zvolit jinou formu, zůstat venku jako normální, spořádaný člověk.

V průběhu posledních let jsi byl členem projektů A New Revenge, Spirits Of Fire, Beyond Fear či Charred Walls Of The Damned. Ty jsou pro tebe minulostí nebo se k některému budeš vracet?
Jsem si jistý, že bude další nahrávka s A New Revenge. Věřím tomu, že Richard Kristie bude chtít navázat na předchozí práci a já bych to uvítal. Rád bych s nimi udělal nějaké nové skladby. V podstatě nejsem nikdy proti ničemu.

Sledoval jsi dráhu Judas Priest po svém odchodu?
Nooo… Moc mě to nezaujalo. Poslední deska je docela dobrá, ale celkově novoty nemám moc rád.. Jsem spíše na klasiky jako Dio, The Beatles, David Bowie, Black Sabbath a z těch mladších třeba Disturbed. Ale Judas Priest popravdě už moc ne…

Vstupem do Judas Priest sis kdysi splnil sen. Je ještě něco, po čem jako muzikant toužíš?
Vždycky jsem říkal, že bych si chtěl zahrát s Tonym Iommim, protože jeho hudba je pro můj hlas naprosto perfektní. Teď jsem ale hodně šťastný s Kenem. Kdybych měl dělat nějaký vedlejší projekt, tak bych rád zkusil něco se Zakkem Wyldem.

Jan Skala             


www.timripperowens.com

YouTube ukázka - Crucifier (The Three Tremors)

Související články The Three Tremors

Související články K.K.`s Priest

Související články Judas Priest

Související články A New Revenge

Související články Spirits Of Fire

Související články Leviathan Project

Foto: archiv

Autor děkuje za spolupráci Tondovi Táborskému


Vydáno: 26.12.2021
Přečteno: 1410x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08634 sekund.