1.07.2022
STRATOVARIUS
Druhá ukázka z alba "Survive" (23. září) k poslechu ..více

28.06.2022
EUNOMIA
Powermetalově-operní projekt z Norska hlásí dokončení ..více

26.06.2022
DAWN OF DESTINY
Ze svého osmého alba s názvem "Of Silence", které ..více

26.06.2022
BLOODY REDEMPTION
Slovenská death metalová kapela BLOODY REDEMPTION se ..více

26.06.2022
INFERNO
Nezemští Inferno zveřejnili svůj první oficiální ..více

20.06.2022
MEGADETH
Čekání na novou desku "The Sick, The Dying And The Dead" ..více






ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Moje oblíbená deska Anthrax. S odstupem času m ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
Byl jsem na koncertě a překvapivě to byl nejlep ..

ANTHRAX - Stomp 442
Mňa jednoducho 90. roky u Anthrax ohromne bavia a ..

ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Asi ne nejlepší, ale učitě hodně zajímavá d ..

ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Když tohle píšu, zrovna mi tahle deska hraje. N ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
Já teda většinou tvé (často) ujeté komentá ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
To pepsi : Jsi vážně idiot ! Bruce od prvního ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
že Pepsi jmenuje Bruce v Úvodníku... Ten ma hla ..

CIVIL WAR - The Last Full Measure
Bude. ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
S tím Brucem naprosto souhlasím. Takovou formu u ..




Za poslední měsíc:
ANTHRAX - Sound Of White Noise
2805x

ANTHRAX - State Of Euphoria
2713x

THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE - Electric Ladyland
2168x

KREATOR - Hate Über Alles
1468x

KABÁT - MegaHu
1263x

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
1152x



07.02.2106
TRILOBIT-ROCK, RIMORTIS, DIVÁ BÁRA ..
Velké Svatoňovice, začátek od:19.00, vstupné: 250



článků celkem: 9192
recenzí: 7604
reportů: 582
rozhovorů: 569













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


CROWBAR - Zero And Below

Crowbar vždy platili za těžkou stoner/doommetalovou váhu. S typicky americkým zvukem se lišili od romantické doommetalové vlny devadesátých let, ačkoliv v té době byli souputníky Anathemy, Paradise Lost či My Dying Bride. Šli na to ale jinak. Jejich kořeny leží u Black Sabbath (ostatně jako základ všech doommetalových kapel), ale Crowbar vždy aplikovali zámořské pojetí stylu, z jejich hudby byl cítit až chorobný vliv původního thrash/death metalu a divokého hardcore punku, tvarovaný s hardrockovou upřímností do výsledného tvaru, v němž vládnou pomalejší sabbathovské riffy, drsný hlas frontmana Kirka Windsteina, místy připomínající někdejší projev bývalého lídra Sepultury Maxe Cavalery. Možná trochu nesourodý mix, ale výsledek byl vždy přesvědčivý, ať už po Windsteinově boku stál za více než třicet let kdokoliv.

Kapela se léty vypracovala v jasnou undergroundovou jistotu, která své fanoušky nezklame. Na rozdíl od souputníků Trouble nebyli nikdy hvězdou hudebních časopisů, ale k dobru jim lze přičíst, že se nikdy svému původnímu záměru nezpronevěřili. Laťku nastavili klasickým debutem „Obedience Thru Suffering“, představujícím základ jejich bahenního soundu a v dalších letech už jen pilovali detaily a spíše než výlety k experimentům prosazovali stále hlubší ponor do hlubiny podladěných kytarových riffů, zmučených temp a Windsteinova bolestného rykotu. Pokud si vyberete jakékoliv album z devadesátých let, nemůžete se splést, protože představují Crowbar v jejich největší síle. Že jim na „Equilibrium“ rázem došel dech je věc druhá. Crowbar ale z krize vybruslili se ctí a v dalších letech už nabízeli desky, sice méně překvapivé, ale udržující formu z devadesátých let. Na tom se nic nemění ani v roce 2022.

„Zero And Below“ nepatří k vrcholům diskografie, spíše dokumentuje fakt, že kapela si svůj zenit už prožila, ale načerpala během let tolik zkušeností, že slabé album nepřipadá v úvahu. Tedy v případě, že přistoupíte na jejich hru a zavřete oko před recykláty, které se sem tam objevují. Co může kapela po třiceti letech činnosti a dvanácti deskách vymýšlet nového, když se zuby nehty drží svého kopyta? Kirk Windstein je ostřílený matador, kterého už dávno přešly choutky dělat něco, co mu není úplně vlastní a proto novinku vede po známých cestičkách, na nichž sem tam pohlédne k hardcorovým praktikám, ale jen do takové míry, aby nenarušil kontinuitu a strukturu desky. Otvírák „The Fear That Binds You“ nabídne v úvodu skoro až groovemetalový přesah, ale po pár riffech si zabydlí ve sludgemetalovém močálu, kde ze zapáchajících kytarových stěn vystupuje Windsteinův hlas jako zlověstná mantra. Na typické doommetalové nářky není čas ani prostor, Crowbar buší do strun s intenzitou jako zamlada.

Výkladní skříní klasického stylu jsou skladby „Her Evil Is Scared“ a „Chemical Godz“, v nichž se kapela sápe po starých pozicích z devadesátých let. Pochopitelně se současným nabušeným zvukem, ale s nápady, které byly svěží zhruba před pětadvaceti lety. Ve chvíli, kdy Crowbar opustí typickou škatulku pomalých, tvrdých riffů a nasadí vyšší tempo jako v „Bleeding From Every Hole“ a „Reanimating A Lie“, zní mnohem méně přesvědčivě a směřují spíše mezi běžné hardcore/thrashové kapely. Vrcholové dílo v podobě titulní skladby si Windsteinova parta nechala na závěr desky. Tam tasí nejsilnější zbraně, dokonce opouští i typické riffy a spíše maluje vzletné kytarové ornamenty, do nichž protkává sólové výlety, v nichž se snoubí stará hardrocková škola s tíživějšími momenty, které však dávají skladbě ještě větší noblesu.

Crowbar vedle nešlápli. Deska je dělána tak, aby potěšila staré fanoušky, kteří si ji hrdě zařadí do sbírky mezi ostatní alba souboru. Na hledání nových příznivců Crowbar rezignovali, což je v podstatě trend, provázející je léta. Kapela nemá moc ráda změny a proto je novinka vcelku konzervativním dílem.

Pepsi Stone             


www.crowbarnola.com

YouTube ukázka - Chemical Godz

Seznam skladeb:
1. The Fear That Binds You
2. Her Evil Is Sacred
3. Confess To Nothing
4. Chemical Godz
5. Denial Of The Truth
6. Bleeding From Every Hole
7. It`s Always Worth The Gain
8. Crush Negativity
9. Reanimating A Lie
10. Zero And Below

Sestava:
Kirk Windstein - zpěv, kytara
Matt Brunson - kytara
Shane Wesley - baskytara
Tommy Buckley - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 43:42
Label: MNRK Heavy
Země: USA
Žánr: sludge/doom metal

Diskografie:
1991 - Obedience Thru Suffering
1993 - Crowbar
1995 - Time Heals Nothing
1996 - Broken Glass
1998 - Odd Fellows Rest
2000 - Equilibrium
2001 - Sonic Exces In Its Purest Form
2005 - Lifesblood For The Downtrodden
2011 - Sever The Wicked Hand
2014 - Symmetry In Black
¨2016 - The Serpent Only Lies
2022 - Zero And Below

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.06.2022
Přečteno: 219x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2022     RSS - články

stránka byla načtena za 0.44926 sekund.