7.10.2022
NEIL YOUNG AND CRAZY HORSE
Legendární americký písničkář spojil síly s ..více

7.10.2022
BUSH
Kdysi velice slavní grungeři z Velké Británie stále ..více

7.10.2022
STEEL PANTHER
Srandisté z Los Angeles představí nového basistu Spydera ..více

7.10.2022
SIGNAL2NOISE
V době, kdy americká legenda W.A.S.P. nevykazuje mnoho ..více

7.10.2022
SLEEPING ROMANCE
Italští symfonici, v jejichž čele stojí zpěvačka Lina ..více

7.10.2022
BLIND ILLUSION
Znovu ze zcela jinou sestavou než minule se hlásí tato ..více






MEGADETH - Countdown To Extinction
Krasne album. Moje prve, co som od nich pocul. Sam ..

MEGADETH - Countdown To Extinction
Jen drobné hnidopišské upozornění - je chyba ..

THE HALO EFFECT - Days Of The Lost
Kvalitná práca od majstrov, či konštruktérov ..

PUHDYS - Wilde Jahre
Legendu o Stülpnerovi dávali v TV naposledy v r. ..

MEGADETH - Countdown To Extinction
Obal je od stejného autora, který o par let pozd ..

MEGADETH - Countdown To Extinction
Tahle deska je parádní, ale deset bodů jí ned ..

THE HALO EFFECT - Days Of The Lost
Je to přesně takový pohodový materiál, jaký ..

MEGADETH - Countdown To Extinction
Dodnes se pamatuju jak jsem šel po ulici a z repr ..

PUHDYS - Wilde Jahre
Zajímavé, že kapela má na svých stránkách s ..

MEGADETH - Countdown To Extinction
Tato nahrávka je další dokonalé dílo. Vnímá ..




Za poslední měsíc:
Ozzy OSBOURNE - Patient Number 9
2004x

Tobias SAMMET (AVANTASIA, EDGUY) - Avantasia žije, Edguy odpočívají!
1346x

OLYMPIC - Když ti svítí zelená
1271x

OLYMPIC - Kanagom
1244x

MEGADETH - Rust In Peace
1141x

OLYMPIC - Bigbít
1111x





článků celkem: 9389
recenzí: 7779
reportů: 589
rozhovorů: 580













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


MARILLION - An Hour Before It`s Dark

V souvislosti s britskými Marillion se už dobrá dvě desetiletí (a nejspíš i déle) mluví jako o největší art rockové kapele současnosti. A i když tato sympatická parta nepobírá status legendy a nikdy vzhledem k daleko menší popularitě žánru, za který celou svou kariéru pečlivě kope, status hvězd žánru pobírat nebude, její čestné místo na špičce progresivní pyramidy to v žádném případě nezmenšuje. Sedmdesáté roky jsou dávno minulostí, stejně jako klasický art rock, který byl tehdy plně v kurzu. Giganti stylu Genesis, Pink Floyd, či Yes jsou víceméně minulostí a jedni z mála přeživších, ač nastupovali v jejich stínu až v druhém sledu, jsou Marillion. Zářivý klenot britského impéria účinkuje na scéně více jak čtyři desetiletí, za něž vydal nespočet vysoce kvalitních nahrávek, většinou silně nadstandardních, a ani jednou nějak silněji nezakolísal. To je statistika hodná obdivu, s níž se může měřit jen málokterá dlouhodobě sloužící hudební jednotka. A když bude posluchač na takové téma chvíli polemizovat, je dost možné, že podobně stabilně dlouhá léta sloužící muzikantské kombo v oblasti soudržnosti kvality hudební produkce nenajde.

Od posledního klasického studiového zářezu letos uplynulo šest dlouhých let a tak byl přímý následovník nanejvýš bedlivě očekáván. Deska pojmenována příhodně s covidovou dobou „An Hour Before It`s Dark“ (tedy „Hodina před setměním) nejen že přesně reflektuje nesmírně těžkou a pesimistickou dobu, ale vzhledem k datu vydání, se dá celkem spolehlivě parafrázovat i s ještě před pár dny vcelku nemyslitelným válečným konfliktem, při němž ruská armáda napadla Ukrajinu.

Na stylistické úrovni je „An Hour Before It`s Dark“ dalším typickým albem Hogarthovské éry Marillion. Znovu jde o dramatický neoprog v současném zvukovém balení, výsostně umělecky stabilní, se silnými sklony k progresivní, melodické, technické a emocionálně reflexní terapii. Důležitý je i fakt, že novinka je prezentována ve formátu, jež je zcela podobný tomu, jaký byl použit na minulém albu „F E A R“. Je to elegantně sestavená sbírka pouhých sedmi skladeb, povětšinou členěných do dalších podskupin. Jde o jednolitý hudební tok, trvající necelou hodinu, který nenechá diváka vysadit z pozornosti, z rytmu, tempa, ani nasazení. Emočně zcela skvěle zvládnutý příběh (texty jsou jako vždy u Marillion nedílnou součástí a důležitým článkem, jdoucím v jedné linii s hudbou), který má v průběhu času spousty zajímavých kontrastů i epochálních míst, při nichž musí příznivce kapely kolikrát doslova orgasticky mrazit. Stejně jako z projevu Steve Hogartha, který zpívá emočně naprosto dokonale a jeho božský zpěv absolutně nezní jako zpěv trápícího se pětašedesátiletého umělce. Síla jeho dikce a melancholický akcent je stále vynikající, podobně jako tomu bylo v minulosti. Popisovat či snad jakkoliv mikroskopicky rozebírat jednotlivé skladby se jeví u takto vystavěné kolekce naprosto marginální. Nejen že veškerá vytržení z podobně jednolitého kontextu postrádají hlubší smysl a opodstatnění, ale bezprecedentně narušují onu celistvost a hlubokou myšlenkovou sdílnost Hogarthových veršů, stejně jako vypravěčskou sílu komplexního díla.

Nová nahrávka neodvrací nic z temnoty a úzkosti šest let staré desky „F.E.A.R.“, avšak letos je místy cítit mírně expandovaný optimismus. Hudebně jsou Marillion stále velmi poetičtí a přitom stojí oběma nohama pevně na zemi. Je zatraceně cítit, jak si kapela jako jeden muž s novým materiálem pořádně vyhrála a díky pozastavené koncertní činnosti tak získala dostatečné časové prázdniny. Pro samotného posluchače je toto album znovu dosti těžkým oříškem, kterým se musí s pomoci spousty opakovaných poslechů pomalu prokousávat. Odměnou však dostane silné, stylotvorné album, jehož kvality se mohou měřit jak s kompozičně přívětivějšími díly „Sounds That Can`t Be Made“, či „Somewhere Else“, ale i s košatě vystavěnými eposy „Brave“, „Marbles“, nebo „Happiness Is The Road“.

Michal             


marillion.com

YouTube ukázka - An Hour Before It`s Dark

Seznam skladeb:
1. Be Hard On Yourself:
- i. The Tear In The Big Picture
- ii. Lust For Luxury
- iii. You Can Learn
2. Reprogram The Gene:
- i. Invincible
- ii. Trouble-Free Life
- iii. A Cure For Us?
3. Only A Kiss
4. Murder Machines
5. The Crow And The Nightingale
6. Sierra Leone:
- i. Chance In A Million
- ii. The White Sand
- iii. The Diamond
- iv. The Blue Warm Air
- v. More Than A Treasure
7. Care:
- i. Maintenance Drugs
- ii. An Hour Before It`s Dark
- iii. Every Call
- iv. Angels On Earth

Sestava:
Steve Hogarth – zpěv, klávesy, perkuse
Steve Rothery - kytara
Pete Trewavas - baskytara
Mark Kelly - klávesy
Ian Mosley - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 54:19
Label: Ear Music
Země: Velká Británie
Styl: prog rock/neo prog
Diskografie:
1983 - Script For A Jester`s Tear
1984 - Fugazi
1985 - Misplaced Childhood
1987 - Clutching At Straws
1989 - Seasons End
1991 - Holidays In Eden
1994 - Brave
1995 - Afraid Of Sunlight
1997 - This Strange Engine
1998 - Radiation
1999 - marillion.com
2001 - Anoraknophobia
2004 - Marbles
2007 - Somewhere Else
2008 - Happiness Is the Road
2009 - Less Is More
2012 - Sounds That Can`t Be Made
2016 - Fuck Everyone And Run (F E A R)
2019 - With Friends From The Orchestra
2022 - An Hour Before It`s Dark

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.03.2022
Přečteno: 1554x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jen během...9. 04. 2022 6:17 Ivo
H-Marillion, jak se...2. 04. 2022 7:55 Fish NE
FishMarillion jsem měl...1. 04. 2022 6:09 V.
Ten kdo se o...30. 03. 2022 11:54 saki
rozdílyto uriah:a...30. 03. 2022 9:02 melodik


 
Metalforever.info © 2006 - 2022     RSS - články

stránka byla načtena za 0.44107 sekund.