TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PUHDYS - I.

Kdo zažil zatuchlá normalizační sedmdesátá léta v ČSSR a neměl dobré kamarády, co dokázali obstarat na páscích několikátou kopii kopie zahraničního alba, tak se musel spolehnout na gramodesky z místních hudebnin, anebo navštěvovat různá kulturní střediska ostatních socialistických států a tam se v hudebním oddělení probírat nahrávkami tamních skupin. Jednou z nejžádanějších kapel z bývalé NDR a možná vůbec nejpopulárnější rockovou skupinou „východního bloku“ byla pětice muzikantů, které všichni znali pod názvem Puhdys. Ta se hlavně v německy mluvících zemích těšila veliké oblibě, a ač ji někteří hateři po roce 1989 věštili rychlý pád do zapomnění pro určitou spjatost s minulým režimem, opak byl pravdou. Kapela dál plně fungovala až do roku 2016 a během své existence prodala přes dvacet milionů desek.

Na počátku sedmdesátých let měla Německá demokratická republika velké ekonomické problémy. Proto byl Moskvou v roce 1971 odstraněn z vedení kovaný a zuřivý komunista Walter Ulbricht a dosazen Erich Honecker. Ten se zpočátku snažil více zalíbit lidem a jako bývalý šéf svazáků (FDJ) i mládeži, která byla infikovaná erupcí rockové muziky na Západě. Proto na oko vyhlásil do té doby tvrdě potírané muzice podporu a dal kapelám prostor v rádiu i TV. Podmínkou však byla účast ne všemožných mírových festivalech a loajalita k režimu.

V té době již měla dva roky po přehrávkách lokálně známá kapela Puhdys z Oranienbergu, v jejíž řadách působilo ústřední duo kytaristů a zpěváků Dieter Birr a Dieter Hertrampf, klávesák Peter Mayer, rytmus za bicími udával Gunter Wosylus a baskytarista Harry Jeske. Zmiňovat otřepanou historku o vzniku jména podle počátečních jmen muzikantů by bylo snad zbytečné. Nebyli to žádní nováčci, měli za sebou spousty koncertů a působení v několika souborech. Po zábavách přehrávali cover songy Uriah Heep, Deep Purple či Rolling Stones. Kulturní uvolnění mělo za následek vystoupení v TV pořadu „Basar“. Pro tuto příležitost složený song „Türen öffnen sich zur Stadt“ (přesně v dikci proto hard rocku Uriah Heep a Deep Purple, ovlivněným psychedelií a progresivními formami rocku) rozpoutal po celém NDR hotové šílenství a obdiv ke kapele stoupal. Během následujících dvou let vydala několik povedených singlů a pár písniček se objevilo v kultovním filmu „Die Legende von Paul und Paula“, který, ač putoval po nějaké době do trezoru, shlédlo přes tři miliony diváků, a každý si muzikanty, kteří se ve filmu dokonce mihli v roli barové kapely, zapamatoval. Tak jak ve východním bloku bylo běžné, byl neustálý nedostatek valut a práva na slíbené západní hity „Spicks and Specks“ od Bee Gees a „Look Wot You Dun“ od Slade nebyly zakoupeny. Proto byly pro Puhdys složeny podobné songy, které posluchač po porovnání neměl problém identifikovat.

Souboru byla nabídnuta smlouva na první album za podmínek, že bude nazpíváno německy a nebudou v něm žádné politické narážky. To bylo dodrženo a tak se v roce 1974 na pultech gramoprodejen objevilo první bezejmenné elpíčko. Ač si získalo velikou oblibu, s odstupem času zní trochu nesourodě. Výbornou symfonickou baladu „Von der Liebe ein Lied“, pochodovou „Geh zu ihr“ s tubou a dobrem v aranžích, poloakustickou a většinou jen s klavírním doprovodem „ Wenn ein Mensch lebt“ napsal pro výše zmíněný film skladatel filmové muziky Peter Gotthardt a jeho rukopis se logicky lišil od hard rockově pojatých skladeb s prvky kraut rocku, s nimiž přišli členové kapely. V nich se mísily vlivy Uriah Heep a Can. Takto lze označit songy „Vineta“, „Türen offnen sich zur Stadt“, mega hit „Ikarus“ a „Zeiten und Weiten“. Zbytek alba byl doplněn dvěma pop rockově rozjuchanými a méně výraznými kousky „Mann im Mond“ a „Sommernacht“ a povinnou festivalovou úlitbu režimu „Vorn is das Light“.

Ač stylově trochu guláš, album se stalo velkým trhákem a v podstatě prvním rockovým albem v NDR. Charismatický zjev muzikantů, připomínající západní rockové desperáty a přitvrzené aranže v živém provedení sjednotily sound písní a již tehdy se formovaly poznávací znaky kapely – Birrův hluboko položený sexy basový chraplák, mísený s kontrastně vysokým ječákem Hertrampfa a výrazné Meyerovy klávesy. Velikou devizou souboru se stala i spolupráce s jedním z nejlepších básníků v zemi - Wolfgangem Tilgnerem, který později napsal většinu na míru vytvořených textů…

Jirka Lulek             


www.puhdys.com

YouTube ukázka – Ikarus

Seznam skladeb:

1.Vorn ist das Licht
2.Von der Liebe ein Lied
3.Mann im Mond
4.Vineta
5.Türen öffnen sich zur Stadt
6.Sommernacht
7.Ikarus
8.Geh zu ihr
9.Wenn ein Mensch lebt
10.Zeiten und Weiten

Sestava:
Dieter Birr – kytara, zpěv
Dieter Hertrampf – kytara, zpěv
Harry Jeske – basová kytara
Peter Meyer – klávesy, saxofon
Gunter Wosylus – bicí

Rok vydání: 1974
Čas: 41:10
Label: AMIGA
Země: NDR

Diskografie:
1974 - Puhdys 1
1975 - Die Puhdys
1976 - Sturmvogel
1977- Rock` n` Roll Music
1978 - Perlenfischer
1979 -10 wilde Jahre
1979 - Puhdys Live (Live im Friedrichstadtpalast)
1980 - Heiß wie Schnee
1982 - Schattenreiter
1983 - Computer-Karriere
1984 - Das Buch
1986 - Ohne Schminke
1989 - Neue Helden
1992 - Wie ein Engel
1994 - Zeiten ändern sich
1997 - Frei wie die Geier
1999 - Wilder Frieden
2001 - Zufrieden?
2004 - Alles hat seine Zeit
2009 - Abenteuer
2009 - Akustisch - Die Hits
2012 - Es War schön


Související články Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.09.2022
Přečteno: 2869x




počet příspěvků: 22

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jirka Schelinger"Já to vím, že...28. 02. 2023 12:41 Jirka Lulek
Kniha Puhdysto Jirka2700 - ...23. 09. 2022 19:35 RoBertino
to RoBertinoAž něco vydáš,...23. 09. 2022 18:29 jirka7200
Puhdys - historieto Jirka7200 - jak...23. 09. 2022 12:24 RoBertino
to GNT O některých...5. 09. 2022 14:57 jirka7200


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08869 sekund.