DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FRETERNIA - The Final Stand

Předtím, než necháme rozeznít oslavné fanfáry na počest nového alba švédské kapely Freternia, shrneme si několik základních faktů. Na začátku milénia tato formace vydala dvě alba, aby poté na sedmnáct let ulehla ke spánku. Před třemi lety vznikla návratová deska „The Gathering“, jejíž obsah ale neznamenal vytoužený a opěvovaný comeback. Nahrávka se zacyklila v žánrové dualitě a přílišných ambicích. O tři roky později je nicméně všechno jinak. Teprve nyní můžeme konstatovat, že Švédové vydali album, které směle ustojí nájezdy světové konkurence a jež zároveň znamená (zdaleka!) nejlepší zápis v metalografii severské kapely.

Pro recenzenta je největší radostí, když si jej k sobě právě hodnocená deska automaticky přivolává, když se do jejího opětovného poslechu nemusí nutit. Album „The Final Stand“ takovou zázračnou přitažlivostí vládne. Pokud se řadíte mezi fanoušky melodického power-speed metalu, je vysoce pravděpodobné, že si okamžitě po doznění nahrávky budete chtít celý zážitek zopakovat. Konkretizovaná žánrová škatulka je přitom zcela zásadní. Švédský kvintet během skládání novinky odhodil téměř veškeré progresivní ambice a zaměřil se pouze na rychlomelodický hudební aspekt. Vyjma několika temnějších riffových přechodů dotuje většinu skladeb nekomplikovaný speedový pohon, což je věc stejně překvapivá jako úžasná, zvlášť s ohledem na kvalitní obsah a mimořádnou autorskou formu dvojice kytaristů Patrik von Porat a Tomas Wäppling.

Krom vysoké skladatelské úrovně album disponuje neméně precizními řemeslnými výkony. Ač se to na první poslech nemusí zdát, skladby jsou pečlivě aranžované, bohatě členité a mnohdy povýšené vokální nástavbou. Nejednou slyšíme doprovodné vícehlasy a pokaždé je to příjemný zážitek, hlavní pěvecké slovo nicméně zůstává na hrdle Pasi Humppiho. Ten předvádí obdivuhodný výkon, dost možná nejlepší v celé své hudební kariéře. A tak jediné slabší aspekty, které se na albu přece jenom objevily, míří k osobám stojícím mimo kapelu. Obalová malůvka je nezajímavá, což je ovšem skutečnost, na kterou jsme od kolumbijského „umělce“ Felipa Machada Franca tak nějak zvyklí (proč mu hudebníci stále zadávají pracovní zakázky je mimo mé chápání). Překvapením je zvuková produkce, která vzešla z dílny velezkušeného Thomase „Plece“ Johanssona. Album se poslouchat dá, zvukem nicméně prostupuje jemný šramot, který brání v požitkářském užívání materiálu (ve výsledném hodnocení je tato skutečnost zohledněna půlbodovým odečtem).

Album švédské kapely si každopádně nezaslouží zakončení recenze v negativním tónu. Po nesmělejším – ale i tak dost dobrém – úvodu v podobě klipovky „Dark and the Light“ rozehrají seveřané nadmíru atraktivní a autorsky kompaktní stylovou show, ze které se jenom těžko vybírají medailoví adepti. Snad jenom pro zajímavost můžeme do kategorie nejlepších songů zařadit kousky „Endless Fight“ (se slokami připomínajícími zlaté časy Gamma Ray), „The Tower“ (s nejlepším refrénem alba) a „Friends in Enemy Land“ (s tunou sjízdných vyhrávek). Můžeme vypíchnout složité, a přesto silně chytlavé kytarové figury nebo můžeme blahořečit nebetyčně svůdným vokálním harmoniím, které si pro sebe (společně s texty) napsal frontman Pasi. Bylo by to ale zbytečné natahování recenze a zdržování váženého čtenářstva od toho nejrozumnějšího, co může udělat. Tedy od spuštění desky a užívání si jejího nádherného obsahu.

Petr Štěpnička             


FB FRETERNIA

YouTube ukázka - Dark and the Light

Seznam skladeb:
1. Dark and the Light
2. Elvenstar
3. Endless Fight
4. Shapeshifter
5. Flame Eternal
6. Hate Eater
7. The Tower
8. Guardians of Time
9. Friends in Enemy Land
10. The Final Stand

Sestava:
Pasi Humppi - zpěv
Patrik (Lund) von Porat - kytara
Tomas Wäppling - kytara
Nicklas von Porat - baskytara
Oskar Lumbojev - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 47:07
Mix, mastering: Thomas "Plec" Johansson
Label: Rock of Angels Records
Země: Švédsko
Žánr: melodický power-speed metal

Diskografie:
2000 - Warchants & Fairytales
2002 - A Nightmare Story
2019 - The Gathering
2022 - The Final Stand

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.11.2022
Přečteno: 2011x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Album si určitě...22. 11. 2022 21:33 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08841 sekund.