CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANGEL - Once Upon A Time

Mezi jistým okruhem posluchačstva je kapela Angel jednou z největších rockových legend. Možná jen proto, že si uměla načasovat svůj rozpad a činnost ukončila po vydání nejlepšího alba „Sinful“ už v roce 1979, čímž to vypadalo, že kapela nejenže odešla v nejlepším, ale sakra chybělo poslední slovo, které by udělalo tečku za skvostnou kariérou v sedmdesátých letech. Tehdy možná byli slušným marketingovým produktem, ale také po čertech nadanými muzikanty, kteří vyprodukovali pět výborných alb, na nichž přísahali na tvrdost hardrockových kytar, dostatečnou pompu, pozlátkový balast a vysoké hitové ambice. Skvělá souhra kytary Punkyho Meadowse, kláves Gregga Giuffrii a hlasu Franka DiMina zajistila velkou pozornost a skutečnost, že je vydavatelská firma prohlašovala za protipól démonických Kiss, měl zaručit ještě větší mediální pozornost. Jenže to bylo skoro před půl stoletím a skutečnost, že čtyřicet let kapela prakticky neexistovala, dělá jejich auru ještě o něco tajemnější.

Čas od času je v novém miléniu obnovoval zpěvák Frank DiMino, ale tyto tendence neměly příliš vážný charakter. Vše se změnilo v roce 2019, kdy vyšlo comebackové album „Risen“, a to ukázalo, proč co byli Angel považováni v sedmdesátých letech za výjimečnou kapelu. Spolu s DiMinem u toho byl další zakládající člen kapely, ikonický kytarista Punky Meadows, což comeback Angel dělalo ještě právoplatnější. „Risen“ navazovalo na alba osmdesátých let skvěle, kapela na něm použila nejsilnější zbraně a zachovala si feeling, který ji spojoval s bájnou dobou sedmdesátých let. I když se vše událo stranou hlavního mediálního zájmu, kultovní postavení Angel trvá dodnes. Kapela si zjevně upevnila sestavu, od roku 2018 funguje bez jediné změny a fanoušci se pravděpodobně smířili s tím, že se za klávesy už nikdy nepostaví další ze symbolů kapely, Gregg Giuffria, jenž občasně zahostuje na koncertech, na nichž kromě klávesového umění ukazuje i to, že dávno shodil bujnou blonďatou hřívu.

Když Angel ohlásí novou desku, má to u amerických hardrockových fanoušků v podstatě stejnou váhu, jako když novinku v Evropě oznámí Deep Purple nebo Uriah Heep. Až takovou sílu má stále jejich jméno, protože je mnoho těch, kteří zažili nebesko-pekelné koncerty v sedmdesátých letech, kterým imponovala přehnaná image „kapely v bílém“ a kteří dodnes slyší na výsostný mix hardrockové zemitosti, líbivosti AOR a hitovosti glam rocku. Až si člověk říká, že kdyby Angel přestáli krizi na začátku osmdesátých let, která vyústila v rozpad, mohli být legendou stylu, srovnatelnou s těmi největšími. Takové úvahy jsou zbytečné, protože je třeba věnovat pozornost novému albu. To je výtečné. Plně navazuje jak na klasická díla, tak na comebackovou „Risen“. Nabízí velmi silný materiál, z něhož sálá nadhled, letité zkušenosti, které kapele dovolují napsat velkou nahrávku plnou nenucených hitů, z nichž některé zafungují na první dobrou, jiné budete objevovat při dalších posleších. Není tohle známka trvalé kvality?

Když Angel vytáhnou úvodní hitovku „The Torch“, je to jako kdybyste se vrátili do časů desky „Sinful“. Zpět je veškerá majestátnost, umně spojená s hitovostí, kapele se navíc podařilo zachovat živelný feeling sedmdesátých let, ač jej transformuje do současnosti. V tom leží ukrytý Svatý grál, který se marně snaží najít retro kapely. Angel ho mají zažitý a používají jej, kdy se jim zlíbí. Jasně je to znát v čarokrásné „Black Moon Rising“ a v „Once Upon A Time An Angel And A Devil Fell In Love (And It Did Not End Well)“, ač tu mírně kazí (či ozvláštňují, to záleží na vkusu posluchače) orgasmické vzdechy. Ani tak nelze jmenované skladby považovat za to nejlepší, co „Once Upon A Time“ nabízí. Spolu s „Daddy`s Girl“ zaujmou na prvních poslech nejvíce, ovšem brzy se začne ukazovat, že podobně silných věcí je celá řada. Je třeba ocenit nádhernou atmosféru, vonící po starých časech v „It`s Alright“, baladickou dramatičnost v „Let It Rain“, lascivní ženské vokály v „Blood Of My Blood, Bone Of My Bone“, staromilskou dravost ve „Without You“, či hitový přístup v „Turn The Record Over“. Tohle funguje a ve spojení s precizními instrumentálními výkony (Meadows je kytarista od pána boha) a přesvědčivým DiMinovým zpěvem vytvoří další úchvatnou mozaiku do diskografie Angel. Takovou, že jim odpustíte i poněkud fádní a nevýraznou skladbu "Rock Star" a vykradený motiv od Slade ze skladby "Run Run Away" v závěrečné "Let The Kid Out".

„Once Upon A Time“ je tvořena po vzoru velkých desek sedmdesátých let a podle toho tak působí. Angel pořád mají nutkání předložit něco výjimečného v této povrchní době, něco, co posluchače zasytí takřka k prasknutí. V tom je jejich kouzlo. Nechtějí být obyčejní a také nejsou. Sáhněte po nich, dokud je čas…

Jan Skala             


www.angelbandofficial.com

YouTube ukázka - The Torch

Seznam skladeb:
1. The Torch
2. Black Moon Rising
3. It`s Alright
4. Once Upon A Time An Angel And A Devil Fell In Love (And It Did Not End Well)
5. Let It Rain
6. Psyclone
7. Blood Of My Blood, Bone Of My Bone
8. Turn The Record Over
9. Rock Star
10. Without You
11. Liar Liar
12. Daddy`s Girl
13. C`mon
14. Let The Kid Out

Sestava:
Frank DiMino - zpěv
Punky Meadows - kytara
Danny Farrow - kytara
Steve Ojane - baskytara
Charlie Calv - klávesy
Billy Orrico - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 1:06:28
Label: Cleopatra Records
Země: USA
Žánr: AOR/hard rock/glam rock

Diskografie:
1975 - Angel
1976 - Helluva Band
1977 - On Earth As It Is In Heaven
1978 - White Hot
1979 - Sinful
2019 - Risen
2023 - Once Upon A Time

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.05.2023
Přečteno: 1505x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na Angeljsem narazil kdysi...13. 05. 2023 9:54 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09533 sekund.