ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THERAPY - Hard Cold Fire

Už je to sakra dávno, co se o irské trojici Therapy? mluvilo jako nové rockové hvězdě. To bylo někdy kolem alba „Troublegum“ v polovině devadesátých. Od té doby uplynulo hodně vody a Therapy? se hvězdou nestali. Proč, když „Troublegum“ byla skvělá deska, která přesně zapadla do koloritu doby? Možná proto, že Therapy? byla jen parta tří docela obyčejných chlápků, které byste na ulici nepoznali a možná taky proto, že na rozdíl od souputníků Manic Street Preachers se odmítli nechat infikovat popem a tvrdošíjně léta zůstávali u dřevorubeckého alternativního rocku, říznutého punkem a kapkou hardcoru. I tak však kapela měla vždycky pořádný kus osobitosti a vytvořila si základnu skalních fanoušků. Nijak zvlášť velkou, ale o to věrnější a stálejší. Takovou, která každé další album dokáže vynést do nebes i na příčky předních desítek britské hitparády. To už je léta konstantní stav a zdá se, že bude trvat navěky.

K dnešnímu dni má irská trojice na kontě šestnáct studiových alb. Pokud o nich mluvíte, řeč se vždycky stočí na „Troublegum“ nebo na následující „Infernal Love“. „Troublegum“ byla nejlepší a nejhitovější, s milníky „Nowhere“, „Die Laughing“ a „Screamager“, a „Infernal Love“, ač o poznání slabší, dokázala zachytit dobu vzniku, neboť reagovala na grungeovou vlnu, která byla po sebevraždě Kurta Cobaina na vrcholu. Když odezněla, vypadalo to, že vlna nezájmu zasáhla i Therapy? Ti jako kdyby najednou ztratili vítr z plachet a začali nabízet desky o poznání obyčejnější, než tomu bylo do té doby. V zásadě se z nich stala klubová kapela, která dokáže před pár desítkami fanoušků odehrát poctivý, muzikantsky skvěle zmáknutý set, ale na větší štace pomýšlet nemůže. Proč by novinka „Hard Cold Fire“ měla být lepší než předchozí desky? Asi proto, že jejím prostřednictvím se Therapy? podařilo natočit druhý „Troublegum“. Soudobý, o něco více přemýšlivý, smířlivější a zohledňující věk muzikantů, kteří oslavili padesátku. Přesto konkurující i co se týče hitovosti.

„Hard Cold Fire“ je psána podle nejtypičtějšího a nejznámějšího vzorce Therapy? Proto je na ní trochu chaotický začátek, který by odpovídal polovině devadesátých let, kdy mírné psycho stavy provází úvodní „They Shoot The Terrible Master“, aby následující „Woe“ oscilovala na hraně mezi hardcorovou nasraností ve slokách a mnohem přívětivějším refrénem, který ukazuje, že silné melodie Andy Cairns a jeho chlapci ještě psát nezapomněli. I když ztratili část mladické energičnosti, nahrazují ji zkušeností, která velí, kam jakou melodii zasadit. A funguje to. Dokladem je jediná singlovka „Joy“, v níž krátké melodické spády v refrénu střídá těžký kytarový spodek, a především výborná „Mongrel“, který může chytrým, zapamatovatelným refrénem konkurovat skladbám z památné „Troublegum“. Jestli tohle byl záměr kapely, tak se jí povedl splnit (alespoň v případě této skladby) na výbornou.

Jestliže v souvislosti s „Hard Cold Fire“ mluvíme o odkazu devadesátých let, není na tom nic nelichotivého nebo hanlivého. Therapy? patří do té doby a ukazují to i na tomto albu. Zachycují atmosféru časů, kdy heavy metal a hard rock předával žezlo mnohem alternativnějšímu vnímání hudby a grunge nad vším čněl jako černý havran, který na pár let roztáhl svá křídla. Tehdy Therapy? zúročili své punkové zkušenosti z konce osmdesátých let, zasadili do dobových reálií, z čehož žijí dodnes. Novinka ty časy připomíná více než alba předchozí i tím, že se kapela nebojí hrábnout do strun jako v tvrdších věcech „To Dissapear“ či „Poundland Of Hope And Glory“, aby vše uzavřela přátelsky znějícími tóny v závěrečné „Days Kollaps“, která má mnohem nostalgičtější atmosféru, než by se čekalo. Ovšem slušivou…

Mluvit v souvislosti s „Hard Cold Fire“ jako o nejlepší desce od „Troublegum“ není do věci, ale takové strohé konstatování je nutné brát s rezervou. Therapy? mají ve své diskografii i další vydařená alba, i když většinově spadají do devadesátých let nebo do prvních let nového milénia. Omezme se proto na skutečnost, že „Hard Cold Fire“ bude v rámci diskografie nenápadných Irů stát docela vysoko v její první polovině. Letos jsou Therapy? ve velmi slušné formě.

Jan Skala             


www.therapyquestionmark.co.uk

YouTube ukázka - Joy

Seznam skladeb:
1. They Shoot The Terrible Master
2. Woe
3. Joy
4. Bewildered Herd
5. Two Wounded Animals
6. To Disappear
7. Mongrel
8. Poundland Of Hope And Glory
9. Ugly
10. Days Kollaps

Sestava:
Andy Cairns - zpěv, kytara
Michael McKeegan - baskytara
Neil Cooper - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 31:14
Label: Marshall Records
Země: Irsko
Žánr: alternative rock/punk rock

Diskografie:
1991 - Babyteeth
1992 - Pleasure Death
1992 - Nurse
1994 - Troublegum
1995 - Infernal Love
1998 - Semi-Detached
1999 - Suicide Pact - You First
2001 - Shameless
2003 - High Anxiety
2004 - Never Apologise Never Explain
2006 - One Cure Fits All
2009 - Crooked Timber
2012 - A Brief Crack Of Light
2015 - Disquiet
2018 - Cleave
2023 - Hard Cold Fire

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.06.2023
Přečteno: 610x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09218 sekund.