RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HEAVENS EDGE - Geit It Right

Odpověď na otázku, zda se Heavens Edge z Pennsylvánie někdy mohli stát hvězdami, kdyby je nesemlela vlna okolností, které nemohli ovlivnit, zůstane navždy nezodpovězena. Pravdou je, že kapela zapadla mnohem rychleji než jiné glam metalové party konce osmdesátých let a přitom bezejmenný debut z roku 1990 byl výtečné dílo, které přesně popisovalo jejich vzestup. Jenže dobře známé okolnosti s nástupem grunge a úspěchem nirvanovského díla „Nevermind“ měly za důsledek, že Heavens Edge ztratili pevnou půdu pod nohama a když vydavatelská firma odmítla vydat druhé album „Some Other Place, Some Other Time“, byl to poslední hřebíček do rakve. Deska sice vyšla, ale až v roce 1998, v době, která byla pro glam metal naprosto zdrcující, proto nezaznamenala prakticky vůbec žádný ohlas. Heavens Edge se rozpadli znovu a vypadalo to, že definitivně. Naštěstí tomu tak není a od roku 2013 kapela zase začala pomalu vystrkovat růžky.

Vydat comebackové album v roce 2023 může být dvousečné. Otázka je, nakolik je pro okolní svět relevantní, protože glam metal z konce osmdesátých let patřil do jiné doby. A Heavens Edge nikdy neměli tak velké jméno, aby se za nimi táhly zástupy fanoušků na každém kroku. Ovšem je pravda, že existuje pořád dost lidí, kterým předmětná doba imponuje a ti na comeback Heavens Edge čekali s otevřenou náručí. Obzvlášť, když se kapela vrací se dvěma lídry, zpěvákem Markem Evansem a kytaristou Reggiem Wu, původním bubeníkem Davidem Rathem, kytaristou Stevenem Parrym, který rovněž pamatuje staré časy, a baskytarovým novicem Jaronem Gullinem. Ten nahradil původního basistu George Guidottiho, jenž v roce 2019 podlehl rakovině plic, když byl předtím postřelen na jednom z koncertů. Současná sestava slibuje kontinuitu a pro staré fanoušky pohled na no znamenal příslib, že se Heavens Edge vrátí tam, kde skončili se svým debutem.

Jisté je, že novinka „Get It Right“ je nejtypičtějším dílem glam metalové kapely konce osmdesátých let. Spolehlivě přenese do doby velkých párty na Sunset Stripu, zafunguje naprosto bezchybně jako pohled zpět do doby, kdy rocková hudba byla na vrcholu a tvořila vrcholová díla. „Get It Right“ je rovněž natočena po vzoru velkých glam metalových desek, jako kdyby před pětatřiceti lety chtěla konkurovat dílům Poison, Warrant či Mötley Crüe. Tohle dílo zní, jako kdyby mezi ním a debutem nebyla žádná časová propast. Heavens Edge kupodivu působí stále velmi mladě (na to, že muzikantům je přes padesát), energicky a zpěvák Mark Evans jako kdyby chtěl popírat zákonitosti stárnutí. „Get It Right“ není moderní dílo. Ale to je to poslední, co by od něj fanoušci Heavens Edge očekávali. Naopak dostali přesně to, co chtěli. Žánrově dokonalé album, které je nejklasičtější prací. A díky tomu je zaděláno na jedno z příjemných překvapení letošního jara.

Že Heavens Edge měli čich na typicky glam metalové hity bylo jasné už v dobách debutu. Tento dar jim nevzala ani dlouhá léta a proto je novinka doslova napěchována skladbami, které by si na přelomu osmdesátých a devadesátých let říkaly o každodenní rotaci v rádiu a na MTV a které už jsou (alespoň pro pamětníky) žánrovými hity. Heavens Edge si pohrávají s ostrými kytarovými riffy v „Had Enough“, „Nothing Left But Goodbye“, „When The Lights Go Down“ či v „Dirty Little Secrets“, ukazují melodičtější tvář v „Gone Gone Gone“, nebo předkládají prvotřídní baladu „What Could`ve Been“. Koncept „Get It Right“ je jasný. Na rozdíl od řady dávných souputníků, včetně největších jmen, která se zaklínají pokrokem a pravděpodobně tím maskují skladatelskou topornost a neschopnost přijít se silným materiálem, jaký tvořili v minulosti, kapela pochopila, co přesně její příznivci chtějí. Žádné zbytečné experimenty, žádné hrátky s alternativou, ale čistý rock n`roll jako za starých časů. A ono to funguje naprosto skvěle.

Bylo velice jednoduché sklouznout do stejného módu jako jiné kapely, jejichž comebacková díla nedosáhnou kvalit klasických nahrávek. V tomto případě to ale neplatí. Heavens Edge předkládají stejně kvalitní dílo, jako byl debut a ukazují, že více než třicet let zráli jako víno. Chcete-li slyšet pravý dotyk dávné atmosféry Sunset Stripu (ač je tahle kapela z Filadelfie), skočte po této desce. Rozhodně vás nezklame.

Jan Skala             


www.heavensedge

YouTube ukázka - What Could`ve Been

Seznam skladeb:
1. Had Enough
2. Gone Gone Gone
3. Nothing Left But Goodbye
4. What Could`ve Been
5. When The Lights Go Down
6. Raise`Em Up
7. 9 Lives (My Immortal Life)
8. Dirty Little Secrets
9. Beautiful Disguise
10. I`m Not The One

Sestava:
Mark Evans - zpěv
Reggie Wu - kytara
Steven Parry - kytara
Jaron Gulino - baskytara
David Rath - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 41:13
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: glam metal

Diskografie:
1990 - Heavens Edge
1998 - Some Other Place, Some Other Time
2023 - Get It Right

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.05.2023
Přečteno: 917x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-Už jenom díky...28. 05. 2023 7:04 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12306 sekund.