DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KATATONIA - Viva Emptiness

Pět desek za sebou a největší úspěchy před sebou. Tak to měla Katatonia nastavené v roce 2003. Kapela byla personálně stabilizovaná a tak nic nebránilo nahrání desky s názvem „Viva Emptiness“. Působivý černobílý obal desky zdaleka nenapovídal, jaká bude hudební náplň. Dle ní by obrázek musel být pořádně barevný. Katatonia už prožila jeden ohromný hudební přerod. Od té doby se postupně rozvíjela, ale to, co předvedla na „Viva Emptiness“, bylo něco obrovského. Skupina jako by explodovala kreativitou.

Už úvodní „Ghost Of The Sun“ musela fanouškovi kapely přivodit pořádné překvapení. Song je nečekaně tvrdý. Zvuk zhrubl, ale zároveň se i pročistil. Skladba kráčí sebevědomě kupředu. Bouřlivé bicí doprovází hradba kytar a také decentní, ale znatelné klávesy. Refrén je výbušný a v pozadí zaslechnete i řev bubeníka Daniela Liljekvista. Song má v sobě napětí, jako kdybyste sledovali nějaký krimi thriller. Ačkoliv obsahuje „Ghost Of The Sun“ dostatek melancholie, jedná se o jeden z nejenergičtějších kousků kapely. Skladba je dodnes jasnou koncertní tutovkou a i když má tah na bránu, neskrývá jasné progresivní choutky Katatonie.

Skladba „Sleeper“ je jiná. Katatonia kreslí zajímavou, až temně noirovou atmosféru a jestliže první skladba byla krimi thrillerem, druhá zavání psychologickým dramatem. „Sleeper“ je ve slokách jemně vybrnkávaná píseň, která vše postupně rozehrává pro další explodující refrén, jenž zní velmi nátlakově a emočně. Metalová hutnost navazuje na první song, ale Katatonia velmi ráda skáče z klidu do tvrdosti a naopak.

„Criminals“ naváže tam, kde předchozí kousek. Co se týče tvrdosti, píseň se drží při zemi. Zní jako klasická Katatonia, jen s lepším zvukem než na předchozím albu. Anders Nyström kreslí kytarou krásné harmonie a melodie v pozadí, Jonas Renkse se chlubí zlepšeným zpěvem oproti minulým nahrávkám. Skladba má svůj zlom a překvapivé zrychlení. „A Premonition“ je klidná s nesmírně zvláštní atmosférou. Klávesy hrají jednoduchou, zdánlivě nenápadnou melodii, která je však pro song určující. Refrén drží pochmurnou auru a Jonasův hlas je zkreslen efektem, jako kdyby zpíval přes vysílačku. Originální a jedinečná skladba, která je i v rámci Katatonie vcelku ojedinělá.

„Will I Arrive“ zatopí pod kotlem a nabídne o něco více metalovosti, nabídne hromadu nápadů a nečekaných kytarových aranží. Skladba má několik vrstev, které budete odhalovat s mnoha poslechy. Stále více je výrazná jakási červená nit, která se line celou deskou. Je to celková produkce, atmosféra a nálada, jakou nahrávka vyzařuje. „Burn The Rememberance“ díky různému vybrnkávání, harmoniím a vychytávkám dokazuje, že kytaristé měli období nezměrné kreativity. Ač zní skladba vcelku jednoduše, je doslova nadupaná různorodými motivy. Vše vrcholí takřka hypnotickým závěrem, v němž Katatonia přichází se stále se opakujícím kytarovým motivem, který doprovází téměř ležérní vokální projev Jonase Renkseho. Zde je Katatonia progresivně rocková kapela a nabízí nečekaná hudební řešení.

„One Year From Now“ má náladu Ameriky třicátých let. Dominuje jí klavír a nostalgická nálada. „Walking By A Wire“ vás zválcuje naléhavostí a drtivým riffem. O něco tradičnějším songem je „Complicity“, která perfektně pasuje do tvorby kapely. Jedním z vrcholů desky je epická „Evidence“. Melancholie se na vás valí zpočátku v klidném tempu, Jonas vypráví příběh a skladba se postupně rozvijí. Závěr je exploze nádherné melodie, epičnosti a emocí. Mafiánská „Omerta“ nabídne hudební odlehčení a stylovou odbočku k indie rocku nebo pop rocku. Je v tom cítit i aura šedesátých let. Závěr nahrávky hodí odbočku zcela jinam. Instrumentální „Inside City Of Glass“ je nejtemnějším kouskem kolekce a zavede posluchače na dusné gothic/doom metalové kolbiště. Hororová atmosféra by krásně posloužila jako soundtrack k duchařskému filmu.

Co skladba, to perla. Album nemá slabé místa a je neskutečné, jak se kapele podařilo stvořit tak různorodé songy a přesto dát nahrávce jednotnou stmelující atmosféru. „Viva Emptiness“ je metalovější než její předchůdci, ve všem je větší, silnější, či nápaditější. Žánrově se dá těžko uchopit, ale pokud ji označíte jako progresivní metal, bude to sedět velice dobře. Katatonia se na „Viva Emptiness“ dotkla dokonalosti. Tohle je desítka jak víno!

Deska znamenala průlom do většího povědomí o kapele a byla vstupenkou do první metalové ligy. Katatonia se vůbec poprvé objevila v prodejním žebříčku desekve Finsku jí patřilo 17. místo. Není žádným překvapením, že kapela z desky na koncertech stále hraje skladby, které jsou fanoušky velmi žádány. Po vydání „Viva Emptiness“ následovalo turné a Katatonia si vyzkoušela jaké to je být headliner. V roce 2004 vyšla zajímavá kompilace „Brave Yester Days“, která mapovala první roky existence kapely. Rok na to se v obchodech objevila kompilace další – „The Black Sessions“. Kompilace obsahovala dvě CD, jakési best of plus nějaké rarity, a také DVD se živákem z Krakowa. Katatonii se dařilo a svůj vzestup korunovala velmi brzy dalším parádním kouskem.

Tomáš Marton             


katatonia.com

YouTube ukázka - Evidence

Seznam skladeb:
1. Ghost of the Sun
2. Sleeper
3. Criminals
4. A Premonition
5. Will I Arrive
6. Burn the Remembrance
7. Wealth
8. One Year from Now
9. Walking by a Wire
10. Complicity
11. Evidence
12. Omerta
13. Inside the City of Glass

Sestava:
Jonas Renkse – zpěv
Anders Nyström - kytara, mellotron
Fredrik Norrman - kytara
Mattias Norrman - baskytara
Daniel Liljekvist - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 52:45
Label: Peaceville Records
Země: Švédsko
Žánr: Progresivní rock/metal

Diskografie:
1993 - Dance of December Souls
1996 - Brave Murder Day
1998 - Discouraged Ones
1999 - Tonight´s Decision
2001 - Last Fair Deal Gone Down
2003 - Viva Emptiness
2006 - The Great Cold Distance
2009 - Night Is The New Day
2012 - Dead End Kings
2016 - The Fall Of Hearts
2020 - City Burials
2023 - Sky Void Of Stars

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.05.2023
Přečteno: 783x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10757 sekund.