CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TESTAMENT - Low

Ač se následující konstatování může zdát trochu kruté, je evidentní, že odchod kytaristy Alexe Skolnicka, ke kterému došlo v roce 1992, formaci Testament vyloženě prospěl. Po řadě desek, z jejichž obsahu bylo těžké rozpoznat skutečnou identitu a stylové zaměření, se Kaliforňané konečně odpíchli ke konkrétnější autorské podobě. Souviselo to sice opět s hudebními vlnami, které právě hýbaly hudebním světem a jež dokázaly zacloumat i tím nejpevnějším metalovým spolkem, Testament každopádně z těchto změn profitovali a počínaje albem "Low" začali psát novou etapu své dlouhověké historie.

Z kapely neodešel jenom Skolnick, ale také bicmen Louie Clemente. Tím se otevřel prostor ke vstupu jiných velkých jmen (Testament se vůbec během času stali výkladní skříní prvotřídních hudebníků), konkrétně Jamese Murphyho, jenž tuto štaci po lidsky nepříliš povedených zastávkách u Death a Obituary s vděkem přijal, respektive Johna Tempesty, který se mohl pyšnit zkušenostmi nabranými u spolků D.R.I. a Exodus (ještě předtím dělal technika Charliemu Benantovi z Anthrax). Oba pánové se stali pro Testament nesporným přínosem (ačkoli zatím pouze v rámci jednoho alba), zejména Murphyho šikovná sóla dávají v pohodě zapomenout na sice brilantního, avšak nemetalově založeného Skolnicka. Největší výhrou se ale v případě šesté studiovky, která byla na pulty obchodů expedována 30. září roku 1994, stalo angažování kanadského producenta Jacka Richardsona alias GGGartha.

Tento studiový technik v produkčním tandemu samotných hudebníků a ve spojitosti s mixem osvědčeného Michaela Wagenera (Metallica, Ozzy Osbourne, Accept) vykouzlil doposud nejlepší zvuk v historii kapely. Zvuk, který byl konečně hoden skladatelství autorů a metalu jako takového. K tomuto stylu se Testament zase nepokrytě vrátili, a i když se to neobešlo bez jistých ústupků, fošnu "Low" můžeme bez zardění hodnotit také jako thrashmetalovou. Druhým dominantním stylem je groove, kterému se v první půli devadesátek nedalo vyhnout, samozřejmě díky (kvůli?) Panteře, jejíž tvorbou se Billy s Petersonem (a také námezdním spolupracovníkem Del Jamesem) nechávají jasně inspirovat. Dalšími motivátory při psaní byla nová tvář Sepultury a poněkolikáté v řadě také Metallica. A je nutné zmínit, že právě podobnost s touto kapelou se chvílemi stává největší slabinou nahrávky. Zejména kousky "Legions (In Hiding)" a "Shades of War" chvílemi přepadají za hranici snesitelné inspirace a usvědčují autory z neutuchajícího pošilhávání po slávě Černého alba.

Album startuje pilotní singlová loď v podobě písně "Low". Hřmotný moderní sound působí po předešlých zkušenostech jako balzám na uši a dovoluje naplno vnímat tvůrčí tendence kapely, která tentokrát lační po čisté brutalitě. Tak agresivně a temně ještě Testament nikdy nezněli! Nosné riffové armatury titulního políčku vynesou do popředí všechny trumfy, mezi nimiž krom Murphyho sól a Petersonových nožů vyniká Billyho zpěv, jenž se v souladu s muzikou přemístil do hrubších poloh. Úsečné kytarové sekvence v "Hail Mary" připomenou americké kolegy Anthrax, avšak s dostatečným a patřičně atraktivním autorským odstupem, poté už přijde na řadu povinný baladický moment "Trail of Tears". Z minulých studiovek víme, že tahle poloha Kaliforňanům svědčí, a nejinak je tomu v případě skladby, která patří mezi vrcholné kompozice celé desky.

Ten další by teoreticky mohl číhat pod titulem "Dog Faced Dogs". Při jeho psaní měl Peterson na přání firmy vystřihnout "něco alternativního", a tak svým zadavatelům hodil pod nos brutální thrash´n´deathové pasáže, které jsou vyloženě parádní, stejně jako Billyho první koketerie s growlingem. Škoda, že pánové neměli odvahu zůstat jenom u toho a zbytek skladby uštrikovali z nesoudržného mixu orientálních vyhrávek, groovy houpání a nezábavného refrénu. V další fázi alba zaujme postupně zrychlená "All I Could Bleed", energická "Ride" i poutavá instrumentálka "Last Call", vedená ve valčíkovém tempu. Je však nutné zopakovat, že i méně vtahující okamžiky (včetně podivné ujetiny "Urotsukidóji") vyvažuje zvuková produkce a celkové nasazení kapely, která se ve zmatečném období první poloviny devadesátých let zorientovala zkušeně a se ctí.

Petr Štěpnička             


www.testamentlegions.com

YouTube ukázka - Low

Seznam skladeb:
1. Low
2. Legions (In Hiding)
3. Hail Mary
4. Trail of Tears
5. Shades of War
6. P.C.
7. Dog Faced Gods
8. All I Could Bleed
9. Urotsukidōji
10. Chasing Fear
11. Ride
12. Last Call

Sestava:
Chuck Billy - zpěv
Eric Peterson - kytara
Greg Christian - baskytara
James Murphy - kytara
John Tempesta - bicí

Rok vydání: 1994
Čas: 47:14
Mix: Michael Wagener
Produkce: GGGarth
Label: Atlantic Records
Země: USA
Žánr: groove/thrash metal

Diskografie:
1987 - The Legacy
1988 - The New Order
1989 - Practice What You Preach
1990 - Souls Of Black
1992 - The Ritual
1994 - Low
1997 - Demonic
1999 - The Gathering
2001 - First Strike Still Deadly
2008 - The Formation of Damnation
2012 - Dark Roots of Earth
2016 - Brotherhood of the Snake
2020 - Titans Of Creation

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.07.2023
Přečteno: 2582x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Poplatné době...1. 08. 2023 14:44 afro
LOWVýtečná a...22. 07. 2023 10:47 -k-
Má nejoblíbenějšíMá...21. 07. 2023 19:04 David Svoboda
Jedno z...20. 07. 2023 21:44 orre
Album, kterému...20. 07. 2023 20:15 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09124 sekund.