DARKTHRONE - It Beckons Us All
Eternal Hails je perfektní deska. Jedna z jejich...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Duff McKAGAN - Lighthouse

Kdeže loňské sněhy jsou… Jak by mohl být Duff McKagan, slavný basista legendárních Guns N`Roses, ještě považován za punkera, ačkoliv se tak celá léta prezentoval? Jenže s věkem přichází korekce názorů, inspirace se mění, stejně jako hudební vkus jedince. Jestliže Duff jako své největší vzory zmiňoval typické punkové party U.K. Subs, G.B.H., Sex Pistols, Ramones či hardcorové průkopníky Dead Kennedys, dnes by k nim jistě přidal další vlivy. Rčení "jednou pankáč, navždy pankáč" u něho neplatí, protože je v takovém hudebním rozpoložení, že ani punkovou hudbu neprodukuje. Je na prahu šedesátky, jeho srdce tíhne ke zvolnění a k americkým tradicím, ke kterým se hlásí výrazněji než jen vlajkou na tričku. Ale je to v pořádku.

Duff je opět členem Guns N`Roses, s nimiž už sedm let brázdí svět s takřka neměnným repertoárem, i skalním fanouškům už dochází trpělivost s tím, jestli bude nějaká nová deska nebo nebude, protože vydané singly všelijaké úrovně jsou jen chabou náplastí. A protože na sólovou kariéru po návratu do GN`R nezanevřel ani kytarista Slash, tak proč by měl Duff. Axlovi zjevně sólové ambice ostatních členů kapely už nevadí jako v devadesátých letech, kdy s nimi za to vyrazil dveře. Jak se Slashem, tak s Duffem. Když McKagan vydával soukromý debut „Believe In Me“, uváděl jej slogan „…takhle by zněli Guns N`Roses, kdybych vládl já…“ a jeho hudba měla blízko k zárodku GN`R, byla ostrá, punkově energická, neotesaně přitažlivá, a i když deska ukázala, že Duff není a nikdy nemohl být stěžejním autorem u Guns, kvalita byla nepopiratelná. V tom je novinka „Lighthouse“ podobná, ovšem jinak je úplně jiná.

Duff McKagan z roku 1993 a Duff McKagan z roku 2023 jsou zcela jiné osobnosti. Třicet let starý obraz McKagana je plný chlastu, kokainu a nezodpovědnosti, kdežto Duff dnešních dnů je vystřízlivělý politický glosátor seattleských novin, milovník bojových umění, spisovatel a byznysmen. Proto jeho hudbu musel zákonitě postihnout přerod. Stejně jak byla „Believe In Me“ výpovědí o jeho životě v kocovině po turné „Use Your Illusion“, může být „Lighthouse“ chápána jako střízlivý pohled do budoucna, který symbolizují zejména tradice americké hudby. „Lighthouse“ je stále rocková deska už jen proto, že v jejím srdci se ozve ryčná punkovka „Just Another Shakedown“, což je připomínka staré Duffovy tváře, či že ve výborné „Hope“ si zasóluje Slash a Duff napíná hlas až k netušeným metám.

Podstata desky je jiná, stylu, jaký Duff McKagan hraje, se také říká heartland rock. Léta z něho udělala rockového písničkáře, který má blízko k Tomu Pettymu, Bobu Segerovi, Johnovi Mellencampovi či Bruci Springsteenovi. Jejich vlivy ve skladbách „Longfeather“, „I Saw God On 10th St.“, či „Fallen“ přímo rezonují a nabízejí dosud neslyšený pohled na Duffovu tvorbu. K nim McKagan přidává i další paletu nálad, v „Holy Water“ si pohrává s náladami starých The Rolling Stones, čímž může připomenout někdejšího kolegu Izzyho Stradlina.V „Lighthouse“, v jejíž druhé části se objeví Iggy Pop, či v „I Just Don`t Know“ (shodou okolností v ní na kytaru hraje Jerry Cantrell z Alice In Chains) se ke slovu dostává atmosféra seattleské klubové scény, z níž kdysi Duff vzešel Duff a o pár let se na ní zrodil grunge.

Těžko říct, jaký podíl či jaký vliv by mohl mít Duff McKagan na nové desce Guns N`Roses (pokud nějaká vyjde), protože od tvorby kapely se značně odchýlil. Oproti stadionové mohutnosti Guns působí jeho dnešní tvorba až minimalistickým dojmem, až se nechce věřit, že takovou desku mohl natočit kdysi největší hudební bouřlivák této legendy.

Jan Skala             


www.duffonline.com

YouTube ukázka - Lighthouse

Seznam skladeb:
1. Lighthouse
2. Longfeather
3. Holy Water
4. I Saw God On 10th St.
5. Fallen
6. Forgiveness
7. Just Another Shakedown
8. Fallen Ones
9. Hope
10. I Just Don`t Know
11. Lighthouse (Reprise)

Sestava:
Duff McKagan - zpěv, kytara, baskytara, bicí
Tim Dijulio - kytara
Slash - kytara
Jerry Cantrell - kytara
Ryan Burns - klávesy
Jason Stack - klávesy
Martin Ferveyear - klávesy, mellotron
Iggy Pop - mluvené slovo
Andrew Joslyn - housle
Aubrey Richmond - housle
Jamie Douglas - bicí
Abe Laboriel Jr. - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 40:42
Label: BFD
Země: USA
Žánr: heartland/classic rock/country rock/punk

Diskografie:
1993 - Believe In Me
1998 - Beautiful Disease
2019 - Tenderness
2023 - Hackney Diamonds

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.10.2023
Přečteno: 654x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
McKaganSolidní americká...31. 10. 2023 19:25 dadaft
Super deska, za mne...31. 10. 2023 12:11 Desmond


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09442 sekund.