PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ROCKET FUEL - Under the Blades

O stylu metalcore jako o specifickém subžánru se hudební časopisy v širším měřítku zmiňují již více jak dvě desetiletí. I tato hudební škatulka se během let profilovala a vzniklo mnoho odnoží, takže pod stejně pojmenovaným stylem můžeme nalézt praotce žánru Converge, kteří vycházejí více z divokého hardcore, nebo Killswitch Engage, kteří vsadili na klenutý melodický a čistý zpěv na pozadí agresivní muziky. Když ve stejném chlívečku potkáte i těleso Asking Alexandria, jež dokáže skloubit těžkotonážní muziku s party jako vystřihnutými z alb popových boybandů, nemůže být zmatení dokonalejší.

Pokud narazíte na album holandských Rocket Fuel z Haagu, kteří se do stylu zařazují, je potřeba trochu zbystřit. Kapela vznikla teprve před pěti lety a její debutové EP “Too Big Too Early” mělo blíže k melodickému punku typu Pennywise s občasnou heavy složkou. V těchto mrazivých dnech vychází první album "Under the Blades" s poněkud pošmournou a částečně neumětelsky působící kresbou na obalu, ale rozhodující je obsah, ne?

Rakeťáci do toho od počátku šlapou zostra. Kapela přitvrdila, úvodní “So Long” a “Rise to Fall” zní jako mix Parkway Drive s melodickým punk lookem a nabízí svižný metalcore, kořeněný melodickým refrénem, ve kterém zpěvákovi zdatně odpovídá kytarista a bubeník v evidentně důsledně secvičených pěveckých partech. V “Pull the Pin” se propisují thrash metalové postupy a riffy, závěrečná pasáž připomíná výseč z metallikovské “One”. V “Head First” zpěvák vtipně střídá pěvecké polohy drsného řevu a melodického refrénu ve stylu amerických Trivium. Potom se produkce na albu láme, na řadu přichází na vkus milovníka ostřejšího metalcore mnohdy až moc melodický projev s vícehlasými refrény v jakémsi mixu Offspring a Ignite. Skladby mají odpich, dravou energii i úderné pasáže (až panterovsky kytarové záseky v “My Lies”, nebo houpavá pasáž s expresivním zpěvem v “Room 1.01.”) ovšem melodické emo refrény vyloženě tahají za uši. Výjímku z pravidla potvrzuje “Under the Blades” se slide kytarovými vyhrávkami, proloženými thrash metalovými riffy. V textech se nic objevného nedozvíme – nabízí obvyklé fráze ve stylu “Nevzdávej to, bojuj za svou svobodu, neohlížej se zpět”...

Pokud se muzikanti pojmenují Raketové palivo, tak mnozí od jejich produkce očekávají reaktivní a nebezpečnou směsku, která dokáže způsobit pěkný požár. Holanďané Rocket Fuel trochu klamou tělem, jejich projev až takový zážeh nemá. Snaží se zaujmout tvrdé rockery i jejich drahé polovičky a takový recept ne vždy celkově zabírá.

Jirka Lulek             


FB ROCKET FUEL

YouTube ukázka – Rise to Fall

Seznam skladeb:
1. So Long
2. Rise To Fall
3. Pull The Pin
4. Head First
5. Dead End Street
6. Safe
7. The Storm
8. One More Line
9. Under The Blades
10. Room 1.01
11. My Lies

Sestava:
Richard Wegman – zpěv, kytara
Olaf Büscher – kytara
Johan Mieremet – baskytara, zpěv
Remy Jeremy – bicí, zpěv

Rok vydání: 2023
Čas: 39:25
Země: USA

Diskografie:
2023 – Under the Blades

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.12.2023
Přečteno: 245x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09153 sekund.