PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MASTER - Saints Dispelled

Už se zdálo, že dávná americká legenda Master, která v deathmetalovém velkém třesku stála pouhý krůček za Death, patří minulosti. Její lídr, dlouhá léta na Moravě dlící Paul Speckmann nejenže loni na podzim oslavil šedesátku, ale věnoval se i jiným projektům, takže na Master nezbýval čas. Natáčel desky s Roggou Johanssonem, vrátil se ke Speckmann Project a činný byl i v Cadaveric Poison či Blunt Force Trauma. Ale Master je jeho nejkultovnější kapela, která kdysi patřila ke stylotvorným formacích, takže nechat ji ležet ladem nejde. Návrat formace se neobešel bez výměny bubeníka, Zdeněk Pradlovský využil nabídku Citronu, v němž obsadil místo Radima Pařízka, a za bicí soupravu u Master usedl Peter Bajči, který je členem havířovských Awrizis a v minulosti hrával s Hypnos. Tato změna je jen kosmetická. Master jsou hlavně o Speckmannovi a to, kdo stojí po jeho boku, je vedlejší.

Když jsme zmínili prvopočátky deathmetalového hnutí a jakousi pomyslnou propojenost Death a Master, je třeba dodat, že vývojové proudy obou kapel se ubíraly jiným směrem. Zatímco Death jsou všeobecně uznáváni za neobvyklý progres, jaký vnesli do deathmetalového ranku, čímž z alb „Human“ nebo „Symbolic“ udělali mistrovská díla, Master i po pětatřiceti letech zůstávají u toho svého. Do posluchače pumpují prastarý death metal, vyrůstající z thrashových kořenů. To se nezměnilo nikdy a stejně je tomu i u novinky „Saints Dispelled“, která vychází šest let od poslední „Vindictive Miscreant“, což je pro Master zatím nejdelší pauza. Nebylo to na škodu, ačkoliv Speckmann za tu dobu natočil i jiná alba, je na „Saints Dispelled“ znát, že album vznikalo s rozmyslem a s důrazem na produkční a zvukovou ošetřenost.

Kromě Speckmannova charakteristického vokálu jsou velkou devizou současných Master výtečně stylově zpracované kytary Alexe Nejezchleby (Shaark), které přesně zapadají do thrash / deathového konceptu a kromě poněkud vousatých riffů nabízejí především výtečná sóla, dalo by se říct až slayerovského ražení. Ta prosvětlují desku, která většinou pádí ve zběsilém tempu, do něhož lídr plive jedovaté texty. Energie je to, na co Master sázejí nejvíce, těžko totiž zaujmou něčím neotřelým nebo objevným, neboť žánr je vytěžený do mrtě, ale živelnost, která z nich sálá, dělá existenci kapely relevantní i v roce 2024. Proto je „Saints Dispelled“ nejsilnější v nejrychlejších (nejthrashovějších) věcech, které Speckmann a jeho hoši umístili prozřetelně na začátek alba. Do toho kapela vtrhne jako uragán.

Velkou sílu představuje úvodní dvojice „Destruction In June“ a „Walk In The Footsteps Of Doom“, především druhá shrnuje nejen podstatu Master, ale celého žánru. Podobn funguje i „Minds Under Pressure“, která je ukázkovou thrashovou prací a k death metalu se hlásí pouze skrze Speckmannův murmur. Fuhá polovina desky, ačkoliv ji startuje přesvědčivá „Find Your Life“, začíná přinášet trochu hluchých míst. Především bezradná „The Wiseman“, začínající orientálním intrem, se točí v bludném kruhu a ne a ne přijít s nosnou a zásadní pasáží, která by ospravedlnila skoro šestiminutovou stopáž. Stejný problém lze zaznamenat i u závěrečné „The Wizard Of Evil“, kvůli čemuž je konec desky rozmělněnější a trochu kazí výsledný dojem.

Letité fanoušky Master zklamat nemohli, protože vsadili na svou nejtypičtější forrmu. Neexperimentují, nepouštějí se na tenký led, který by se pod nimi probořil a sázejí všechno na vlastní minulost. Důležitý je pečlivě ošetřený zvuk, který z Nejezchlebových kytar dokáže místy udělat pěkné tornádo a kapele zaručuje energii. Nic než naprosto typickou desku „made in Speckmann“ čekat nemůžete.

Jan Skala             


www.speckmetal.net

YouTube ukázka - Minds Under Pressure

Seznam skladeb:
1. Destruction In June
2. Walk In The Footsteps Of Doom
3. Saints Dispelled
4. Minds Under Pressure
5. Find Your Life
6. Marred And Diseased
7. The Wiseman
8. The Wizard Of Evil

Sestava:
Paul Speckmann - zpěv, baskytara
Alex Nejezchleba - kytara
Peter Bajči - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 37:16
Label: Hammerheart Records
Země: USA / Česká republika
Žánr: death metal

Diskografie:
1990 - Master
1991 - On The Seventh Day God Created... Master
1993 - Collection Of Souls
1998 - Faith is In Season
2002 - Let`s Start A War
2003 - Unreleased 1985 Album
2004 - The Spirit Of The World
2005 - Four More Years Of Terror
2007 - Slave To Society
2010 - The Human Machine
2012 - The New Elite
2013 - The Witchhunt
2016 - An Epiphany Of Fate
2018 - Vindictive Miscreant
2024 - Saints Mispelled

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.02.2024
Přečteno: 550x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jo, mě to baví,...2. 02. 2024 8:53 rumcajs
Tradiční deskaPo šesti letech...2. 02. 2024 7:38 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09121 sekund.