NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ZAKK SABBATH - Doomed Forever Forever Doomed

Když se řekne Zakk Sabbath, nikdo nemusí pochybovat, oč jde. Pro někoho bohapustý revival, kterým si Ozzyho dvorní kytarista přivydělává nějaký dolárek tím, že parazituje na dávné tvorbě svého chlebodárce, pro jiného smysluplný projekt, který převádí starý odkaz původních Black Sabbath do současnosti a moderním, hutným zvukem ukazuje, jak nadčasovou hudbu tahle kapela tvořila. Ať už se přikláníte na jednu či druhou stranu, pravda bude někde uprostřed. Pokud budete Zakk Sabbath brát jako revival, po stránce instrumentální i pěvecké je nutné říct, že je jedním z nejlepších na světě. Smysluplnost je zaručena i historicky, kdo by měl mít riffy a sóla Tonyho Iommiho líp v ruce než Wylde, který staré sabbathovské hity hrával po Ozzyho boku takřka tři desítky let. Když před čtyřmi lety, na počet padesátiletého výročí od vydání debutového alba Black Sabbath vydal Zakk desku „Vertigo“, na které tento klenot přehrál, všechno dávalo smysl.

Člověk žasl, jakou energii a moderní výraz dokázal Wylde vymáčknout z titulní skladby, v jeho podání v ní byla shrnuta celá padesátiletá historie a podstata heavy metalu. Nápad na přehrání debutu nebyl vůbec špatný, ale mělo zůstat jen u toho. Jenže Zakka buď natáčení sabbathovských klasik baví, možná jejich prostřednictvím ještě láká Ozzyho Osbournea k další „poslední“ spolupráci, anebo jeho vlastní studnice vyschla. Ať je to jak chce, je tu druhá sbírka od Zakk Sabbath, dvojalbum „Doomed Forever Forever Doomed“, a nadšení, které provázelo vydání „Vertiga“, opadá. Není to tím, že Zakk logicky sáhl po desce „Paranoid“ a k ní přihodil i následující „Master Of Reality“. Je to tím, že otázka smysluplnosti projektu začala rezonovat až nebývale silně.

Jde vylepšit dokonalá alba? Jde je se současnými technologiemi i umem všech zúčastněných udělat technicky i zvukově dokonalejší, ale je to třeba? Není sympatičtější Ozzyho zpěv, který má ke slavičímu projevu daleko, nebo trochu humpolácká hra Billa Warda? Není lepší nedokonalý zvuk sedmdesátých let, který zachycuje ducha doby, která má dnes ostře magickou příchuť dávno zašlých časů? Není lepší poslouchat ty, kteří skladby vymysleli a definovali jimi styl, než formálně dokonalou kopii? Pokud si na první dvě otázky odpovíte záporně a na další tři kladně, dejte od „Doomed Forever Forever Doomed“ ruce pryč, deska nebude nic pro vás. Ale komu je určena? Potencionálním novým fanouškům, kterým hned dojde, že jde o hudbu starou jako Metuzalém, nebo starým, které se Zakk pokusí opít rohlíkem?

Vůbec nejde o to, jaké skladby dvojalbová kolekce obsahuje, ty hodnotit nelze. Lidi, který je „Doomed Forever Forever Doomed“ určena, je dávno znají a vědí, jaký skvost představují. Nejde ani o to, jak je Zakk nahrál a pěkně poozzyovsku nazpíval, jiná než precizní práce se od něho nečeká. Dal jim o kousek více energie, což je zaručeno tvrdším a dravějším zvukem, ale tím je částečně zbavil původního kouzla. Moc dobře věděl, že změny v aranžmá dělat nemůže, takže když tuhle kolekci posloucháte a Mr. Wylde hodí do placu „Paranoid“, „Iron Man“, „Fairies Wear Boots“, „Children Of The Grave“ či „Electric Funeral“ (pokračovat není třeba, všichni ví, jaké skladby na legendárních deskách jsou…), přijdete si přinejlepším jako na dobře rozjeté párty s výborným coverbandem. Víc nic…

Proto je i hodnocení těžká a ošemetná věc. Nepomůže implantace wyldeovsky typicky drásavého sóla do „Planet Caravan“ nebo zhulenecká atmosféra v „Solitude“, jak „Paranoid“, tak „Master Of Reality“ jsou alba za naprosté absolutorium a jejich historická hodnota je nezměrná. Hodnotit lze provedení a u něho by se známka pohybovala někde kolem osmičky. Smysluplnost projektu ale výsledek srazí dolů a dělá z „Doomed Forever Forever Doomed“ zbytečnou desku. Proto nelze hodnotit lépe než průměrně.

Jan Skala             


www.zakkwylde.com

YouTube ukázka - War Pigs

Seznam skladeb:
1. War Pigs
2. Paranoid
3. Planet Caravan
4. Iron Man
5. Electric Funeral
6. Hand Of Doom
7. Rat Salad
8. Fairies Wear Boots
9. Sweet Leaf
10. After Forever
11. Embryo
12. Children Of The Grave
13. Orchid
14. Lord Of This World
15. Solitude
16. Into The Void

Sestava:
Zakk Wylde - zpěv, kytara
Rob "Blasko" Nicholson - baskytara
Joey Castillo - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 1:17:24
Label: Magnetic Eye Records
Země: USA
Žánr: Black Sabbath

Diskografie:
2020 - Vertigo
2024 - Doomed Forever Forever Doomed

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.03.2024
Přečteno: 764x




počet příspěvků: 21

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Kredity ke...29. 03. 2024 14:27 Desmond
Fenomenální zpěvák/kytaristaNo nečekal jsem,...29. 03. 2024 12:38 Domy
Savapip: naprosto...29. 03. 2024 11:58 Crust
tak zase - chlapci,...29. 03. 2024 11:10 Savapip
Crusto,...29. 03. 2024 10:46 Janek


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08768 sekund.