BON JOVI - Forever
Jon umí pořád napsat dobré melodie a udělat...

BON JOVI - Forever
Krom nového alba vyšel i komplexní, čtyřdílný...

DOMAIN - The Artefact
A ešte jedna vec v súvislosti s Grave Digger -...

DOMAIN - The Artefact
Album som si vypočul a s čistým svedomím môžem...

MOTORBAND - 007
Obrovské ego šéfa Matejčíka opět zbytečně...

MOTORBAND - 007
Budu se asi rouhat, ale Made In Germany se mi...

MOTORBAND - 007
Sedm zpěváků .. Motorband se mi líbil v době...

MOTORBAND - 007
Motorband byla vždy pouze průměrná kapela, co na...

VADER - Litany
Jedna z nejlepších desek nejen Vader, ale i...

MOTORBAND - 007
Sedmé studiové album Motorbandu s názvem „007“ má...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VADER - Litany

Poláci jsou jedním z nejvíce věřících národů, to je věc známá. Když projíždíme tímto státem, velmi brzy nás o tom přesvědčí nějaký z opulentních křesťanských symbolů. Hodně lidí rovněž ví, že jde jenom o pozlátko, jehož reálný obsah je pořádně zatuchlý a shnilý. Peter Wiwczarek polskou církev dlouhodobě kritizuje a na její adresu odříkává nesmlouvavé litanie. Tedy svébytné modlitby, které posílají křesťanské hodnostáře do patřičných končin. Litanie, které jsou psány v deathmetalovém písmu nesvatém, pak věrně citují fanoušci Vader po celém světě.

Album "Litany" nahráli Poláci v gdyňských studiích Red a zveřejnili jej pod štítem nového labelu Metal Blade Records. Stalo se tak na přelomu milénia, tři roky po zápisu "Black to the Blind". Krom nutného vydechnutí byla delší prodleva zaviněna Docovým zraněním, ke kterému došlo po vydání EP "Kingdom". Při nahrávání páté fošny už byl Docent zcela v pořádku, což je poznat nejenom z jeho prvotřídního uměleckého výkonu, ale také z jemně elektronického zvuku bicích, který si polský borec prosadil jako velký fanoušek techna a příležitostný DJ. Společně s dalšími producentskými aspekty (např. výraznou basou) tím deska "Litany" nabrala unikátní a moderní charakter, jenž je kvalitativně zcela srovnatelný s úchvatným zápisem "De Profundis" z roku 1995.

Přesvědčí nás o tom dunivé zatloukání hřebíků, které stojí na startu úvodní položky "Wings". Jde o okamžitě funkční vtažení do hudebního děje, jež dále rozvíjí atraktivní změny temp a temná vnitřní gradace první skladby. Navazující "The One Made of Dreams" pokračuje v tradici, kdy druhý song playlistu tvoří krátká a zároveň vysoce intenzivní metalová darda. Nechybí blast beaty ani apokalypticky tažený deathový riff. Polothrashová "Xeper" s pasáží á la "Hell Awaits" prohloubí temný odstín alba, stejně tak neodolatelně nájezdová titulka se speedovým pohonem Docentových bicích.

Už v tu chvíli je jasné, že Poláci nahráli další studiový majstrštyk a že by se musel stát nějaký antizázrak, aby album v dalším dění propadlo. Nic takového nepřijde, několik songů naopak znamená strhující deathové momenty ("Cold Demons", "The Calling", "North"), ve kterých nechybí další pozdrav milovaným Slayer ("A World of Hurt"), nečekaný melodický výlet (sólo v "The World Made Flesh") nebo epická závěrečná skladba s tradičně nejdelší stopáží, třebaže jde "pouze" o znovunahranou stopu "The Final Massacre" z debutového alba "The Ultimate Incantation" (opět s výrazným otiskem Slayer).

Na díle "Litany" je pozoruhodné téměř vše. Ať už jde o Peterovy zpěvy, ve kterých se zrcadlí démonická přitažlivost i kus panské bohorovnosti, vynikající řemeslné výkony, zmíněný zvuk nebo celkový strhující náboj, jenž může za prudkou návykovost slyšeného materiálu (album jakoby nějakým ďábelským trikem svádělo k nekonečným stiskům tlačítka "play"). V navazující propagační fázi se Poláci mj. podívali do Spojených států, a to jako hlavní hvězda tour. Z Vader se stala jedna z nejaktivnějších koncertních kapel (Peterova grupa ročně stihla i dvě stě štací) a zásadně upevnila svoji pozici jednoho z nejvěhlasnějších spolků deathmetalových dějin.

Petr Štěpnička             


FB VADER

YouTube ukázka - Cold Demons

Seznam skladeb:
1. Wings
2. The One Made of Dreams
3. Xeper
4. Litany
5. Cold Demons
6. The Calling
7. North
8. Forwards to Die!!!
9. A World of Hurt
10. The World Made Flesh
11. The Final Massacre

Sestava:
Peter - zpěv, kytara, baskytara
Krzysztof "Doc" Raczkowski - bicí
Mauser - kytara
Shambo - baskytara

Rok vydání: 2000
Čas: 30:48
Produkce: Piotr Wiwczarek, Adam Toczko
Label: Metal Blade Records
Země: Polsko
Žánr: death metal

Diskografie:
1992 - The Ultimate Incantation
1995 - De Profundis
1996 - Future Of The Past
1997 - Black To The Blind
2000 - Litany
2002 - Revelations
2004 - The Beast
2006 - Impressions In Blood
2009 - Necropolis
2011 - Welcome to the Morbid Reich
2014 - Tibi et Igni
2015 - Future of the Past II - Hell in the East
2016 - The Empire
2017 - Dark Age
2020 - Solitude In Madness

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.06.2024
Přečteno: 410x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Absolutní KlasikaJedna z...12. 06. 2024 12:21 David Svoboda
Shodou okolností...10. 06. 2024 11:02 Crust
No jo, no. Tady je...6. 06. 2024 17:04 rumcajs
Jednoznačne...6. 06. 2024 7:03 sanntrik
10/10moje...6. 06. 2024 6:59 rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10431 sekund.