DEEP PURPLE - Made In Japan
..živých alb historie, i když Live After Death...

Ozzy OSBOURNE - Speak Of The Devil
...které vyniká svou autentičností a syrovostí....

BLIND GUARDIAN - The God Machine
Největší problém posledních desek BG je plastová...

FIREHOUSE - Hold Your Fire
Jasných deset! Hold Your Fire je o třídu lepší...

WRAITH - Fueled by Fear
Jo, Wraith by měli pouvažovat o samostatném...

KRYPTOS - Decimator
Tak tak, příjemné album, ale navrcholu v tomhle...

MASTERS OF ROCK 2024 -Vizovice, čtvrtek (11.7.2024) a pátek (12.7.2024)
Tvl sorry, že Electric Callboy měli nejlepší...

JUDAS PRIEST - Unleashed In The East
Tak předně než se pustím do zhodnocení musím...

GALNERYUS - The Flag of Punishment
že jdete do zmapování kompletní tvorby téhle...

MASTERS OF ROCK 2024 -Vizovice, čtvrtek (11.7.2024) a pátek (12.7.2024)
Ten zvuk na UTA byl aspoň vpředu marnej celej set.












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PANDORA`S KEY - Yet I Remain

Holandsko a symfonický metal? Within Temptation, Epica, After Forever…, to je záruka kvality a když se v zemi tulipánů dobere debutového alba další kapela s ženou u mikrofonu, cílící na daný žánr, člověk tak nějak podvědomě cítí, že by do barevné a voňavé kytice mohl přibýt další zajímavý kvítek. Pandora`s Key se pochopitelně nevyhýbají stopám, které současní i bývalí lídři žánru za sebou zanechali, nicméně hledat v nich klon, snažící se svézt na vlně, která zaručí zájem posluchačů, úplně nelze. Ani v hudebních postupech, ani v kvalitě.

Pandora`s Key se snaží do jednoho celku zamotat symfoničnost, různobarevný ženský zpěv, mužský chropot i lidové nástroje. To hlavní, co jim chybí k tomu, aby to mělo zásadnější dopad, je větší autorská obratnost, schopnost vytvořit působivou atmosféru, přirozenost a osobitost, připočítat lze i mizerně zpracovaný zvuk a nosné nápady. Z tohoto výčtu je celkem jasně patrné, že album „Yet I Remain“ se trhákem letošní sezóny nestane. Největší šanci na zvrat tohoto stavu by mohla mít skočná „The Flying Dutchman“, která díky folkovému vlivu působí bezprostředně, zpěvně a uvolněně. To je ten zásadní kontrast třeba proti úvodní valivé „De Bockereyder“, která poté, co se procpe skrz mluvenou pasáž (není to naposledy, kdy kapela vsadí na vyprávění a pokaždé tím totálně zazdí jakoukoliv atmosféru) kompozičně sklouzne do přílišné naivnosti, již podtrhne nepříliš záživný vysoký ženský zpěv, ještě že alespoň kooperace s chropotem docela dává smysl (to se ale v některých jiných skladbách nezdaří). Hrubší „Ariadne“ odhalí naprosto zásadní věc – zpěv Very Velhuizen je jistý tehdy, když se zbytečně netlačí do teatrálnosti a dává přednost klidnějším polohám, či obyčejně přirozenému projevu. V úvodu „Freedom`s Call“ nastoupí riffová sypanice, snahu o nadýchanost ničí mizerná produkce i kompoziční prázdnota, ve „Falls The Shadows“ zní veškerá teatrálnost strašně vyumělkovaně… a přes pár solidních nápadů, které na desce probliknou a poměrně rychle zvadnou, se Pandora`s Key dostanou až k závěrečné „Per Ardua“, nejdelší skladbě se špetkou elektroniky a snahou o výpravnost, jež definitivně podtrhne fakt, že jako vypravěči obsáhlejších příběhů jsou Pandora`s Key teprve na začátku cesty.

Přistupovat k albu „Yet I Remain“ s představou, že Holanďani symfonický metal prostě umí, je pro Pandora`s Key zcela smrtící. Obávám se však, že i kdybyste po albu sáhli bez tohoto postulátu, cestu do propadliště hudebních dějin (něco málo by mohla zachránit vychytanější produkce, z níž by zcela umlčená atmosféra třeba mohla trochu vykouknout) by nizozemská šestice stejně nabrala poměrně záhy. První desetiletku na scéně Pandora`s Key uzavřeli hodně rozpačitým způsobem.

Savapip             


PANDORA`S KEY

YouTube ukázka - De Bockereyder

Seznam skladeb:
1. 1779
2. De Bockereyder
3. Ariadne
4. Freedom`s Call
5. Falls the Shadow
6. The Keening
7. Kindling Ilre
8. The Flying Dutchman
9. Icarus
10. Per Ardua

Sestava:
Vera Velhuizen - zpěv
Rik van Schaaik - zpěv
Sebastiaan Pongers - kytara
Bram Luiken - kytara
Regine Lotstra - baskytara
Wytas Lemke - klávesy
Dimmy Marcelissen - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 45:17
Země: Holandsko

Diskografie:
2024 – Yet I Remain

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.06.2024
Přečteno: 306x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.27105 sekund.