DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAVAGE CIRCUS - Dreamland Manor

Na plakátech visí oznámení, že do města přijel nějaký mimořádně divoký cirkus. Hm, no co, půjdeme se podívat. „Cijkusové baónky, pjosím! Cukjová vata, pjosím!“ Před cirkusovým šapitó stojí livrejované slečinky a s dokonalou výslovností nabízejí svá lákadla. V cirkusovém stanu to vcelku ujde, žádný komfort, ale snad se to dá vydržet. Co vás zaujme na první pohled, jsou bytelné kovové mříže kolem arény.

Á, už přichází principál. A tvrdí, že ti tři mužíci kolem něj jsou všichni umělci, které dnes uvidíme. Ale prý žádný strach. No, neboj se ani ty, milý principále, protože ani já od tebe žádnou senzaci snad ani neočekávám...

A dost. Zhruba podobné myšlenkové pochody se mi proháněly kebulí, když se mi dostala do rukou placička Dreamland Manor od Savage Circus. Já vím, že tím principálem není nikdo jiný, než Thomen Stauch, bývalý bubeník Blind Guardian, ale přece jenom, bicmen zpravidla nebývá tou hlavní hlavou a co se skladatelského potenciálu týče, tak zase tolik se Thomen u Slepého strážce neprojevil, aby bylo co hodnotit (a co očekávat). A důvody jeho odchodu? Blindi se rozešli v klidu, zůstávají přátelé, v tisku žádné kecy ani senzace. Tak co sakra vedlo toho chlapíka k tomu, aby opustil zaběhlou, fungující a úspěšnou kapelu a hned si založil novou?

Odpověď je jednoduchá. Už od prvních tónů tohohle alba se Thomen (ačkoliv jako autor hudby a textů je uvedena celá kapela) vyznává z lásky k době, po které se mu evidentně stýská. Trpíte-li stejným pocitem jako já (a asi i jako Thomen), totiž, že Blind Guardian to na svém posledním řadovém albu “A Night At The Opera“ přece jen už poněkud překombinovali, tak tohle je album přesně pro vás. Savage Circus plynule navazují tam, kde skončilo album “Somewhere Far Beyond“. Navíc si Thomen nenabral do kapely žádná ořezávátka, ani nevím, z které strany začít. Kytary Piet Sielck a Emil Norberg. Toho prvního tenhle projekt snad aspoň na chvíli vysvobodil z Iron Savior, kde se po čtyřech albech už tak trochu motá v bludném kruhu a vaří stále jeden a ten samý guláš. Druhý tady není určitě náhodou, zasvěcení jej určitě znají z jeho domovských Persuader, kteří chvílemi zní jako Blind Guardian revival. A to nejpodstatnější nakonec, ten, díky kterému Persuader znějí jako Blind Guardian, totiž zpěvák Jens Carlsson. Zapomeňte na to, že se na tomhle světě prochází zpěváci, kteří jsou nenapodobitelní a ať se zúčastní jakéhokoliv projektu, vždycky je spolehlivě poznáte. Alespoň o Hansi Kurschovi z Blindů to přestalo platit. Jens Carlsson je totiž sedmihlásek, který jakoby Hansimu z krku vypadl.

Takže co od Savage Cirkus čekat? Ale milí hobitci, to je přece jasné. Superrychlé kytary, brutální riffy, melodické vyhrávky, bombastické refrény, dvojkopákové salvy, Hansiho (ehm, pardon) Jensův vypjatý vokál, a dojde i na ploužáček z rodu bard´s songů. Snad jen ty stopy J.R.R. Tolkiena tady chybí k naprosté transformaci do slepého strážce. Ale buďte bez obav, démonů, čertíků, duchů a jiné podobné havěti a fantazií si užijeme dosyta. A tak se nabízí jednoduchá otázka. Je to jen prachsprostá kopírka Blindů? V každé jednotlivé skladbě je jejich odkaz víc než čitelný. Ale ruku na srdce, víte snad o někom, kdo by vyjma Hansiho, Andrého a Markuse, mohl čerpat z tohohle dědictví, než o Thomenovi? Koneckonců, Blindi se pomalu, ale jistě přesunuli do sousedního království a vláda nad tímhle zasněným panstvím Thomenovi nejen sluší, ale jde i k duhu jeho oddaným poddaným.Termín vydání nového alba Blind Guardian se kvapem blíží. Těším se na něj, ale pokud by se snad nemělo povést do naprosté dokonalosti, jsem naprosto v klidu. V „Dreamland Manor“ se totiž skrývá zatím nejlepší album Blind Guardian tohohle tisíciletí. ( :-) ).

Savapip             


www.savage-circus.com

Seznam skladeb:
1. Evil Eyes
2. Between The Devil And The Seas
3. Waltz Of The Demon
4. Tomorrowland
5. It – The Gathering
6. Beyong Reality
7. When Hell Awakes
8. Ghost Story
9. Born Again By The Night

Sestava:
Jens Carlsson - zpěv
Emil Norberg - kytara
Piet Sielck - kytara
Thomen Stauch - bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 57:19
Studio: Powerhouse Studios
Produkce: Savage Circus
Label: Dockyard1
Země: Německo


Vydáno: 02.03.2006
Přečteno: 6330x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1075 sekund.