RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IRONCROSS – Forgotten Battles (demo)

Ukažte mi kapelu, která vám řekne, že muziku tvoří jen kvůli sobě a fanoušci je absolutně nezajímají. Kromě několika ojedinělých egoistických úkazů se všichni shodnou na tom, že naslouchající oddané dušičky jsou motorem, který je žene vpřed. A tak když jeden z motůrků upozorní na počin svého nic netušícího favorita, spolknu své hromy blesky ohledně faktu, že se jedná o pouhé dvě skladby a vydávám se na křížovou cestu do Brna.

Staří domorodci z Polabí a nejbližšího okolí údajně okomentovali přátelské soužití před vznikem naší samostatnosti s dnešním jižním sousedem výrokem: „Kdyby nebylo Rakouska, museli bychom si jej vytvořit“. Při poslechu počinu skupiny Ironcross mě napadá parafráze tohoto sloganu: „Kdybychom neměli Manowar, museli bychom si jej vytvořit“.

Ne, ne, přátelé, nemuseli, Ironcross to už udělali za nás. A myslím, že jim tohle přirovnání vadit nebude, spíš naopak. Navíc – ač přiznávám, že jsem se chytil toho nejsnazšího, co se samo nabízí – s tím musí počítat. Ironcross totiž vsadili na epický „hero“ metal a výhradně válečnou tématiku v textech. Vzhledem k člověčím dějinám mají nevyčerpatelné množství témat ke zpracování (mrkněte na webstránky kapely, kde se můžete seznámit i s historickými reáliemi skladeb), vzhledem k hluboce vyjetým kolejím od svých přechůdců a vzorů (Manowar, Grave Digger, Accept, Virgin Steele…) mají i jasně daný směr. Majestátní kompozice, agresivní melodie, výpravná nálada, hutný spodek, správně nabroušené kytary a příslušně důstojný hluboký hlas mistra pěvce, sem tam podpořený rozmáchlým chorálem. Jak říkám, jestli klukům nevisí ve zkušebně papírový Joey DeMaio a Eric Adams, tak… tak asi nemají vlastní zkušebnu.

Nutno přiznat, že jejich pocta krvácejícím hrdinům má solidní úroveň. Z obou věcí na mě větší dojem udělala „The Brave“. Zpracování střípku skotských dějin, u kterého, chca nechca, se neubráním srovnání s hrobníkovskou verzí. Na to, že „Válečné melodie“ od Grave Digger dodnes považuju za jedno z nejlepších metalových alb, nedopadli Ironcross při téhle komparaci tak zle. Majestátnost dotažená do absolutna a rozevlátá důstojnost, podpořená odrecitovanou pasáží, je pohlazením zjizvené duše každého pravého válečníka. Snad jen zbytečně dlouhé kytarové sólo tuhle atmosféru nabourává. Na druhou stranu, z celé nahrávky jde v podstatě o jediný moment, kdy se Ironcross vrátí z oblačných výšin hrdinské pompéznosti na pozemskou úroveň nás, obyčejných smrtelníků bez válečných vyznamenání. Takže ve chvíli, kdy jsem celé demo prohnal ušima dokolečka dokola asi k sedmé rundě, nabývala tahle instrumentální pasáž na významu jako okamžik výměny stráží pro nádech pózující hrdiny s vypnutou hrudí.

„Khalkin Gol“ je přímočará heavy skladba, která díky svému našlápnutějšímu rytmu nedosáhne na tak důstojnou atmosféru a tak jí Ironcross dohánějí alespoň vícehlasými vokály. Standartní Manowar z doby, kdy Maiovci byly ještě „true“ a nikoliv „really true“.

Jsem docela zvědav, jak by mohlo vypadat full-album brněnských válečníků. Pokud dokáží ukrotit hrdinskou gloriolu natolik, aby se z jejich nápadů nezůstala jen póza a muzika se nerozplynula ve střelném prachu, vznášejícím se nad bitevním polem, možná se dočkáme hodně solidního alba.

Bodování se dnes konat nebude. Čistě z preventivních důvodů, aby do redakce nezačali chodit jednotlivé skladby – znovu připomínám, že samotní Ironcross jsou v tom naprosto nevinně – k ohodnocení. Takže využiju vymožeností našeho školství a hodnocení nechávám pouze ve slovní podobě. Kluci, dobrý, vaše muzika mě baví. Bacha na hranici, kde se ze zábavy stává karikatura. A blahopřeju k fanouškovskýmu klanu.

Savapip             
-


www.ironcross.mysteria.cz

Seznam skladeb:
1. Khalkhin gol
2. The Brave

Sestava:
Petr Kraťák Kratochvíl - zpěv
Jiří Rolf Randula - kytara
Tomáš Kvaťák Kratochvíl – kytara
Petr Sid Kučera - baskytara
Zdeněk Bádr – bicí

Rok vydání: 2005
Stopáž: 9:37
Země: Česká republika


Vydáno: 03.07.2006
Přečteno: 3499x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08832 sekund.