RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BIGGER (AMORTEZ) - Jsem vždycky zvědavej, kam nás kdo při recenzi zařadí

S hudbou brněnských Amortez jsem se poprvé setkal prostřednictvím jejich vloni vydaného mini alba „Infernal Approach“. A přiznávám, byl to pro mě jeden z letošních hudebně pozitivních otřesů. O téhle partě, pohybující se v oblasti melodického blackmetalu, jsem si povídal s tím nejpovolanějším, kytaristou Biggerem.

Ahoj do Brna. Vezměme tohle povídání od začátků působení Amortez. Kdy Amortez vznikli, jak přišli ke svému jménu a jaké historicky významné události by si Amortez mohli čmarát do kroniky?

Kapela vznikla koncem roku 2003 a založil ji Richie a Lord Izual. Po pár měsících jsem se ke kapele přidal já a po té kapelou prošlo dalších pár lidí, jejichž působení nemělo dlouhého trvání. Prvním nejvýznamějším bodem po založení bylo nalezení basistky Lady Lorraine, která se materiál naučila velmi rychle a my jsme mohli v listopadu 2004 začít koncertovat. Mezi další nejvýznamnější události kapely určitě řadím nahrání MCD Infernal Approach, čemuž předcházelo setkání se s producentem Jiřím “Rolfem“ Randulou, bez něhož by toto cd znělo a dopadlo úplně jinak (tím samozřejmě myslím hůř). Jméno bylo převzato od kapely, ve které Lord Izual hrál, když bydlel v Kuvajtu a je to složení slov Amor a Muerte (láska, smrt).

Se zaškatulkováním do blackmetalu jsi nebyl úplně spokojen, takže jak ty sám bys charakterizoval styl, kterému se Amortez věnují ?

Myslím si, že charakterizovat náš styl je složitá záležitost, stejně tak jak se nikdo neshodne u toho co hrají COF či CHOB. Sami se sice na plakáty sami řadíme pod pojem melodic-black metal, ale myslím si, že to není úplně výstižný. Sám jsem vždycky zvědavej, kam nás kdo při recenzi zařadí. Někdo o nás tvrdí že z nás jsou místy cítit Slayer, jiní že Immortal a nejvíc nás lidi přirovnávají k COF z čehož, i když tuto kapelu mám velmi rád, nejsem příliš nadšen. Každopádně myslím, že důležitější, než to, co jsme za škatulku, je to, zda se posluchači naše hudba líbí či ne.

Můžeš představit členy kapely, kdo v řadách skupiny působil a působí, v čem je hlavní přínos a jedinečnost jednotlivých členů?

Bývalí členové kapely jsou Figure Head (zpěv), Gmork (basa), Persey (zpěv), Lady Lorraine (basa) a Mara (bicí). V současnosti v kapele působí Richie (kytara, zpěv), Behemoth (basa), Lord Izual (bicí, zpěv) a já Bigger (kytara). Myslím že přínos každého člena je v jeho hudebním cítění, které se od ostatních členů trochu liší a tím každý přináší do kapely něco svého, což zcela jistě funguje v každé kapele.

Co vás vedlo k hledání nového bubeníka a v jaké fázi se hledání či jeho zacvičování nachází? A znamená to, že Lord Izual se definitivně chopil pouze mikrofonu?

Bubeníka hledáme už od natočení Infernal Approach. Pár lidí sice na zkoušku přišlo, ale nesplnili naše očekávání.Asi v listopadu 2005 jsme se potkali s bubeníkem Marou, který naši hudbu dokázal zahrát. Odehrál s námi pár koncertů, ale po čase jsme zjistili, že jeho přístup nám nevyhovuje. Nyní s námi zkouší bývalý bubeník vsetínské kapely Abstract Essence u něhož cítímě, že by naše spolupráce mohla pokračovat. Bohužel zatím se nenaučil náš koncertní set, tudíž jsme s ním koncert ještě neodehráli. To se ale budeme snažit co nejdřív napravit, aby se Lord Izual mohl chopit pouze mikrofonu. K tomuto kroku nás vede především přání, aby se Izual na zpěv mohl více soustředit a také oživit naši pódiovku, což by v důsledku mělo vést k větší kvalitě našich koncertů.

Jaké ohlasy jste zaznamenali na vaše minialbum „Infernal Approach? Doba mezi vydáním dema „Accidental Outcomes“ a „Infernal Approach“ nebyla tak dlouhá, takže jak ty sám vnímáš tyhle nahrávky, je v nich nějaký rozdíl nebo posun?

Na demu Accidental Outcomes jsou nahrány nejstarší skladby z obodbí začátků kapely. Nejnovější skladba z tohoto dema byla vymyšlena asi v dubnu 2004.
Tyto skladby jsme chtěli nahrát už dřív, bohužel to ale nevyšlo. Toto demo je především poznamenané horší zvukovou kvalitou, i když vyložený kanál to není, což poměrně snižuje kvalitu nahraných skladeb. Infernal Approach vyšlo asi půl roku po Accidental Outcomes a jsou zde nahrány skladby, které jsme měli vymyšleny už v době nahrávání Accidental Outcomes, ale na demu se neobjevily. Myslím že posun u těchto skladeb je velký ať už ve změně stylu či jejich náročnosti. Po zvukové stránce je Infernal Aproach na mnohem vyšší úrovni díky nahrávání ve studiu Shaark.


Kde a jak se album nahrávalo, kdo se podílel na tvorbě skladeb? Můžeš říct pár slov k jednotlivým skladbám, kterou z nich bys ty označil za tu nej?

MCD Infernal Approach se nahrávalo v létě 2005 v bzeneckém studiu Shaark za pomoci producenta Jiřího „Rolfa“ Randuly, který se podílel např. na tvorbě druhého alba Equirhodont. Skladby na album jsem vymyslel já s Richiem a pak se naše nápady samozřejmě upravovaly za pomocí celé kapely tak, aby se všem líbily. Textová stránka alba je čistě prací Lorda Izuala. Na albu jsou tři skladby + dvě instrumentálky. Album začíná instrumentálkou, která slouží jako intro. Druhou skladbou je na melodiích postavená Remnants Of The Blistered Past, na které bych za nejlepší část označil, alespoň pro mě emoce vyvolávající, pomalý a poté nakopnutý konec. Pak je na řadě Longing For A Memory, což je opět velmi melodická skladba o vzpomínkách. Pak následuje The Epilogue, druhá instrumentálka sloužící jako přechod alba k poslední, tvrdší a dle mě nejlepší skladbě alba, Eset Shan´t Let This Die. Oproti zbytku je to méně melodická tvrdší věc plná změn temp. Ovšem pro nás typická melodičnost stále nechybí.

Jak jsou na tom Amortez s koncertováním? Jaká je v Brně situace a možnosti pro kapelu vašeho ražení, máte nějaké oblíbené místo kam se rádi vracíte, nebo kapelu, se kterou rádi koncertujete?

V Brně s koncertováním nouzi určitě nemáme, hrajeme zde často, ale jelikož chceme hrát i někde jinde, pořádáme výměnné akce, které nám zajšťují koncertování mimo Brno. Myslím, že vždy si rádi zahrajeme s kapelou Abstract Essence.

Který koncert ve vaší historii bys označil za nejpovedenější a proč?

Bez pochyby koncert ve švýcarském Spiezu a teď nedávné MetalHey Live. Obě akce pro mě byly nejlepší kůli atmosféře.

Jaké jsou nejbližší plány Amortez, kde vás lze vidět, případně nechystáte zase nějakou nahrávku?

Zúčastníme se festivalů AFOD, Basinfirefest a jednoho menšího festivalu v Odrách. Všechny informace o našich koncertech a vůbec celé kapele mohou zájemci nalézt na našem webu www.amortez.com Novou nahrávku jsme plánovali nahrávat v létě, bohužel kůli práci s bubeníkem nemáme čas na tvorbu nového materiálu, tudíž nahrávání alba musíme odsunout.

Mají Amortez nějaké zkušenosti s koncertováním mimo hranice České republiky? V čem vidíš rozdíl mezi hraním venku a doma?

Jednou jsme hráli na Slovensku a jednou ve Švýcarsku. Myslím, že po dvou zkušenostech ještě nemůžu hovořit o nějakých rozdílech které pociťuju. Navíc Slovensko se ani nedá považovat za cizinu.

Teď dovol pár otázek k Tvojí osobě. Pamatuješ si ještě na první desku, kterou sis koupil?

Asi Kabát album Suma Sumárum :-)

Co nebo kdo tě přivedl k metalu?

Osobně si myslím že tohle začlo hned ve chvíli kdy si mě rodiče donesli domů z porodnice. Odmalička jsem vyrůstal v prostředí, kde můj otec poslouchal rock a jeho různé, ať už měkčí či tvrdší odnože. To mě asi naladilo na kytarovou hudbu a ve chvíli kdy otec k Vánocům dostal DVD Cunning Stunts od Metallicy, začal jsem pátrat po dalších metalových kapelách. Takže první metalová kapela pro mě byla Metallica a i když už ji tak často neposlouchám, tak to pro mě je srdcovka.

Měl´s v dětství nějaký idol, kterému ses snažil podobat? A s kým by sis dneska rád zahrál na jednom pódiu?

Pamatuji si, že jako malému dítěti se mi vždycky strašně líbila skladba The Wall od Pink Floyd a hrozně jsem si přál mít kapelu. Pink Floyd mám rád dodnes, ale s těma si asi s těží zahraju. Z metalových kapel bych si zcela jistě rád zahrál s Iron Maiden, Metallicou, COF, Behemoth a takhle bych mohl pokračovat :-)

Co ve volném čase poslucháš?

Líbí se mi převážně kytarová hudba, ale čas od času si poslechnu i nějakej pop či elektro. Mezi mé metalové oblíbence patří Iron Maiden, Dark Funeral, Behemoth, Vader, My Dying Bride, Linkin Park, Metallica, Limp Bizkit atd. Z těch nemetalových je to např. Eric Clapton, Pink Floyd, Madona, Prodigy, Chemical Brothers, Fleetwood Mac a další.

Vzhledem k věku jednotlivých členů kapely si neodpustím otázku ohledně školních starostí. Jak jde dohromady škola a muzika, jak tvoje aktivity vnímají spolužáci a profesoři? A pomáhají ti nějak zkušenosti z pódia před tabulí a naopak?

Myslím že v mnohém je to snažší než kdybych byl pracující, akorát významným problémem jsou finance, kterých není tolik, kolik by bylo potřeba. Osobně se mi hudba a škola nijak nekříží a je asi snažší si v případě potřeby omluvit pár dnů ve škole, než si brát dovolenou, která je omezená. Zkušenosti ze školy se mi do koncertního života nepromítají a myslím že naopak to taky není. Spolužáci mi samozřejmě většinou fandí, i když metal zrovna není jejich šálek kávy a s reakcemi profesorů jsem se zatím nesetkal, jelikož nebyl důvod se s nimi o tom bavit.

Jaké nástroje zvládáš ?

No tak samozřejmě se snažím trochu zvládat tu kytaru a asi deset let jsem hrál na sopránovou zobcovou flétnu, ale to už jsem šikovně zapomněl.

Pokud se nepletu, letos tě státní aparát poprvé pustí k volebním urnám. Zajímáš se o politiku, jak vnímáš aktuálně se blížící volby?

Všichni kolem mě ví, že se o politiku zajímám velmi. Osobně mi vadí lidi, kteří nemají svoje názory a celkový všeobecný přehled a je jim jedno co se kolem nich děje. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že by každej měl být přes politiku odborník, ale měl by být schopen udělat si svůj názor a ten poté umět vyjádřit. No a samozřejmě když už si svůj politický názor vytvoří, měl by ho vyjádřit i u voleb a ne jen u piva.
Jinak letošní volby vnímám tak, že pokud člověk nechce volit jednu ze dvou komunistických stran které právě vládnou, tak zde je jediná, i když možná ne úplně dokonalá možnost.


Co ty a sport ? Věnuješ se nějakému a máš svůj tip, jak dopadneme na mistovství světa ve fotbale?

No jelikož jsem na sport naprostej antitalent, tak se mu příliš něvěnuju. Ale čas od času si rád zahraju fotbal, floorball, nebo se projedu na kole. No ale nejradši mám lyžování, ikdyž tuto zimu jsem se proletěl díky lyžím vrtulníkem :-) Fotbal běžně v televizi nesleduju, preferuji hokej, ale na MS se určitě podívám a budu fandit. Ale jelikož tomu příliš nerozumím, výsledek si netroufám odhadnout.

Jak bys strávil den, kdybys měl neomezenou moc?

To netuším, ale mít neomezenou moc celej život, tak by to byla asi hrozná nuda.

Co si myslíš o české hudební scéně?

Myslím, že je zde spousta dobrých, ale neobjevených kapel, které mají těžkou pozici a naopak jsou zde některé přecěnované kapely. Co osobně považuji za přeceňovanou kapelu je Solfernus. Je to samozřejmě čistě můj subjektivní názor, ale přijde mi že každej na této kapele řeší bezesporu vynikajícího bubeníka, ovšem zbytek mi po hudební stránce přijde jako průměr. A přeci když hodnotím kapelu, nemůžu hodnotit jen bubeníka. Ale jak už jsem řek, je to můj subjektivní názor.

Co považuješ za největší vynález v dějinách lidstva?

Bezesporu elektřina, protože na té je postaven komplet celej chod dnešního světa.

A moje oblíbená: Jakou otázku Ti nikdy nikdo nepoložil a Ty by sis na ní přál odpovědět? A naopak, kterou otázku bys nechtěl, aby Ti někdy někdo položil?

Na tu první nevím co říct, ale na tu druhou můžu odpovědět, že tohle je tak blbá otázka, že bych byl radši kdybych ji nedostal :-))

Co bys označil za největší překvapení (ať už v pozitivním nebo negativním smyslu), co tě dosud ve spojitosti s hudbou potkalo?

Čím víc člověk na hudební pole proniká, tím víc vidí, jak je to celý vše jen o penězích. Když nemáš prachy, tak si prostě neškrtneš, což je samozřejmě pro spoustu mladých kapel problém. Nemůžu tvrdit, že by mě to nějak překvapilo, to jsem samozřejmě věděl už dávno, akorát to považuji asi ze nejnepříjemnější věc na hudebním poli. No ale kdo ví co mě ještě potká.

Čeho bys chtěl s Amortez, za naprosto optimálních podmínek, dosáhnout? Co všechno chybí do splnění „optimálních podmínek“ ?

Rád bych, aby se z nás stala fanoušky uznávaná kapela. Myslím že vznik optimálních podmínek potřebuje čas.Do splnění optimálních podmínek chybí nějaké zázemí u nějakého subjektu, který by nám jakkoli pomáhal prosadit se, určitě i naše hudba potřebuje ještě malinko vyzrát s čímž souvisí to, že to hlavní je především na kapele, ikdyž bez těch věcí kolem je cesta samozřejmě mnohem trnitější.

Díky za za rozhovor a za Tvůj čas, přeju hodně štěstí a tradiční otázka na závěr. Máš ještě nějaké přání či vzkaz pro fanoušky?

Já děkuji tobě za rozhovor a děkuji všem co to vydrželi číst až do konce. Lidem, co je rozhovor trochu zaujal, bych chtěl doporučit, aby se podívali na náš web www.amortez.com, kde kromě ukázek naší tvorby najdou i spoustu informací ohledně kapely, případně nám zde mohou zanechat nějaký komentář.

Savapip             


www.amortez.com


Vydáno: 01.06.2006
Přečteno: 4315x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
nnoioncaw...8. 03. 2010 2:11 kmoimm


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12508 sekund.