RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Eric ADAMS, Karl LOGAN (MANOWAR) - Nechci se vidět jako komiksový hrdina

Tak snad abych začal dávat bacha na to, z které strany přiletí posvátný Odinův oštěp Gungnir, který mě ztrestá za rouhání vůči metalovým králům, skupině Manowar. Narážím na závěr recenze posledního alba Virgin Steele, kde jsem konstatoval, že Manowar byli odkorunováni a vlády se ujali oceláři. Pokud by mé polemiky měly vést k tomu, že se k nám budou hrnout kapely představovat své nové výtvory, rád si znovu pustím klávesnici na špacír.
Ne, vážně si nepřičítám zásluhy za to, že se 3. října objevili v Praze vyslanci Manowar, zpěvák Eric Adams a kytarista Karl Logan. Tím hlavním důvodem jejich návštěvy bylo právě vycházející EP „The Sons Of Odin“ a chystané DVD „Live At Earthshaker Fest 2005“, které muzikanti přijeli představit. A řeknu vám, novinky zněly skutečně monstrózně a bombasticky. Podle čtyřdílné ochutnávky to vypadá, že se Manowar oprostili od všech experimentů z posledního alba a vsadili na svůj přímočarý, hrdinský, pompézní a nekompromisní metal. Na „The Sons Of Odin“ se objeví veškerá poznávací znamení, která Manowar dostala na metalový trůn a k jeho popisu bych používal jen samé superlativy, takže tím raději komentář nad skladbami ukončím. Objektivně vzato, z jednoho poslechu není lehké udělat jednoznačný závěr, ale upřímně, byl jsem nadšen a uchvácen a k tomuto uchvácení přispěla i bezprostřednost obou hlavních hrdinů večera. Obsahem EP je kromě titulky chystaného alba „Gods Of War“ a skladeb „Odin“, „The Ascension“ a „King of Kings“ i záznam ze setkání fanoušků. Z mého pohledu coby neúčastníka lehce rozvláčná podívaná, ozdobená přítomností bývalých členů kapely, volbou Miss Manowar, neskutečným statistickým výčtem událostí se setkáním spojených a především spektáklem v podobě scénické řeže vikingských bojovníků, spojené s hudbou Manowar. Příznivce kapely určitě zaujme i jeden z největších hitů kapely „Heart Of Steel“, nahrávaný v naší domovině s účastí orchestru a stejně tak upoutávka na chystané DVD. A tak (s nadějí v hlase a doufám, že ne předčasně) hlásím, že ubylo póz a přibylo metalu.
Zaštítěni svým tradičním heslem „Vše pro naše fanoušky“ se dobře naložení Eric s Karlem s chutí rozpovídali a rozhodli se před námi nic neskrývat (Eric: Naše životy jsou otevřená kniha, odpovíme na cokoliv, proto jsme sem přijeli. Nepamatuji se, jak se jmenovala ta holka včera večer, to vám řeknu upřímně. Byli jsme v Německu na Oktoberfestu, takže to určitě chápete…). Po kolektivní půlhodince s Ericem a Karlem jsme spolu s kolegou Ghorkem z Metaliria (Ghorku, díky a těším se na další spolupráci) měli příležitost usednout u jednoho stolu s výřečným slavíkem Ericem, ze kterého sálala na všechny strany pohoda, nadhled a typicky manowarovské sebevědomí.
A nebýt večeře, která na Erica čekala u vedlejšího stolu, sedíme tam snad ještě dnes :-).

Vaše nové album „Gods Of War“ bude vycházet v lednu. Proč vychází v těchto dnech EP?
Eric
: Na albu se právě pracuje. EP je taková malá ochutnávka toho, co přinese „Gods Of War“. Na desce budou i skladby z EP, ale v jiných verzích. Kvůli Karlově nehodě se posunulo vydání alba a tak jsme cítili, že je potřeba udělat něco zvláštního pro fanoušky. Najednou vzniklo něco jako je Pán prstenů, akorát že v hudbě. Nevíme, kdy to skončí, ale víme, že to bude zatím pokračovat. Je to další kapitola v knize Manowar, kterou stále vytváříme. V New Yorku právě Joey (DeMaio) a Scott (Columbus) ve studiu pracují na svých partech. Naše práce byla přijet sem se na vás všechny podívat.

Byli jste nějak ovlivněni při komponování zkušenostmi z hraní se symfonickým orcherstrem při vašem loňském vystoupení?
Karl
: Ovlivnilo to způsob, jakým přistupujeme k našemu živému vystoupení. Vždycky jsme byli kapelou, která byla ovlivňována klasikou. Spolupráce s českým orchestrem byla velmi zvláštní, příjemná a velmi profesionální zkušenost.

Část skladby „King Of Kings“ je velice silně ovlivněna orchestrem. Jak bude tato skladba znít naživo při neúčasti orchestru?
Eric
: Zatím jsme to živě bez orchestru nehráli. Když jsme hráli na Eartshaker v Německu, tak s námi byl orchestr i sbor. Živé vystoupení jsme zatím nepřipravili, takže nevím, co se stane a nemůžu na to zatím odpovědět.

Orchestrální části alba už byly nahrány?
Eric
:Ano, části s orchestrem pro nové album už jsou nahrané. Můžu vám prozradit, že nové album bude mnohem víc epičtější.

V současné době spousta kapel využívá spolupráce s orchestrem, počínaje Deep Purple, konče Metallikou. Je použití orchestru vaše vlastní rozhodnutí nebo jde o inspiraci?
Eric
: Manowar byla první kapela, která kdy nahrála plně digitální album, Manowar byla první kapela, která natočila něco ve zvuku 5.1, Manowar je první kapela, která použila prvky klasiky v heavy metalu. Lidé už léta kopírují Manowar. A to je v pořádku.

Nové album jste nahrávali živě?
Eric
: Nové album jsme nahrávali tak, že jsme nahráli každý svoje party zvlášť. Ale v místnosti byli vždy ostatní členové skupiny a když já zpívám, jsou čtyři zpěváci v Manowar, když Karl hraje na kytaru, tak jsou tam čtyři kytaristi, stejně tak jsou čtyři basáci, čtyři bubeníci. Vždycky máme možnost si říct, to bylo dobrý, nebo nestálo to za nic. Prostě všichni čtyři dohromady rozhodneme o tom, co je nejlepší pro fanoušky. Je těžké dneska získat čistý zvuk, kdybychom nahrávali všichni čtyři najednou.

Vydavatelství Atlantic chystá luxusní reedice vašich starých alb. Podíleli jste se na těchto reedicích?
Eric
: To jsem ještě neslyšel. O albech, které vydal Atlantic, nic nevím. Možná se u příležitosti vydání našeho nového alba snažili vydat nějaké remasterované věci, ale my o tom nic nevíme. Ostatně, není to poprvé, co by mě překvapili.

Co mají Manowar připraveno v souvislosti s novým albem a chystaným turné?
Eric
: Když budeme hrát v březnu v Německu, každý fanoušek, který přijede z jiné země než z Německa, pokud se zaregistuje na www.manowar.com, získá informaci, jak od nás dostane tričko zdarma. Snažíme se dělat věci jenom pro naše fanoušky.
Karl: Na CD bude otvírací booklet, jsou tam nějaké nové obrázky, na EP je rozbalovací plakát, budeme cestovat náklaďákem, na kterém je namalován obrázek z alba. Do soutěže dáme i speciálně upravenou motorku, ale nikdo z vás tady to nemůže vyhrát (smích), dělám si jenom srandu.

Chybí vám staré vinyly?
Eric
: Trošku nám chybí, hlavně kvůli jejich velikosti, ale naše alba samozřejmě vydáváme i na vinylech.

Na EP se mi zdálo, že při nahrávání kytar byl použitý nějaký nový, jiný zvuk?
Karl
: Budeme si zakládat firmu na výrobu kytar a budeme vyrábět kytary. Dvě z nich jsem navrhnul já. To, co jste slyšeli na EP, je právě zvuk těchto kytar. Dobrý postřeh, konečně si toho někdo všimnul. (Karl se tetelí blahem…)

Můžeš něco prozradit o DVD, které v listopadu vychází?
Eric
: Už jsem ho viděl celé hotové, asi 45 minut je hlavně o fanoušcích. Na DVD je celkem asi šest a půl hodiny záznamu natočeno 27 kamerami a všechno high-definision. Je to to nejlepší, co může být. Lidi, kteří nebyli na show mohou mít pocit, díky záběrům ze všech úhlů, jako by na té show byli. Zvuk je samozřejmě 5.1, bude to neuvěřitelný zážitek. Každý, kdo si koupí DVD, automaticky vstupuje do soutěže o motorku, v DVD je registrační číslo, kterým vlastně vstoupíte do soutěže.

Je možné na DVD přepínat pohledy jednotlivých kamer?
Eric
: Ne, tahle možnost na DVD není, ale je to dobrý nápad.

Byli jste vy sami, nebo ještě jste fanoušci nějaké kapely?
Eric
: To je dobrá otázka, jestli jsme byli fanoušci. Já jsem vždycky byl fanouškem Deep Purple a stále jsem, Ian Gillan byl pro mě idol.
Karl:Já jsem hrál šest let v revival kapele, tam jsem se naučil hrát hodně z toho, co teď hraju.

Nosil jsi na koncerty tričko Deep Purple?
Eric
: Je velmi těžké sehnat dobré tričko Deep Purple, ale když se pohybujete v hudebním průmyslu, tak to jde…(smích).

Album, které tvoříte je metalovou operou. Je těžké zabývat se koncepčním albem, vytvářet koncepční album?
Eric
: Já nevím, já písníčky nepíšu. V Manowar jsem od samého počátku a vím, že vše, co děláme, je pro nás výzva, jak se dostat na vyšší úroveň. Soustavně přemýšlíme o tom, co bychom mohli udělat proto, abychom ohromili naše publikum. Hlavně chceme udělat něco, co žádná jiná metalová kapela nedokáže udělat.

Myslíš, že muzikanti potřebují nejdřív nabrat nějaké zkušenosti nebo dospět k tomu, aby mohli pracovat na koncepčním albu?
Eric
: Píšete, to co cítíte celou dobu. Joeyho něco napadne uprostřed noci, Karla napadne něco uprostřed noci a já jsem ten, komu uprostřed noci zavolají. Kouzlo studia začne fungovat. To co se má stát se stane, proto se tomu říká kouzlo, najednou čtyři členové kapely myslí jako jeden.
Karl: Máš pravdu, že kapela potřebuje určitý vývin, napsat jednu skladbu je strašně jednoduché. Když se bavíme o koncepčním albu, vždycky mě napadne Alice Cooper a jeho první alba, kdy každá z jeho skladeb vypráví nějaký příběh. Dohromady všechno musí dát jeden příběh a ne jenom jednu skladbu.

Chystají členové Manowar nějaký sólový projekt a můžete se vůbec účastnit sólových projektů, nejste nějak smluvně vázáni?
Eric
: Scott právě pracuje na sólovém projektu. Nechci o tom víc mluvit, někdy v průběhu příštího roku by to mělo být vydáno. A samozřejmě můžeme mít vlastní projekt, už jsme o tom i společně mluvili, navzájem se v tomto podporujeme. Ale je pro nás velice obtížné najít nějaký volný čas, abychom se plně věnovali něčemu jinému než Manowar.

Nebudou Manowar někdy vydávat svůj komiks, nějaký Manowar-příběh?
Eric
: Už bylo před časem navrženo mít komiksy, ale nevím, co se s tou myšlenkou stalo. Ale stále ta možnost existuje.

Vy se zajímáte o komiksy?
Eric
: Ne, já se spíš zajímám o hudbu.
Karl: Byla doba, kdy Kiss zapomněli, že jsou hudebníci a chtěli být vším. Mě to nezajímá, protože já se nechci vidět jako komiksový hrdina.

Takže se nedočkáme žádných akčních figurek Manowar?
Eric
: Doufám, že ne (smích).

Na videu byly vidět souboje Vikingů, nechystáte něco podobného i při vašich vystoupeních?
Eric
: (smích) Kdy jsi mluvil s Joeym? Takovéhle informace nesmím podávat. Ale jsi první, kdo to slyšel…, jsou to velmi talentovaní lidé, kaskadéři, kteří se účastnili třeba natáčení „Braveheart“. To je všechno, co vám mohu říct.

Budou se členové Manowar těchto vikingských soubojů účastnit?
Eric
: Právě se nám dělají nové obleky, ještě jsem neviděl ani jejich návrhy. Uvidíme, jediné, co můžu garantovat je to, že na sobě budu mít kůži. Další Manowar show bude opravdu vrchol, bude to něco, o čem budou lidi hodně mluvit..

Savapip             


www.manowar.com


Vydáno: 10.10.2006
Přečteno: 5482x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-Koukám Karle, že...30. 08. 2020 14:22 Metal fan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09936 sekund.