RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EXISTENCE - existence.wz.cz

Z Litoměřic pocházející tuzemský kvintet Existence se prezentuje aktuálním pětiskladbovým počinem. Doufám, že se mi podařilo správně „dešifrovat“ nástrojové příslušnosti aktérů a nepřeklepl jsem se v názvech skladeb, neboť skupina dosti žongluje s novotvary a evidentně ji to baví (viz poznámky v bookletu a obsah jejich webu). Ohledně hudebního zařazení bych se chtěl vyhnout neadekvátnímu a značně zavádějícímu pojmu nu-metal (do kteréžto škatulky je dnes univerzálně tlačen každý „modernější“ spolek), dalo by se více méně shrnout pod všeobjímající pojem X-core, není to však tak jednoduché - v písních najdeme i muzikální vklady, které jsou načichlé etno prvky (viz pralesní bubínkování, cizokrajně laděné vokály a vůbec netradiční práce s rytmem). Vsuvky decentních samplů a elektro zvuků zvukový výraz ještě zpestřují, ve třetí skladbě se navíc jako další nástroj objevuje i saxofon. Zvuk pochází z osvědčeného studia Hostivař a po této stránce nelze skutečně nic vytknout - opravdu povedený sound.

V dnešní době, kdy je angličtina zavedena jako jednoznačně dominantní jazyk, chválím odvahu pustit se do psaní českých textů (angličtina je zastoupena jen prostřednictvím několika výkřiků). Ty nemají nějaký konkrétní děj, obsahují spíš volně řazené představy. Domnívám se, že hlavním cílem při jejich tvoření bylo, aby frázování a melodické linky co nejlépe zapadly do hudby (což se Hyneemu dozajista zdařilo), než že by v nich mělo být obsaženo nějaké důležitější poselství. Vokalista Ton-X umí poměrně dovedně pracovat s hlasem, jeho projev nepostrádá razanci, i vypjatější party zvládá s přehledem. Za nejlepší považuji první dva songy „Jiv z Dorru“ s různorodými vokálními harmoniemi a „Arabian Disco!“. Poslední track „Gayindeh jahrama“ je jakýsi etno úlet s domorodým halekáním apod. Band zaslal navíc ještě CD se skladbou „Na křídlech draků“, která stylově nevybočuje z tvorby a kromě klasických samplů v ní také zazní ještě flétna. Ohledně zpěvu bych si tipnul, že Ton-X má určitě rád Korn.

Oba kotoučky se celkem dobře poslouchají, při stopáži něco přes dvacet minut si Existence dokáže vynutit posluchačovu bdělost. Z tohoto ranku zajisté jeden z těch lepších počinů. Pod čarou bych ocenil pěkné a nezfušované vizuální provedení nosiče.

Štembus             


www.existence.wz.cz

Seznam skladeb:
1. Jiv z Dorru
2. arabian Disco!
3. skoky do dlaně II
4. v přítmí
5. Gayindeh jahrama

Sestava:
Ton-X zpěv
Kash-py - kytara
Tý.el.achnov - baskytara
Hynee.cz - samply, klávesy, saxofon, zpěv
Tootcha - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 23:03
Studio: Hostivař
Produkce: Existence & Zdeněk Šikýř
Země: Česká republika


Vydáno: 04.05.2004
Přečteno: 3351x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12333 sekund.