RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GORGOROTH - Twilight Of The Idols (In Conspiracy With Satan)

V dnešní době, kdy nejedna z černěkovových stálic balí krám a odchází do ústraní nebo stagnuje, zbývá stále méně dosud funkčních skupin, které by bylo možno označit za skutečné živoucí legendy. Tento norský band je mnohými blackaři považován za jeden z nejstabilnějších pilířů stylu. Blátem důkladně počmáraní seveřané Gorgoroth platí již za uznávanou veličinu v oblasti řinčivého black metalu a letitá praxe v tomto vskutku infernálním oboru je okamžitě znát. Rohaté čertisko na nás v písních vykukuje zpod každého kamene. Po stisku tlačítka Play si budete připadat jako byste omylem otevřeli bránu do pekel: úvodní běs „Procreating Satan“ s šíleným řevem vokalisty Gaahla nadzdvihne nejednu ohořelou dušičku z rozpálené železné židle - největší nářez alba. Jestli se tam dole hraje nějaká hudba, tak tahle věc asi vede tamní hitparádu.

Gorgoroth však ale není zdaleka jen o rychlosti, polovina alba ( konkrétně druhá až čtvrtá kompozice: „Proclaiming Mercy…“, „Exit Through The Carved Stone“ a „Teethgrinding“) je přednesena v pomalejším tempu, ve druhé jmenované skladbě se vyskytuje i „znělý“ hlas (objevuje se na desce několikrát). Klepačky se opět vrací až v páté „Forces Of Satan Storms“, po níž následuje výborná „Blod Og Minne“. Závěr finální „Of Ice Movement“ tvoří až industriální outro, deska končí krátkou klávesovou instrumentálkou „Domine In Virtute Tua Laetabitur Rex“ evokující kostelní varhanní vyhrávání. Záměrně trošku zabordelený sound starých alb Gorgoroth je již nějaký pátek zapomenut, kapela pochopila, že archaický středový BM zvuk má sice své kouzlo, ale hrát nějaké retro nemá smysl.

Pojmenování „Soumrak model“ vychází stejně jako u předchozího počinu „Incipit Satan“ z ideologie díla Friedricha Nietzscheho, hořící kostel na obalu nesedl pár veřejným činitelům a v nejedné zemi je bůhví proč zakázán. Nevím, co na onom přebalu komu vadí - kdyby to cenzura měla brát do důsledku, pak by musela stáhnout z oběhu 90% všech nejen blackmetalových alb. U bookletů typu „Fuck Me Jesus“, které jsou za hranicí dejme tomu obecného vkusu, bych to ještě pochopil, ale není mi jasné, koho tak pobuřuje hořící domek, tím méně nakreslený. Perličkou je, že ona stavba na titulu je údajně legendární Fantoft, kostel z 12. století, který před lety zapálili členové Mayhem… Že by snad právě proto album provokovalo úřady? Těžko říct.

Jako jedinou drobnou pihou na kráse kvalitního alba může někdo vidět v již zmiňované četnosti pomalejších a občas lehce stereotypnějších pasáží, ne že bych já osobně měl něco proti, ale přece jen rychlá tempa mi k těmhle rarachům ze sirných slují sedí víc. Každopádně Gorgoroth máchají vidlemi ještě dost vysoko, aby dokázali oslovit širokou black metalovou veřejnost.

Štembus             


www.gorgoroth.org

Seznam skladeb:
1. Procreating Satan
2. Proclaiming Mercy (Damaging Instinct Of Man)
3. Exit Through Carved Stones
4. Teethgrinding
5. Forces Of Satan Storms
6. Blod Og Minne
7. Of Ice And Movement
8. Domine In Virtute Tua Laetabitur Rex

Sestava:
Gaahl - zpěv
Infernus - kytara
King Ov Hell - bass kytara
Kvitrafn - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 32:35
Země: Norsko


Vydáno: 27.03.2004
Přečteno: 4573x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10331 sekund.