RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




POTENTIAM - YEARS IN SHADOWS

Islandského metalu se k mým uším dosud mnoho nedostalo a proto ve mně vyvolala deska Potentiam, kterým je tento ostrov domovem, exoticky šimrající očekávání. I když většina infomací, které jsem o kapele našel, udávala za její styl black metal, jsou ve skutečnosti „Roky ve stínech“ míchány spíše v doomových barvách. Drsnějšího stylového brášku připomíná jen nekompromisně špinavý zvuk (především syrových kytar) a občasné žánrové odskoky. To ovšem platí pro první polovinu alba, které slouží jako zremasterovaná kompilace dvou čtyřskladbých demonahrávek, vydaných v letech 2003 a 2006. Mezi oběma letopočty prodělala kapela značný vývoj, což se ve výsledku projevuje dvojakostí celé desky. K druhé polovině se tedy vyjádřím až dále.

Vrátím-li se ke zvuku, dospěju ke dvěma zjištěním. První, snadné, říká, že produkce je zde silně undergroundová, tudíž nekvalitní a špatně poslouchatelná. Druhé, poněkud překvapivé, se týká skutečnosti, že právě tou chladnou nečistotou jsou skladby Potentiam z roku 2003 podmanivé. V pomalém tempu se bažinný zvuk, zapadlé kytary, nedobrý pěvecký výkon (většinou znělý a hluboký, občas překvapující černým murmurem) a další neduhy stávají, provázeny hojnými klávesami a kupodivu dobře slyšitelnou basou, fungující jednotkou. Svým pokorným, stísněným a ublíženým vyzněním vytváří hudba zajímavou a hlubokou atmosféru. Na tom, že jsou Potentiam tak emocionálně silní, mají svůj podíl vcelku prozaické kvality, jakými je schopnost napsat poutavé skladby s dobrými melodiemi a kvalitní prací kytar (pokud jsou zrovna slyšet). Famózními řemeslnými i kreativními party vyniká také bubeník. Ještě jednou bych měl připomenout hlavně ten depresivní pocit zmaru a bezvýchodnosti, který vložili Potentiam do své hudby a který je její nejsilnější stránkou.

Slyšeli jste desku "Moons & Mushrooms" od Lake of Tears? Pokud ano, budete mít slušnou představu, jak vypadá druhá polovina „Years in Shadows“. Potentiam od podzemního, pohlcujícího doomu přešli k rockové rytmice a emotivní složku zcela vyměnili za heavy riffy. Na jednu stranu to je sice příslib pěkné porce big beatu, na straně druhé je mi ale líto opuštění velmi zajímavého směru. V prvních dvou skladbách této části to ještě docela funguje, protože mají šťávu a přímo hitový náboj, ale zbytek upadá do nezajímavosti. Obzvláště v porovnání s předchozí čtveřicí, která byla mnohem osobitější a svéráznější, ztrácí novější tvorba takřka veškeré kouzlo. Vokalista se navíc změně vůbec nepřizpůsobil a jeho stále stejně špatný znělý styl sem už vůbec nesedí, čímž ztrácí své ospravedlnění. Jen v hutných refrénech, kde se rozeřve a Potentiam se zněním dost přiblíží Crematory, ukazuje svůj potenciál pěvec i nová tvář Islanďanů.

Celkově tu tedy máme dvě malé desky v jedné. První, velmi slušná, tak za osm, druhá za pět s přivřeným očkem. To dává celkem jasný výsledek a uznalé pokývání nad kusem poctivé, upřímné práce.

Pepa Dubec             


www.potentiam.helviti.com

Seznam skladeb:
1. Elysium
2. Mirror God
3. The idolized
4. Eternity's Dark Embrace
5. 8 for Holy Rebels
6. Chameleon
7. Black Light
8. Star of the 10th Moon

Sestava ve skladbách 1-4:
Eldur - zpěv, baskytara, klávesy
Forn - kytary, klávesy
Kristján E. - bicí

Sestava ve skladbách 5-8:
Eldur - zpěv
Forn - kytary, klávesy
Berti - baskytara
Gudmundur Óli - bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 50:58
Label: Funeral Records
Země: Island


Vydáno: 16.02.2008
Přečteno: 3721x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09295 sekund.