TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLIND GUARDIAN – The Forgotten Tales

Ačkoli jsem původně plánovala sestavit seriál recenzí o Blind Guardian pouze z jejich standartních řadových alb, nakonec jsem se (na četná přání jedné divačky, která právě odešla) rozhodla zařadit i bardí Zapomenuté příběhy. Protože i když je tahle deska vlastně jen rozšířením singlu „Mr. Sandman“ a obsahuje předělávky vlastních i cizích skladeb, které se navíc dříve nebo později objevily na nějakém singlu či jako bonusy na remastrovaných verzích alb, ve výsledku je to hodnotná položka v diskografii a minimálně pro skalní fanoušky je příjemné mít všechny zajímavé verze pěkně pohromadě.

Desku můžeme rozdělit na dvě půlky – a ta první je pro mě o něco zajímavější. Jsou to klasické cover verze jiných interpretů. Blindi se zdaleka nedrželi pouze metalové škatulky a tak tu můžeme najít i tak překvapivé skladby jako hned úvodní hravá „Mr. Sandman“ (která mi vždycky připomene film Návrat do budoucnosti), pohodovou „Surfin´ USA“ od Beach Boys, která sice začíná popově, ale nakonec si kapela stejně neodpustí dvojšlapku, či naprosto geniální „To France“, původně z pera Mika Oldfielda.

Samozřejmě ale nechybí ani předělávky kapel, které se svým stylem přibližují více. Ať už je to chytlavý cover Queen „Spread Your Wings“, podmanivá „The Wizard“, původně od Uriah Heep či „Hallelujah“ od Deep Purple, všechno se povedlo na jedničku a žádná z nich není pouze kopírováním originálu. Vždycky tu najdeme něco navíc. No a samozřejmě taky všechny typické prvky, které k Blind Guardian neodmyslitelně patří. Jediná skladba, která dle mého mírně zaostává za originálem, je „Beyond the Realms of Death“ z dílny Judas Priest. A to jen kvůli tomu, že Halfordův řezavý vokál k ní patří tak neodmyslitelně, že jsem si prostě na Hansiho verzi nikdy nezvykla. Což ale rozhodně neznamená, že se cover nepovedl. Co se ale naopak povedlo až neskutečně, je „Don´t Talk to Strangers“. Díky Hansiho projevu se tady podařilo udržet původní magickou atmosféru a jakkoli je samozřejmě Diova verze dokonalá a nedosažitelná, i tahle mi jednoduše učarovala. No a jak jinak, právě tady se prostě ukazují ty pěvecké kvality v plné slávě.

Druhá půlka alba je zaplněna alternativními verzemi vlastních skladeb. U většiny kapel to bývá pěkný odpad, kterým se většinou zaplňují povinné položky bonus tracků. Nikoli však u Blind Guardian (tedy aspoň z převážné většiny). Například akustická a zpomalená verze „Bright Eyes“ skladbě velice sluší. Vyznívá ještě zachmuřeněji, než originál. Předělávka „Lord of the Rings“ se na albu objevila proto, že Hansimu se s odstupem moc nezamlouvala její původní verze – hlavně kvůli klávesám. Já osobně preferuji originál. Naopak u pomalejší orchestrální verze „Mordred´s Song“ vynikne skvělý text a navíc je ozdobena dramatickým klavírním závěrem. Ještě bych určitě zmínila živou verzi „Bard´s Song – In the Forest“, která krásně ukazuje, že tahle skladba získává pravou sílu až s pomocí publika. Stejně jako na většině koncertů – Hansi si tu moc nezazpívá.

Ačkoli nápad na tohle album vznikl z náhlého popudu a nahrávání netrvalo ani měsíc, výsledek má nakonec rozhodně svůj smysl a stal se příjemnou výplní při čekání na nové album. I když se tu najdou i věci, bez kterých bych se obešla (alternativní verze „Black Chamber“ nebo instrumentální „Theater of Pain“), jako celek je to hodnotné album, které si budete pouštět skoro stejně často, jako standardní řadovky. Hodnotit takový počin není snadné. Když bych ho ale měla srovnat například s podobným projektem od Helloween „Metal Jukebox“, tak "Zapomenuté příběhy" ho poráží na plné čáře. Je prostě zábava to poslouchat a o to tady šlo.

Ray             


www.blind-guardian.com

Seznam skladeb:
1.Mr. Sandman
2.Surfin' USA
3.Bright Eyes
4.Lord of the Rings
5.The Wizard
6.Spread Your Wings
7.Mordred's Song
8.Black Chamber
9.The Bard's Song - In the Forest
10.Barbara Ann / Long Tall Sally
11.A Past and Future Secret
12.To France
13.Theatre of Pain
14.Hallelujah
15.Beyond the Realms of Death
16.Don't Talk to Strangers

Sestava:
Hansi Kürsch – zpěv, basa
Andre Olbrich – kytary
Marcus Siepen – kytary
Thomas Stauch – bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 45:38
Label: Virgin
Země: Německo

Diskografie:
1988 – Battalions of Fear
1989 – Follow the Blind
1990 – Tales from the Twilight World
1992 – Somewhere Far Beyond
1995 – Imaginations from the Other Side
1996 – The Forgotten Tales
1998 – Nightfall in Middle-Earth
2002 – A Night at the Opera
2006 – A Twist in the Myth
2010 – At the Edge of Time

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
BLIND GUARDIAN - Battalions of Fear
BLIND GUARDIAN - Follow the Blind
BLIND GUARDIAN - Tales from the Twilight World
BLIND GUARDIAN - Somewhere Far Beyond
BLIND GUARDIAN - Imaginations from the Other Side
BLIND GUARDIAN - A Twist in the Myth


Vydáno: 02.09.2010
Přečteno: 4749x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Další super recenzeDobrá...5. 09. 2010 16:11 Ladislav
Ale pánové, není...3. 09. 2010 21:57 Luizzz
Tak jsem si to...3. 09. 2010 21:42 Tassadar
Mě tahle deska...2. 09. 2010 15:52 Venca Votruba
Podle mě není o...2. 09. 2010 15:47 vnexe


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1138 sekund.