DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CATAMENIA - Časy warpaintu pro nás skončily, možná jsme staří nebo nechceme vypadat jako pandové

Finsko bylo vždy jako ostatní skandinávské země domovem velkého počtu černěkovových spolků, z nichž mnohé během své kariéry dokázaly vystoupit až na vrchol metalového Olympu. Takovými aspiranty na “zasloužilé umělce” v oblasti severského metalu jsou bezpochyby představitelé jeho mladší generace, kteří si říkají CATAMENIA. Undergroundem země tisíců jezer nás provedli zpěvák O.J. Mustonen a kytarista Riku Hopeakoski.

Začněme trochu konvenčně: Mohli byste říci několik slov ke vzniku kapely?
Riku: Bylo to v roce 1993, kdy jsme já a ex-vokalista Mika založili kapelu. Původně jsme chtěli hrát jen pro zábavu jako hobby. O několik let později jsme se rozhodli natočit demo, které nás dovedlo k názvu Catamenia. Od té doby jsme natočili šest alb a stále fungujeme.

Nedávno vyšlo zatím poslední album „Winternight Tragedies“. Jak jste s ním spokojeni?
O.J..: Jsem velmi spokojen s tímto albem, písně stejně jako produkce jsou skutečně skvělé. Podle ohlasů, které se k nám dostávají, se zdá, že se lidem toto album líbí.
Riku: Jo, ohlasy jsou velmi dobré. Jsem také velmi spokojen se vším, co se týče tohoto alba. Pokud jde o produkci, věděli jsme, že bude vydařená, protože se točilo ve stejném studiu jako minule, a dokonce stejný člověk, Kakke, jej produkoval. Příští album se bude točit opět ve stejném studiu.

Pokud víme, během této studiové práce se objevily nějaké problémy mezi členy vaší kapely...
Riku: Měli jsme nějaké změny v sestavě. Ex-vokalista Mika byl nahrazen O.J. Mustonenem a basistu Tima vystřídal Mikko Hepo-oja. Žádné větší drama. Právě ve studiu jsme zjistili, že oba s námi dostatečně nezkoušeli, protože bydlí tak daleko. Mikko s námi hrál vždy, když Timo nemohl přijít na zkoušku, takže téměř pokaždé (smích). A Mika prostě nějak ztratil svůj hlas. Zavolali jsme O.J. a požádali jej, aby zpíval. S prvními výkřiky se stal součástí Catamenie.

Je pravda, že hlas, který nese O.J. v hrdle, je hodně podobný tomu, jakým se mohl chlubit Mika. Hledali jste tedy zpěváka stejných kvalit a podobného hlasu, nebo je to jen náhoda?
Riku: Pouze jsme hledali zpěváka s dobrým ”čistým” řevem. Nehledali jsme kopii Mikova hlasu. Jsem zatraceně spokojen s hlasem, jaký má O.J. Je drsný, přičemž ještě stále můžete rozumět slovům. Úžasný hlas.

„Winternight Tragedies“ obsahují jednu z vašich nejlepších písní vůbec – „Iced Over“, s velmi chytlavými sbory. Plánujete využití melodických vokálů častěji i v budoucnu?
O.J.: Proč ne, když budou té písni sedět. Nemá smysl je zkoušet přidat někam, kde by zněly, jako když tam nepatří.
Riku: Ale jsem si jistý, že budou na nové desce pasáže, kde použijeme nějaké čisté melodické vokály.

Vaše první desky zněly dost black metalově, nicméně od alba "Eskhata" z black metalu zbyly jen ”zběsilé” bicí a typický blackový zpěv. Hudba samotná zní spíše jako prvotřídní speed metal. Souhlasíte, nebo přece jen preferujete black metal jako žánr Catamenie?
O.J.: Nemyslím si, že hrajeme black metal, protože měl vždy vedle hudby silné ideologické směřování. A jelikož nikdo z nás nevěří v tyto věci, preferuji termín “Nordic Metal“.
Riku: Pro mě je stejné, zda nás někdo posoudí jako black metal nebo melodický metal. Osobně nás vidím jako melodický severský metal. Ale každý nás může kategorizovat, jakkoliv chce.

O.J. zmínil ideologický směr, který jde ruku v ruce s black metalem. Mnoho lidí si ho okamžitě při zaslechnutí těchto dvou slov vybaví. Jaký je tedy váš postoj k satanismu?
O.J.: Nic pro mě. Ale je přece jen trochu smutné, že si lidé vždy mysleli, že každá kapela hrající agresivní a drsnou muziku uctívá satana.
Riku: Také to není nic pro mě, ale nevadí mi, když se někdo o tuto ideologii zajímá. Je to rozhodnutí každého z nás.

Všechny vaše obaly zdobí vlk. Proč je právě toto zvíře pro vás tak důležité?
O.J.: Vypadá to, že se stal jakýmsi symbolem Catamenie už od prvního alba, tak proč ne. Navíc vlci vypadají dost dobře.
Riku: Při nahrávání 'Halls of Frozen North' jsme diskutovali o nějakých věcech ohledně Catamenie s naším labelem CEO. Oni chtěli mít něco, podle čehož fanoušci rozpoznají naši kapelu, tak jsme se shodli na vlku, a to pro jeho tajuplnost.

Když si prohlédneme vaše live fotky, je téměř nemožné přehlédnout warpaint. Berete toto „zkrášlení“ vážně, nebo byste se bez něj dokázali při živé prezentaci obejít?
O.J.: Když se podíváte na poslední fotky, všimnete si, že v současnosti warpaints nepoužíváme. Když jsme hráli v Bulharsku a Rumunsku, bylo tam tak horko, že nám beztak stékaly společně s potem (smích).
Riku: Časy warpaintu pro nás skončily. Možná jsme staří nebo nechceme vypadat jako pandové (smích). Zkrátka si myslíme, že je to pro nás uzavřená kapitola.

V sestavě má skoro každý z členů opět pozměněnou přezdívku. Proč?
O.J.: (smích) V jistou dobu to vypadalo, že si je budeme měnit denně. Byla to prostě jen legrace.
Riku: Je to vždy efekt pití. Prostě musíte udělat něco stupidního (smích).

Ve Finsku je velmi oblíbené hrát melodický black metal, zmiňme např. Children of Bodom, Kalham, Norther, Eternal Tears Of Sorrow - Catamenii nevyjímaje. Jaká je příčina toho, že mnoho mladých kapel prahne právě po tomto stylu ve vaší zemi?
O.J.: Možná tady dávají do piva nějaké tajné ingredience (smích). Třeba může být důvodem to, že je mnoho finských kapel ovlivněno – ať už záměrně či nezáměrně – finskou přírodou. Máme zde velmi dlouhé, studené a temné zimy, tak možná to s tím má něco společného.

Přes velké množství kapel je dnes velmi těžké se hudbou uživit, zvláště hraje-li někdo extrémní metal. Jaká je situace ve vaší kapele? Můžete prozradit vaše případné profese?
Riku: Dostali jsme nějaké autorské honoráře a tak, ale nedá se s tím vyžít (smích). V současné době jsem nezaměstnaný elektrotechnik, ale chystám se studovat informační technologii. Dělám také webové stránky a pomáhám lidem s počítači.
O.J.: (smích) Ještě jsem neviděl ani penny. Možná bych se měl stát právníkem, abych mohl vydělat nějaké peníze na kapele. Jsem nyní nezaměstnaný, ale dělám u sebe doma tetování, takže mám z toho menší vedlejší příjem.

Nyní si pojďme uvést několik velmi známých kapel a říci, jaký měly na vás vliv či jak vás oslovily:
Immortal

O.J.: Jedna z největších “old black metalových“ kapel. Myslím, že "Pure Holocaust" je jedno z nejlepších alb severského undergroundu vůbec.
Riku: Prostě skvělá kapela. Určitě byla vždy mým favoritem.

Darkthrone
O.J.: Skvělá kapela. Jedna z těch, které mě přivedly k extrémnímu metalu.
Riku: Není mým favoritem, ale je to dobrá kapela.

Iron Maiden
O.J.: Nikdy jsem je fakt nemusel. Mají pár dobrých písní, ale většinou to zní, jako by stále dokola točili jedno a to samé album už 20 let. Ale musím respektovat, že udělali neuvěřitelnou kariéru a stále jedou.
Riku: Musím říct, že Iron Maiden jsou sakra dobrá kapela! Začal jsem je poslouchat společně s W.A.S.P, atd., když mi bylo 6.

Helloween
O.J.: „Crap in my books”.
Riku: Myslím, že je to dobrý heavy metal.

Nightwish
O.J.: Ani Nightwish jsem nikdy neměl rád. Ale musím je podpořit za to, že dělají velikou propagaci celé finské metalové scéně.
Riku: Nic pro můj vkus. Pár dobrých písní, ale to je vše.

Hypocrisy
O.J.: "Abducted" je skvělé album.
Riku: Ano! Hypocrisy jsou skara dobří. V současné době podle mého názoru jedna z nejlepších kapel.

Children Of Bodom
O.J.: Nové album je prvním albem COB, které se mi líbí.
Riku: Vždycky jsem měl rád COB, jsou prostě skvělí.

Morbid Angel
O.J.: "Blessed Are The Sick" bylo vždy mým oblíbeným albem.
Riku: Absolutně skvělá kapela. Miluji album ”Covenant”.

Dimmu Borgir
O.J.: Docela dobrá kapela.
Riku: Myslím, že jsou jednou z nejlepších metalových kapel.

Judas Priest
O.J.: Pár dobrých písní. A video “Breaking The Law“ je klasika. (smích)
Riku: (smích)Jo..., Breaking The Law!

Finsko, společně s dalšími skandinávskými zeměmi, patří mezi nejvyspělejší země v oblasti ekologie. Jaký je váš pohled na globální oteplování, ničení přírody nebo plýtvání přírodními zdroji?
O.J.: Je to skutečně ostuda, co tady zanecháváme příštím generacím. Čekají je fakt krušné časy, díky tomu, jak neustále plýtváme obrovským množstvím přírodních zdrojů. Doufejme, že si lidé uvědomí, že toto zavede naši planetu k jejímu konci, pokud se nic nezmění.

Chcete závěrem vzkázat něco českým fans?
O.J.: Jděte a kupte si „Winternight Tragedies“. Doufejme, že u vás budeme hrát na chystaném turné!
Riku: A pijte hodně Budějovického Budvaru a Staropramenu. Zatraceně dobrá piva. A podívejte se na náš web na www.catamenia.net.

Díky za rozhovor, přejeme vaší kapele mnoho úspěchů.
O.J.&Riku: Děkujeme a mějte se.

Peter             


www.catamenia.net

Překlad: Bard


Vydáno: 28.09.2005
Přečteno: 3472x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09464 sekund.