Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



Filmový blog

CHOBOTNICE/LA PIOVRA - Jak mafie utrpěla vítězství 3/4

A narazili jsme na dilema. Michele Placido nechtěl už mít s postavou Corrada Cattaniho nic společného a proto radši nechal Cattaniho na konci čtvrté série zemřít u zdi nemocnice. Co tedy dál. Tvůrci stáli před rozhodnutím, zda seriál smrtí Cattaniho ukončit nebo pokračovat dál s jinými herci. Nakonec, jak dnes všichni dobře víme, se rozhodli pro pokračování a místo hlavního hrdiny připadlo protřelému italskému herci Vittoriu Mezzogiornovi, který dříve exceloval po boku Gerarda Depardieua nebo Nastassji Kinské. Znou se v páté sérii setkáváme se známými postavičkami italského podsvětí, jako je Tano Carridi, někdejší boss sicilské mafie zvaný Loutkář nebo Antonio Espinoza.

Quinto parte: Cattani je mrtev, ať žije Licata


Úvod páté série samozřejmě nepatří ničemu jinému než vyšetřování smrti komisaře Cattaniho, které vede jeho dřívější společnice a milenka Silvia Contiová. Práce jí přivede až do Ameriky, kde se setkává znovu s Frankem Carisim, známým to představitelem americké Cosa Nostry z druhé série Chobotnice. Během vyšetřování se ukáže, že objednavatelem Cattaniho smrti byl nejen Antonio Espinoza, ale i baron Linori, který do té doby o sobě v mafiánských kruzích nedával moc vědět. V té době se z amerického exilu do Itálie po dvaceti letech vrací i někdejší elitní policista Davide Licata, jehož jednotka byla mafiány brutálně vyvražděna v roce 1970. I Licatovi kroky směřují k Linorimu, kde vstupuje do jeho služeb jako bodyguard.

Soudkyně Contiová, zahryzlá do vyšetřování, narazí na Licatu, kterého ovšem považuje za chladnokrevného osobního strážce mafiánské smetánky. Do děje hned z kraje vstupuje i dobře známý Tano Carridi, který si odpykává trest za vraždu své manželky Ester. Carridimu se nakonec podaří soudce přesvědčit, že je blázen a je umístěn do psychiatrické léčebny, odkud se mu podaří brzy zmizet. Začne zase plánovat různé obchody s Espinozou. Když se jim do cesty připlete Linori, nechají ho i s jeho starším synem zastřelit.

Licata nakonec odhaluje svou tvář a až poté, co je zatčen na základě nepodložených důkazu, říká soudkyni Contiové kdo vlastně je. Oba pak začínají spolupracovat daří se jim plány Carridiho a Espinozi zhatit.

Pátá série Chobotnice si v kvalitě v ničem nezadá s předchozími částmi. Staromilec sice stále bude brblat cosi o Cattanim, ovšem Mezzogiorno je v roli Davida Licaty natolik přesvědčivý, že vám Placido nebude chybět tak citelně, jak by se mohlo zdát. Licata je oproti Cattanimu ranař a jeho metody vyšetřování jsou jaksi nevybíravé. I to dělá pátou sérii atraktivní. Stejně jako genilní hudba Ennia Morriconeho.

Sesto parte: Na východní trhy

Mafie se po zásahu Licaty na konci páté série ocitá v hluboké krizi. Carridi je nucen prchnout do Afriky, Linori je mrtvý a Espinoza ve vězení. Jenže regenerace takových složek jako je Cosa Nostra bývá velmi rychlá, takže ke slovu přicházejí noví vůdci, nový Loutkář zvaný Řezník, kteří mají spadeno na Licatu. Na toho brzy spáchají atentát, který komisař přežije jen zázrakem. Podrobuje se dlouhé rekonvalescenci, přičemž mafie má dostatek času na vzpamatování. Do děje brzy vstupuje i někdejší šéf ochranky barona Linoriho Giuseppe Carta, který se za smrt svého pána pomstí Espinozovi, krátce po jeho propuštění z vězení, několika kulkami. Licata s Contiovou dostanou zprávy o tom, že italská mafie, v jejímž vedení teď sedí i někdejší senátor Ettore Salimbeni, hodlá expandovat na trhy východní Evropy, která po pádu komunistického režimu otevřela své hranice. Do Itálie také přijíždějí špičky československého podsvětí, které mají dohodnout transakci drog a zbraní.

Hlavní roli v obchodech pak hraje československý bankéř židovského původu Štefan Litvak, jehož pravá identita se odkryje až v samém závěru série. K tomu pomůže i Tano Carridi, kterého Licata objeví v Africe a přiveze zpět do Itálie, kde jej donutí spolupracovat s policií. Litvak, ve výborném podání Rudolfa Hrušínského, podle skutečnosti není česko-židovský bankéř, nýbrž někdejší dozorce z nacistického koncentračního tábora, který si po druhé světové válce vzal identitu jedné ze svých obětí. Proto také následuje osobní střet mezi ním a Licatou, který je už následkem atentátu v té době na tom zdravotně velice špatně. V opuštěných prostorech koncentračního tábora Licata Litvaka usvědčí z jeho padesát let starého podvodu a předá do rukou zákona. Záhy na to ale sám umírá.

Kritiky je šestá série pravděpodobně nejvíce ceněná z těch, kde už nefiguruje jméno Michela Placida. Je zde řada vynikajících herců, ať už je to Mezzogiorno, Patricia Millardet nebo čeští představitelé Rudolf Hrušínský, Jan Teplý, Martin Dejdar nebo Jiří Růžička. Jenže tvůrci se opět dostali do krize. Mezzogiorno, který už plně nahradil Placida onemocněl rakovinou a jeho pokračování v seriálu byl holý nesmysl (zemřel v roce 1994, dva roky po filmové smrti komisaře Licaty). Zůstala tedy jen postava Silvie Contiové. A tvůrcům zbyl jediný záchranný bod. Ale o tom až příště.

Jan Skala             


V hlavních rolích
Vittorio Mezzogiorno jako Davide Licata
Patricia Millardet jako soudkyně Silvie Contiová
Remo Girone jako Tano Carridi
Bruno Cremer jako Antonio Espinoza
Arian Nijborg jako baron Linori
Orso Mari Guerrini jako Giuseppe Carta
Martin Balsam jako Frank Carisi
Pierre Mondy jako Řezník
Luigi Diberti jako Ettore Salimbeni
Xavier Deluc jako Lorenzo Ribeira
Rudolf Hrušínský jako Štefan Litvak


Natočeno: 1990 (třetí série), 1992 (čtvrtá série)
Režie: Luigi Perelli
Hudba: Ennio Morricone

Související články:
CHOBOTNICE/LA PIOVRA - Jak mafie utrpěla vítězství 1/4
CHOBOTNICE/LA PIOVRA - Jak mafie utrpěla vítězství 2/4


Vydáno: 05.01.2011
Přečteno: 8902x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09609 sekund.