PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANDROMEDA – Manifest Tyranny

Tuhle recenzi bych ráda začala takovým tradičním povzdechem. Andromeda je jednou z nejlepších mladých kapel v power/progu, a přesto se jí nedostává tolik pozornosti, jako některým žánrovým souputníkům, o kapelách v populárnějších žánrech ani nemluvě. Hned vzápětí bych ráda pokračovala tradičním vyjádřením naděje, že by to třeba jejich poslední počin mohl změnit. „Manifest Tyranny“ je podle mě nejsilnějším zářezem v diskografii těchto Švédů a z větší části je také lépe stravitelné pro širší okruh posluchačstva. Přesto však neztrácí nic ze svého progressivního pozlátka a co je hlavní – v jeho prospěch hraje úchvatná atmosféra.

Album ovšem začíná trochu šokujícím kouskem. „Preemptive Strike“ je industriální divočina s nemelodickým vokálem, která by mohla překvapit (a případně odradit) i otrlé posluchače. Opravdu zajímavě zvolený kakofonický otvírák. Koho by však při něm jenom na vteřinku napadlo album vypnout, hned při prvních tónech druhé skladby v pořadí si to hodně rychle rozmyslí. „Lies 'r' Us“ je na poměry kapely přímo stadionový megahit. Je až nezvykle melodická, má hodně originální refrén a podmanivou vokální linku. David Fremberg zas jednou za všech sil podporuje moji myšlenku, že má na prog přímo dokonalý hlas.

Není to ale rozhodně jediný nadmíru povedený moment na „Manifest Tyranny“. Hned v následující „Stay Unaware“ mě fascinují parádní vrstvené vokály. Čtvrtá skladba „Survival of the Richest“ pak vedle už opěvované dvojky patří k mým vůbec nejoblíbenějším z alba. Její pomalé pasáže jsou neskutečně mrazivé a má nádherný text. Textová stránka je vůbec velkým plusem celého počinu, kapela se hodně vyjadřuje k současným světovým problémům a dělá to velmi podmanivým způsobem. A když jsme u těch nejsilnějších stránek, nemůžu nezmínit nádherný klavír. Kdykoli se jeho tóny vynoří napovrch, husí kůže je zaručena. Skladby se mi vlastně líbí všechny, takže už připomenu jenom další dvě, které považuji za vyčnívající, dokonce i v tak silné konkurenci. Je to „Play Dead“, která má natolik podivnou atmosféru, že mě její poslech pokaždé rozruší, a nadmíru emotivní „Go Back to Sleep“, kde musím kapelu ještě jednou pochválit za brilantní texty.

Celé album končí skladbou „Antidote“ a kdybychom vytrhli z kontextu úplně poslední řádek textu: „Is there something wrong with me?“, docela by se nám to hodilo k těm povzdechům na úvod. Asi je to prostě tak, že podobné typy kapel můžou sypat jedno geniální album za druhým a neštěkne po nich pes (s čestnou výjimkou několika psů z řad kritiků a věrných fanoušků), zatímco jiní dostanou slávu jako na podnose. Ale kdo ví, třeba to taky jednou začne být v módě a v tom případě by měla Andromeda stát v první linii kapel, které zpětně dostanou všechno uznání, které si zaslouží.

Ray             


www.andromedaonline.com

ANDROMEDA – Lies 'r' Us

Seznam skladeb:
1. Preemptive Strike
2. Lies 'r' Us
3. Stay Unaware
4. Survival of the Richest
5. False Flag
6. Chosen by God
7. Asylum
8. Play Dead
9. Go Back to Sleep
10. Antidote

Sestava:
David Fremberg – zpěv
Johan Reinholdz – kytary, syntetizátory
Linus Abrahamson – basa
Martin Hedin – klávesy
Thomas Lejon – bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 01:03:53
Vydavatelství: Inner Wound Recordings
Země: Švédsko

Diskografie:
2001 – Extension of the Wish
2003 – II=I
2006 – Chimera
2008 – The Immunity Zone
2011 – Manifest Tyranny



Vydáno: 18.05.2012
Přečteno: 3116x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
OT : Není v plánu...15. 03. 2018 12:45 vn
Díkyza recenzi; tuhle...21. 05. 2012 11:48 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09554 sekund.