RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




A HERO FOR THE WORLD - A Hero For New World

Díky kolegovi z redakce se mi do rukou dostala poměrně interesantní debutová deska až z dalekých Filipín, ovšem od muzikantů původně švédských, na těchto půvabných ostrovech nyní žijících. Tak se dozvídáme, že i v místě, kde by člověk očekával spíš skákavé elektronické rytmy, lze najít na něco, co dokáže potěšit ucho melodika. Jak moc, to si povíme na následujících řádcích.

Všechny písně se prakticky bez jakýchkoli zásadních výkyvů drží v dávno vyjetých kolejích melodického power metalu (místy spíše hard rocku) s klávesovou podporou. Místy tak zaslechneme RHAPSODY, jindy na nás vykoukne melodika mistrů ze SONATY ARCTICY, Tobiáše, nebo Tima Tolkkiho, poté se pro změnu dostavuje pocit, že filmy jako Pán prstenů, autor hudby viděl až nezdravě mnohokrát, no a čas od času i máme pocit, že se najednou v přehrávači přepli finští válečníci TURISAS.

Nebudu chodit dlouho kolem horké kaše, toto album se povedlo tak napůl. Jeho největším záporem jsou neuvěřitelně časté repetice v některých skladbách. Můžeme sice na mnoha místech zaslechnout příjemné melodické motivy i zpěvné linky, ovšem záhy nás přestanou bavit s tím, že je posloucháme prostě neustále dokola. Děje se toho v nich prostě opravdu málo. Nabízí se srovnání se Sonátkovskou skladbou „I Have A Right“ – Tony vystavěl ji v podstatě pouze na jednom zásadním motivu, ovšem jak zvukově a aranžérsky, tak i vokálně je maximálně zdařilá a nemá šanci posluchače začít nudit. Zde se nic takového neděje, u některých písní se od poloviny uzíváte, na což, kromě ne zcela ještě zvládnutého, „songwritingu“ mají vliv jak ambivalentní projev vokalisty, tak i nepříliš povedený zvuk (o obou později).

Dramaturgicky je CD v rámci možností v pořádku. Speedové písně zde naleznout lze, a poměrně logicky se střídají s těmi ve středních tempech (kterých je zde pochopitelně převaha), na balady se též nezapomnělo. První část desky poměrně výrazně splývá (a mnohem výrazněji trpí výše zmíněnou výtkou), u té druhé ovšem začíná svítat na lepší časy a album se rázem lépe poslouchá, hlavně díky zajímavějším aranžím a vlastně i lépe napsaným písním. Mezi ty nejzajímavější bych zařadil trojlístek „Heaven´s Eyes“, která začíná klávesami podloženým, pohádkově zpěvným motivem, následovaný speedovým rozjezdem s konečně pěkně melodickým refrénem, „Alive“, jež je zase klidnější a rozjímavější, konečně následována „End Of Time“. U zbylých skladeb by se much (i masařek) našlo více.

Ještě bych se vrátil ke zmíněnému zpěvu a zvuku. Vokalista Jakob Kaasgaard disponuje silným (rozuměj řezavým) hlasem s velkým rozsahem a hard rockovým témbrem. Ovšem velmi často se pouští do extrémních výšek, což může při jeho síle působit jako sonický útok. V nižších polohách je naopak hebce hladivý. Je zkátka poměrně specifický a věřím, že pro někoho poslech tohoto alba bude jen z těchto důvodů (podobně, jako u loni recenzovaných Archontes) nereálný. V některých kompozicích mu vypomáhá filipínská zpěvačka Louiebeth Aratan. No a zvuk by měl být rozhodně výraznější. Klávesy, kterých je tu opravdu spousty, by potřebovaly podstatně důraznější, epičtěji nazvučení (anebo možná víc investic do nástroje či samplů) a kapela i mohla naskládat pod sebe více kytarových kudrlinek, ale ještě předtím je lépe nazvučit. Na druhou stranu …

… na to, že se jedná o debut, se o žádný průšvih rozhodně nejedná. A tím teď již nemyslím pouze zvukovou stránku, ale celkový dojem. Přes výše zmíněné nedostatky si myslím, že o této kapele ještě uslyšíme. Jen neusnout na vavřínech a tvrdě na sobě pracovat, vystupovat, natáčet desky a ideálně i dát do kupy kompletní sestavu. Takže palec napůl nahoru míří tentokrát na Filipíny.

Jen pro doplnění, kapela na svém oficiálním webu má nejen celé album komplet k poslechu, ale dokonce i v několika různých (akustické, rádiové, symfonické, přearanžované, do karaoke...) verzích. Ekonomický smysl tohoto kroku mi opravdu uniká.

Hermes             


A Hero For The World

YouTube ukázka - Eternal Shadows

Seznam skladeb:
01. We Are Forever
02. Eternal Shadows
03. Free Forever
04. Let It Go
05. Fantasy
06. Alive
07. End Of Time
08. Over Land And Sea
09. A Quest For Brave
10. One Hope Of Light

Sestava:
Jacob Kaasgaard - zpěv, klávesy
David Sivelind - kytara, baskytara

Hosté:
Andy Gentille - bicí
Louiebeth Aratan - zpěv

Rok vydání: 2013
Čas: 52:06
Label:
Země: Filipíny
Žánr: Melodický power metal

Diskografie:
2013 - A Hero For The World

Související recenze, rozhovory, reporty

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.05.2013
Přečteno: 3699x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
slyším to poprvé...21. 05. 2013 17:08 Michal
Další metalová...11. 05. 2013 14:44 Aldys
Totální odpad....10. 05. 2013 9:44 Tass
A Hero For New WorldNa desce už...10. 05. 2013 7:13 Lares Larsen


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09855 sekund.