20.06.2021
MARKED AS AN ENEMY
MARKED AS AN ENEMY po vydání EP "Fire Find Me", dvou ..více

20.06.2021
JUST WÄR
JUST WÄR se po vynucené covidové pauze vrací na ..více

20.06.2021
TORTHARRY
Tuzemští TORTHARRY se po třech letech hlásí s novou ..více

18.06.2021
MEGADETH
Dusná atmosféra kolem vyhazovu basisty Davida Ellefsona ..více

18.06.2021
FOO FIGHTERS
Parta Davea Grohla připravila pro své fanoušky dárek v ..více

18.06.2021
JINJER
Ukrajinské hvězdy současného metalcoru si 27. srpna ..více






HELLOWEEN - Helloween
album sa mi páči a už viem aj prečo ... chba m ..

HELLOWEEN - Helloween
album z roku 1988 bol posledny ktory som vstrebal ..

HELLOWEEN - Helloween
Už jsme to slyšel pětkrát a stále mám rozpor ..

HELLOWEEN - Helloween
...Chroustovo nadšení. Schválně jsem ještě n ..

HELLOWEEN - Helloween
Jsem maximálně spokojen, celkem všechno na albu ..

HELLOWEEN - Helloween
We Are Real na albu je - pokud si koupíš jeho ja ..

HELLOWEEN - Helloween
Album bez slabiny, vlastne jednu má a to zvuková ..

HELLOWEEN - Helloween
Súhlas s recenziami.Ško da, možno im pri skladan ..

EDU FALASCHI - Vera Cruz
album, Edu patří mezi mé oblíbené pěvce a p ..

František Ringo ČECH - Jiří SCHELINGER - Hrrr na ně...
Bomba fošna!Když jsem byl malý, moje teta měla ..




Za poslední měsíc:
ARTILLERY - X
2378x

URIAH HEEP - High And Mighty
2148x

Gary MOORE - How Blue Can You Get
1525x

Robin McAULEY - Standing On The Edge
1409x

FLOTSAM AND JETSAM - Blood In The Water
1040x

SKUPINA FRANTIŠKA RINGO ČECHA - Báječní muži
995x





článků celkem: 8433
recenzí: 6946
reportů: 573
rozhovorů: 498













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


BLIND GUARDIAN – Beyond the Red Mirror

Celých pět let tentokrát trvalo perfekcionistovi Hansimu a jeho bandě doručit svým fanouškům následovníka extrémně povedeného „At the Edge of Time“, po kterém někteří z fanoušků začali větřit návrat formy z 90. let. Hned na úvod je třeba říct, že „Beyond the Red Mirror“ navazuje přesně tam, kde nás kapela posledně opustila, ačkoli ve výsledku předchozí počin nepřekonává. Strážci se posledními dvěma deskami vrátili k pompéznímu stylu, ale zároveň nezapomněli vše namíchat s přihlédnutím ke svému vývoji a nezanevřeli na kořenění moderními prvky, které tolik dominovaly na „A Twist in the Myth“. Novinka tak nezávání touhou po hledání dávno ztracených horizontů, ale naopak přináší svěží zážitek, který působí v rámci progresu kapely naprosto přirozeně.

Několik prvních poslechů desky mi hned vnutilo srovnání s černou ovcí diskografie. Samozřejmě je řeč o „A Night at the Opera“. I tenhle počin má totiž ze začátku poněkud hroší kůži a posluchače k sobě jen tak nepustí. Ty nejlepší momenty ze začátku pouze prosakují a až za trochu trpělivosti se posluchač dočká odměny v podobě velmi silně vystavěných skladeb a několika naprosto vynikajících a klasických momentů, které musí uspokojit i ty, kteří na tvorbu kapely zanevřeli už po „Nightfall in Middle-Earth“. Textově se „Beyond the Red Mirror“ vrací k příběhu z „Imaginations from the Other Side“, naštěstí však kapela nehlásala i návrat hudební, protože tím by si prakticky jistě uvázala smyčku na vlastní šibenici.

Jak už to začalo být pomalu zvykem, začíná se i končí dlouhou epickou jízdou. Zde v souboji mezi úvodní „The Ninth Wave“ a závěrečnou „Grand Parade“ vyhrává naprosto s přehledem první jmenovaná, která má prakticky všechno, co činí Blind Guardian stále lídry žánru. Ačkoli abychom pokračovali ve srovnávání s předchozím albem, za neskutečnou epičností obou „Sacred Worlds“ a především „Wheel of Time“ poněkud zaostává. Přesto je to otvírák, který nasazuje laťku zatraceně vysoko. A spoustě skladeb se jí daří držet. Přímou návazností na „At the Edge of Time“ je skladba stejného jména (zajímavé, vydat ji až na dalším albu). Každopádně se jedná o jeden z nejlepších kousků. Stejně tak můžeme ocenit dvojku „Twilight of the Gods“, která představuje svižné tempo a krásné sbory a asi nejvíc ze všech dýchá devadesátkami. Hansi se navíc opravdu vytáhl se svým vokálním výkonem. Stejně tak nám slavnou minulost připomene „The Holy Grail“, která sází je přímočarou notu a je tak skvělým oživením mezi tou vší pompézností. Tři největší vrcholy jsou pro mě však jediná balada „Miracle Machine“ s prvotřídní křehkou atmosférou, která přináší svěží odlehčení od orchestrem zatěžkaných skladeb. Především bridge a refrén „Prophecies“ jsou také ukázkou toho, že Blindi pořád zatraceně umí, což se ještě víc ukazuje v nejlepší skladbě celé desky, kterou je pro mě „The Throne“ s explozivním refrénem a kompozicí, ze které přímo mrazí.

Nejslabší položkou alba je bohužel (opět) zvuk. Tenhle styl produkce mi vyloženě vadí, ubírá hudbě na agresivitě a brzdí její potenciál. Všechno je zbytečně uhlazené a usedlé. Myslím si, že trochu té „špíny“ by albu dodalo ty pravé grády a možná by tak finální hodnocení bylo o něco výš. Kapela se také nevyhla skladbám, které působí poněkud do počtu. V tomto případě to jsou „Ashes of Eternity“ a „Sacred Mind“. Je třeba ale zdůraznit, že výsledek je přesto nadmíru přesvědčivý.

Blind Guardian přidali na své konto další velmi podařenou desku, která by snad mohla zavřít pusu všem, kteří se drží tvrzení, že ustrnuli na místě a jejich nápady vyčpěly. Novinka sice nepřekonává předchozí album a samozřejmě nemůže soutěžit s klasickými legendárními alby, ale vzhledem k tomu, že kapela už je stejně dávno úplně jinde, není tohle srovnání ani fér. S úctou se tak skláním před nesmrtelnými bardy, pokorně děkuji za dávku výborné muziky a pevně doufám, že dalšího alba se nám dostane dříve, než v roce 2020.

Ray             


www.blind-guardian.com

BLIND GUARDIAN – Beyond the Red Mirror album teaser

Seznam skladeb:
1. The Ninth Wave
2. Twilight of the Gods
3. Prophecies
4. At the Edge of Time
5. Ashes of Eternity
6. The Holy Grail
7. The Throne
8. Sacred Mind
9. Miracle Machine
10. Grand Parade

Sestava:
Hansi Kürsch – zpěv
André Olbrich – kytary
Marcus Siepen – kytary
Frederik Ehmke – bicí

Rok vydání: 2015
Cas: 01:05:03
Vydavatelství: Nuclear Blast Records
Země: Německo

Diskografie:
1988 – Battalions of Fear
1989 – Follow the Blind
1990 – Tales from the Twilight World
1992 – Somewhere Far Beyond
1995 – Imaginations from the Other Side
1998 – Nightfall in Middle-Earth
2002 – A Night at the Opera
2006 – A Twist in the Myth
2010 – At the Edge of Time
2015 – Beyond the Red Mirror


Související články


Vydáno: 26.05.2015
Přečteno: 4834x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nejlepší album od roku 1995.Do tohohle alba...29. 05. 2015 20:04 Vašek
Koncert naprosto...28. 05. 2015 20:06 rainmaker
Album jsem...26. 05. 2015 22:33 adrian
Ve Zlíně jsem byl...26. 05. 2015 20:37 luiz
Hlavně co se...26. 05. 2015 10:21 Mike


 
Metalforever.info © 2006 - 2021     RSS - články

stránka byla načtena za 0.94043 sekund.