PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SYSTEM OF A DOWN - Toxicity

Rozjetí SoaD na nic nečekali a ihned začali shromažďovat materiál na další desku. Ta vyšla přesně týden před teroristickým útokem na Světové obchodní centrum v New Yorku a aktuálnost situace se promítla do prodejních čísel „Toxicity“, jelikož se najednou jednalo o kontroverzní materiál. Debata kolem textů sílila a vyvrcholila až stažením singlu „Chop Suey!“ ze všech rádií po Americe. V médiích však kolovala další dvě želízka v ohni – písně „Aerials“ a titulní „Toxicity“ a především se kapela vydala na tour po celém světě se Slipknot či Rammstein a začala sbírat první ocenění. Z kuloárů začaly padat superlativy a nešetřilo se chválou. „Toxicity“ se pravidelně objevovalo (a objevuje do teď) v nejrůznějších žebříčcích nejlepších desek roku, desetiletí i všech dob. Zcela právem.

Už při prvních vteřinách otvíráku „Prison Song“ se musel posluchač škrábat na zátylku, zda se Systémy náhodou nevydali do deathmetalových vod, ale od myšlenky zcela jistě upustil, když slyšel opět Serjovo frenetické frázování a tanečně laděnější mezihru. „Needles“ na nic nečeká a rozjíždí další nálož tvrdých riffů, stejně jako „Deer Dance“ nebo „Jet Pilot“. Člověk se ani nestačí zorientovat a už se na něho valí jedna z největších hitovek „Chop Suey!“ – v pořadí šestá píseň. Dnes již kultovní song v sobě nádherně spojí nasekané sloky a melodický, uvolněný refrén. Druhá polovina alba uteče stejně rychle jako ta první a nemá slabého místa. „Bounce“, „ATWA“ nebo „Science“ svou přímočarostí a melodičností atakují hranici geniality. Každá písnička má svého ducha, prvotřídní vokální linky, padnoucí texty a perfektní riffy podpořené rychlýma rukama Johna Dolmayana. Kapela se stala slavnou, jejich klipy se točily v televizních obrazovkách několik týdnů a měsíců a najednou se o arménské čtyřce mluvilo jako o unikátním uskupení, které nemá ve výrazu sobě rovného.

Dvojice Daron Malakian a Serj Tankian se nacházela ve tvůrčím rozpuku a jasně si rozdělila svou práci. Daron pracoval na kytarách a aranžích, Serj na textech a vokálních linkách. Dříve a ani později si tyto dvě hlavy nesedly tak moc dobře jako právě na tomto albu. Vždyť klasiky jako „Chop Suey!“, „Aerials“, „Psycho“ nebo titulní „Toxicity“ trčí z diskografie SoaD a musí být součástí každého koncertu. Důležité je, že podíl zpěvu lze popsat cca 90% Serj a 10% Daron. Na (zatím) posledních deskách se míra vah již značně vyrovnává a jedná se také o jednu z hlavních příčin poklesu kvality tvorby. Daron na „Toxicity“ vkusně doplňuje hlavní Serjův zpěv – jako vždy krásně barevný a flexibilní v mnoha polohách. Oproti tomu skřehotající Daron vynikne jako výrazný protipól.

Kapela si tímto albem otevřela prostor do hudebního nebe a vytvořila svůj masterpiece. Na každém koncertu zazní nejméně polovina alba a vůbec by se nikdo nezlobil, kdyby se zahrálo kompletně celé. Každý song v sobě skrývá kus odlišně zabarvené žánrové muziky skrze aranže a vokály, přičemž kompletně vyznívají jako originální produkt, který je hravý a živelný. Oproti eponymnímu debutu se SoaD výrazně posunuli k mainstreamu, ale směrem svým, jenž nezapře arménské kořeny a porci melodicky zajímavé a příjemně tvrdé hudby. Najednou se zrodila senzace a obojživelník mezi nu-metalem a alternativou začal brázdit největší hudební festivaly a prosadil se po celém světě. Megaúspěšné turné si však vybralo svou daň v podobě zničených hlasivek Serje Tankiana. A to byl začátek konce.

Radek Neuman             


www.systemofadown.com

YouTube ukázka - Toxicity

Seznam skladeb:
1. Prison Song
2. Needles
3. Deer Dance
4. Jet Pilot
5. X
6. Chop Suey!
7. Bounce
8. Forest
9. ATWA
10. Science
11. Shimmy
12. Toxicity
13. Psycho
14. Aerials

Sestava:
Serj Tankian – zpěv, klávesy
Daron Malakian- kytara, zpěv
Shavo Odadjian - basová kytara
John Dolmayan - bicí

Rok vydání: 2001
Čas: 44:01
Label: American Recordings
Země: USA
Žánr: alternative metal

Diskografie:
1998 - System of a Down
2001 - Toxicity
2002 - Steal This Album!
2005 - Mezmerize
2005 - Hypnotize

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.08.2015
Přečteno: 3947x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro mě to je jedna...29. 08. 2015 8:45 Eagle
Dnes som si to po...28. 08. 2015 20:26 Meresz
9/10V první polovině...28. 08. 2015 12:35 Anonim
10/10...tu sa...27. 08. 2015 9:27 Demonick
Nejmocnější...27. 08. 2015 8:53 V.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17014 sekund.