DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STEELWING, NOCTUM, POWER 5, AMPÉR – 9. 9. 2015 – PRAHA, EXIT-US KLUB

Švédská formace Steelwing není v českých luzích a hájích neznámý pojem a fanoušci měli příležitost je vidět v minulosti na festivalech Masters of Rock a Metalfest, či jako předskokany kapel formátu Accept, Blind Guardian nebo Sabaton. Letos přijeli potěšit fanoušky do Prahy společně s další severskou sestavou Noctum. Osobně jsem Steelwing viděla naposledy v roce 2011, kdy hráli v barevných přiléhavých legínách, které neskrývaly skutečně nic. Obrněna fotoaparátem a vědomím, že horší to být nemůže, jsem tak vyrazila do pražského klubu Exit Us zjistit, jestli se Švédům nějakým způsobem změnil vkus oblékání.

Celý večer měli v sedm hodin odstartovat moravští Power 5, nicméně kvůli zdržení na cestě se s nimi prohodila jiná česká formace, Pražáci Ampér. Kapela se neohroženě vrhla do akce i přes to, že bylo zpočátku před pódiem povážlivě prázdno a předvedla příjemný setlist sestavený z pomalejších hitovek jako „Gabriela“ i energických vypalovaček typu „Král“. Nicméně už v průběhu jejich představení byla jasně poznat Achillova pata celého večera a tou byly problémy s nazvučením. Pasáže některých písní měly velice hlučné nástroje a zpěv nebyl mnohdy ani zřetelný.
Playlist: Telepatie kovu, Kriminál, Já mám slíbený, Gabriela, Verbíři, Černý řemeslo, Dřevorubecká, Král, Den D, Ďábelský expres

Následující Power 5 odstartovali po Ampéru s téměř půlhodinovým zpožděním oproti ohlášenému programu a zařadili na úvod songy „Upíří noc“ nebo „Hvězda“ z alba "Power 5", vydaného v roce 2012. I jejich vystoupení se potýkalo se stejným problémem jako Ampér. Zatímco fanoušci u podia mohli u některých písní zpěv slyšet, vzadu v klubu byl zvuk velmi problematický.
Playlist: Upíří noc, Hvězda, Hunting High and Low, Chci žít, Už jdou, Nechám tě spát, Tisíc let, Minuty věčnosti, Vstávej sílu máš, Symbol

Zpoždění oproti programu se prohloubilo ještě více s příchodem Noctum, kteří začínali o hodinu později, než měli naplánováno. Švédové nasadili od začátku drsné rychlé riffy, sršeli energií a naplnili klub těžkými doomovými melodiemi. V kombinaci s ostrými pulsujícími světly bylo jejich představení vskutku ďábelské a přitáhlo k pódiu většinu osazenstva klubu. Exitem zazněly songy z posledního studiového alba "Final Sacrifice" i zbrusu nový singl „Until Then… Until Death“, vydaný v letošním roce. Kapela sama však nebyla příliš komunikativní a zpěvák David kromě několika krátkých vět představujících nové songy k publiku prakticky nehovořil. Kapela skončila krátce před půlnocí a na svůj set se začaly připravovat hvězdy večera.

Exit Us je malá scéna, která je pro akce podobného rozsahu velmi vhodná, nedodržení časového harmonogramu s více než hodinovým zpožděním se však bohužel negativně promítlo v publiku. Přesto, že Steelwing nejsou úplně malá kapela, zůstalo u pódia povážlivě málo fanoušků, protože řada lidí klub opustila už v průběhu setuNoctum nebo ve chvíli, kdy se Steelwing začali chystat na pódium. Jejich vystoupení si tak poslechlo možná padesát lidí, což byla velká škoda – Steelwing totiž jako jediní vystupující toho večera měli velmi dobře nazvučeno.

Krátce po půlnoci naběhla očekávaná švédská pětka v čele se zpěvákem Rileym, aby rozpoutala pořádné heavy metalové peklo. Kapela v Praze otevřela songem „Reset, Reboot, Redeem“ ze stejnojmenného alba, které vyjde na podzim letošního roku, a pokračovala staršími písněmi „Point of Singularity“ nebo „Sentinel Hill“. Fanoušci své hvězdy přivítali pořádným potleskem a i přes nízkou účast se před pódiem rozpoutal pořádný kotel. Kapela si vystoupení očividně velmi užívala a Riley sám si pochvaloval aktivitu svých věrných úsměvy a slovy: „Wow, you really are fucking crazy, aren’t you?“. Kapela se rozhodla představit novou, švédsky zpívanou píseň „Och Världen Gav Vika“, na což však české publikum reagovalo vlažně ještě před samotným songem. Riley však otrávená zahučení kvitoval vtipným komentářem a úsměvem, protože očividně podobné reakce při ohlášení cizojazyčného songu nejsou výjimkou. Výrazně lepších ohlasů se pak dostalo následným „Zone of Alienation“ nebo „Digital Dictator“ a na závěrečnou „Roadkill… Or Be Killed“ fanoušci nadšeně tleskali a pískali.

Švédové přivezli do Prahy nálož dobré hudby a i přes technické potíže a významné zpoždění, byl koncert velmi příjemnou záležitostí. A to nejen proto, že Steelwing tentokrát nepřijeli v barevných legínách a podkolenkách.
Playlist: Reset, Reboot, Redeem, Point of Singularity, Sentinel Hill, Ozymandias, The Illusion, Och Världen Gav Vika, Zone of Alienation, Digital Dictator, Clash of the Two Tribes, Roadkll… or Be Killed

Míša Merglová             


Fotogalerie


STEELWING



NOCTUM



POWER 5



AMPÉR


foto:
Míša Merglová


Vydáno: 18.09.2015
Přečteno: 4119x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09786 sekund.