PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SLAYER - Show No Mercy

Kdyby mi někdo řekl, ať jmenuji ikonického zástupce thrash metalu, byli by to stoprocentně Slayer. Tahle kalifornská čtveřice se až na malé klopýtnutí na přelomu milénia nikterak ze svého směru neodchýlila a vždy sázela na rychlost, tvrdost a agresivní texty. Vítejte u seriálu o kapele, která je ve světě buď uctívána anebo naprosto nepochopena kvůli své extravagantní prezentaci a špatně pochopené ideologii.

Přestože se bude následující várka článků nést v blaženém duchu znovu slyšených riffů kapely, rozhodně půjde o konstruktivní kritický pohled a nikoliv o náboženské uctívání. Ano, riskuju, že mi na dveře zaklepe nasraný Kerry King ve slunečních brýlích a sejme mě tím svým třímetrovým vousem, ale především alba staršího data zaručují dostatečný odstup. A zrovna u prvotiny „Show No Mercy“ se to hodí. Není tajemstvím, že Slayer začínali jako revivalová kapela tehdy už slavných Judas Priest. Nejen ti, ale i další zástupci Nové vlny britského heavy metalu lezou ze slayerovské prvotiny až moc nápadně. Typické kytarové postupy a harmonie se zpěvem dávají vzpomenout na Iron Maiden, Motörhead nebo třeba Venom. Právě poslední zmiňovaní byli pro Slayer velkou inspirací i v pódiové prezentaci. Kalifornští mládenci se v tomto směru definovali již na začátku své kariéry – obrácené kříže, satanské texty, krvavá image. To vše zapadlo skvěle do doby začátku 80. let, kdy se na západním konci Ameriky začal formovat styl s názvem thrash metal.

Psal se rok 1983, když se po jednom z koncertů Slayer zeptal zakladatel Metal Blade Records Brian Slagel, zda-li by kluci nechtěli zveřejnit jednu nahrávku na kompilaci „Metal Massacre 3“. Song „Aggressive Perfector“ byl nejdivočejším zářezem mezi nahrávkami, kapela se ani pořádně nestačila rozkoukat a na vlastní náklady už začala točit své debutové album „Show No Mercy“. Pravdou je, že pokud jste Slayer nikdy neslyšeli (cože?), nedoporučoval bych hned jejich první desku. Sice v nějakých místech kapela vystrkuje růžky a občas se mihne záblesk jejich pozdějšího rukopisu, ale ve většině případů je poplatná svým vzorům a formuli britské vlny pouze nepatrně variuje. Tom Araya a jeho výšky jsou často až nesnesitelně vysoko („Evil Has No Boundaries“), Lombardovo bubnování někdy zavání amatérským „tucováním“ („The Final Command“, kytarová sóla jsou tak chaotická, že nepřináší při poslechu žádný větší požitek a jedná se o pouhou předváděčku a výplň („Fight Till Death“).

Slayeři byli na počátku své slavné cesty. Ikonické trademarky se teprve začaly formovat a ksicht kapely ještě nebyl tak čitelný. Přesto songy jako „Black Magic“ nebo titulní „Show No Mercy“ obsahují drtivou většinu poznávacích znaků kapely (riffy, blast beaty, rychlý zpěv/řev) a deska jako taková měla na tehdejší scénu solidní dopad. Na vývoj kapely mělo velký vliv EPčko „Haunting the Chapel“, které vyšlo o rok později a bylo o poznání tvrdší a temnější. Šestiminutová „Chemical Warfare“ se dokonce zařadila ke stálicím na živácích a v roce 1987 se objevila na reedici debutového alba jakožto bonusová nahrávka. Peklo čekalo.

Radek Neuman             


www.slayer.net

YouTube ukázka - Black Magic

Seznam skladeb:
1. Evil Has No Boundaries
2. The Antichrist
3. Die By The Sword
4. Fight Till Death
5. Metal Storm / Face The Slayer
6. Black Magic
7. Tormentor
8. The Final Command
9. Crionics
10. Show No Mercy

Sestava:
Tom Araya – zpěv, baskytara
Jeff Hanneman - kytara
Kerry King - kytara
Dave Lombardo - bicí

Rok vydání: 1983
Čas: 35:02
Label: Metal Blade Records
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1983 - Show No Mercy
1985 - Hell Awaits
1986 - Reign In Blood
1988 - South Of Heaven
1990 - Seasons In The Abyss
1994 - Divine Intervention
1998 - Diabolus In Musica
2001 - God Hates Us All
2006 - Christ Illusion
2009 - World Painted Blood
2015 - Repentless

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.11.2015
Přečteno: 4133x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na tuhle desku...5. 11. 2015 18:33 down
Úúúúúú, tak...5. 11. 2015 16:06 Demonick
díky za tento...5. 11. 2015 11:33 rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09023 sekund.