RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Rado PRIPUTEN (GLOOM) - V tejto hudbe som sa našiel a touto formou sa asi vyrovnávam s okolitým svetom...

Finská melancholie ze Slovenska? To jsou gotici ze Sabinova Gloom, která se po osmileté hibernaci před nedávnem dopracovala ke svému druhému album “Catharsis”. A nutno uznat, že to dlouhé sbírání sil mělo něco do sebe, protože novinkové album Gloom bude pro příznivce dnes již neexistujících To/Die/For (a dalších spřízněně posmutněle kapel) trefou do černého. Více už zakladatel kapely bubeník Rado Priputen.

Bráno čistě matematicky, mají za sebou Gloom velmi dlouhou historii, která je však opakovaně přerušená dočasným rozpadem kapely, takže určitě nebude od věci, když na začátek představíš členy kapely, vaší historii, úspěchy a zajímavosti…, který moment z toho, co jste spolu dosud prožili, považuješ za nejdůležitější?
Gloom vznikol v roku 2001 ako môj projekt po rozpade mojej death metalovej kapely Insepultus. Po čase som však z tohto projektu urobil regulérnu kapelu. Bio kapely by sa dalo rozdelit na dve časti, v tom prvom období od 2001 do 2006 sa kapela formovala a začala sa objavovať na pódiach. V roku 2006 nám vyšiel debutovy album „Nostalgia“ u ruskej firmy Mystic Empire Rec. Ale následne sa Gloom rozpadol kvôli názorovým nezhodam a mojim pracovnym povinnostiam v zahraničí. Ďalšia etapa započala v roku 2014, keď sme spolu s gitaristom Igorom Tinakom opäť obnovili kapelu. V priebehu rokov 2015 a 2016 sme pripravovali nový materiál a ku kapele sa priebežne pridali spevák Martin Pazdera, basák Miris Malcovsky a klávesačka Barbora Petrášová. V marci 2017 nám vo slovenskej firme Metal Age Productions vychádza druhý album „Catharsis“. Najdôležitejšou vecou je, že sme opäť spojazdnili kapelu a vydali po tých rokoch album, to je pre nas alfou a omegou všetkého...

Od vydání vašeho prvního alba „Nostalgia“ uběhlo už jedenáct let, krátce po vydání alba došlo k rozpadu a vyjma dvouletého období, kdy jste na čas Gloom oživili, byli Gloom v hibernaci až do roku 2014. Co jsi dělal v období, kdy Gloom nehráli, věnoval ses nějakým způsobem stále muzice, a co tě přivedlo k nápadu na další rozběhnutí činnosti kapely? Který z těch návratů pro tebe byl náročnější a v čem?
No, po rozpade prišlo pre mna také mrtve obdobie okolo hudby. Venoval som sa rodinnému životu a nejak som si chcel odpočinúť od kapely. Veci okolo personálnych zmien ma unavovali a potreboval som si dat prestávku. Správny čas prišiel až v roku 2014, keď sme s Igorom dali dokopy skušobňu a nejaký nový matroš. Na takéto veci musí prísť správna chvíľa, bol som starší a celkovo som chcel život vyplnit niečim, čo mi chýba a to bol Gloom... Návrat prebehol v pohode, človek sa za pár chvíl do toho všetkého dostane (smích).

Změnil se nějak v průběhu těch let tvůj pohled na muziku, tvůj přístup k ní? Je něco, co může překvapit posluchače, který zná Gloom z období „Nostalgie“ a nyní se mu dostane do ruky vaše nové album „Catharsis“? Vzhledem v souvislosti se znovuoživením Gloom neuvažujete o nějakém připomenutí vašeho prvního alba, přece jen potkat se s touhle deskou není zrovna jednoduché.
Ono sa zmenilo v podstate mnoho vecí... Najprv som si musel zvyknúť na tu digitalizáciu uplne všetkeho (smích). Za mojich starých čias sme väčšinou komunikovali listami a počúvali CDčka..., .dnes to je o mp3 a ostatných vymoženostiach. Potom je tu fenomén, že tej hudby je proste strašne veľa…, strašne.. Osobne som za tie roky nehrania prisiel k pár novým kapelám, ale v podstate som sa vždy pohyboval vo finskej gothic rock/metalovej scéne. „Nostalgia“ vznikala v inom období, s iným line upom a s inými možnosťami. Album je viac metalovejší, tým pádom trocha inde, ako nový počin. Čo sa týka možnosti dostať sa k našemu debutu, chystá sa reedícia jednou nemenovanou firmou a určite sa všetci všetko dozviete včas prostredníctvom našich stránok. Kedže firma Mystic Empire už neexistuje, k original albumu sa je ťažké dostať. Záujemci si ho môžu popočúvať alebo stiahnuť na našom bandcampe.

Aktuálně jste vydali album „Catharsis“, můžeš jej blíže představit? Čím bys na jeho poslech posluchače nalákal? Která ze skladeb je Ti nejbližší? A ze kterého období pochází skladby na albu, jedná se výhradně o novinky, nebo jsou na něm i skladby vzniklé v prvním či druhém období kapel?
„Cathrasis je cca 34 minutový náklad gothic rock/metalu…, priamočiarej, melodickej hudby s emotivnou lyrikou... Album obsahuje 8 skladieb, jedna s nich je coververzia „Lovesong“ od kultovych The Cure. Skladby vznikaly v období rokov 2014 až 2016 okrem úvodného singla „Souls Walk Apart“, ktorý vznikol v obdobi 2003-2004. Dostal novy šat a text napisal ešte starý vokalista. Osobne mám najbližší vzťah k skladbe „Fatal Trust“, ku ktorej sme natočili aj klip.

K charakteristice vaší hudby bych řekl asi jediné – pro mě je Gloom pokrevní příbuzný finských To Die For. Souhlasíš s tímhle tvrzením, jak ty sám bys charakterizoval vaší muziku? Čím ti je blízká takhle melancholická tvář hudby?
Áno, T/D/F je to, prečo som sa k tejto hudbe dostal... Ich prvý album „All Eternity“ je zásadnym a prelomovým albumom pre mňa. Tam som dostal možnosť vidieť a počuť, ako sa melancholické pocity dajú lepšie vyjadrit hudbou. Spevák Jape Perätelo bol svojim nezabudnutelným výrazom pre mna doslova zhmotnením mojich myšlienok. Nesmiem zabudnúťt na hnací motor, bubeníka Tonmiho Lillmana (R.I.P), ktorý pre mňa bol a je jeden z najlepších bubeníkov a multinštrumentalistou vôbec (Lordi,Synergy...mimo ine). Nedá sa ale povedať, že by som slepo kopíroval tuto hordu, pretože tých finských kapiel, ktoré ma ovplyvnili, je podstatne viac. Celkovo som sa v tejto hudbe našiel a touto formou sa asi vyrovnávam s okolitým svetom...

Jednou z nejvýraznějších emocí ve vaší hudbě je melancholie a určitá vnitřní rozervanost. Potřebuješ pro tvorbu takovéhle muziky nějaké speciální podmínky nebo je ventilování podobných pocitů pro tebe „všední“ záležitost?
Ako som už spomenul v predchádzajúcej odpovedi, asi sa s tými melancholickými náladami vysporiadávam hudbou..., sú to osobne veci, prežitky, úvahy. Keď to dám na papier, nejak to lepšie znášam (smích).

Musím se zeptat i na předělávku od The Cure, protože tak, jak jste se s ní vyrovnali vy, je podle mě přesně ten ideální způsob, jak s coververzemi pracovat, tedy zachovat duch originálu, ale vtisknout mu svůj vlastní výraz. Čím tě oslovil právě „Lovesong“ od Cure a předpokládáš, že se i v budoucnu pustíte do nějakých předělávek?
Tak s myšlienkou urobiť práve tento cover prišiel gitarista Igor. Mal pripravenú presnú predstavu, ako to má vyzerať a my sme sa zhodli, že je to super. Dá sa povedať, že je to svojsky poňatý cover, ale takto to má byť. Musí obsahovat aj niečo svojske, v našom prípade svojske aranžmá. Bola to vlastne prvá prerábka v našej historii, ale všetko dopadlo na výbornú. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, ale určitě chceme ešte nejaku coververziu urobiť.

Nedávno jste vydali i videoklip ke skladbě „Fatal Trust“, přikládáš videoprezentaci velký význam, jak jste si nahrávání užili, proč padla volba právě na tuhle skladbu, a myslíš, že se v budoucnu pustíte do dalších pohyblivých obrázků?
Každá kapel, ktorej záleží na prome, si zakladá aj na klipe. My sme sa k tejto možnosti dostali až teraz. Klip sme točili v polovici marca v priestoroch jedneho kaštiela v našom okolí. Bola to nova skúsenosť a výzva, ktora dopadla velmi dobre. A prečo „Fatal Trust“? Skladba je takou reprezantívnou vecou z albumu, silná a melodická. V budúcnosti sa chceme určite venovať točeniu nového klipu.

Jak aktivní hodláte být s Gloom koncertně? Chystáte nějaké koncertní aktivity, spojené s propagací desky? Kde vás bude v blízké době možnost vidět, jak se chystáte prožít festivalovou sezónu, máte v plánu i nějakou cestu do České republiky? A jak budete skládat playlist, je živá podoba Gloom zaměřená výhradně na novou tvorbu nebo se na koncertech dostane i na věci z „Nostalgie?“
Koncerty sú v rámci možností a keď máme možnosť, tak si radi zahráme všade. Bohužial tohto leta sa neobjavíme na letných fesťákoch, pretože je to beh na dlhé trate. Od septembra sa chystajú klubovky a snáď sa dostaneme aj k vám do ČR. Detaily a dátumy budú známe na našich stránkach. Čo sa týka playlistu, tak veci sú prevažne z novej fošne, ale hráme aj pár vecí z „Nostalgie“, je to taký mix oboch albumov a pár coververzií..., kto by mal záujem o živé vystúpenie Gloom, určite sa dohodneme.

Kolik času a energie investuješ do Gloom, je pro tebe odezva dostatečně naplňující?
Niekedy som sa tomu venoval viac..., teraz uz netlačím na pilu tak, ako kedysi, som už starší a pre mňa je důležité, aby som sa tým bavil a nie, aby mi to robilo vrásky na čele... Veci sú tak, ako sú, častokrát je to o držku fungovať takým štýlom.., chce to veľa energie, času.., snáď to bude všetko ako má, keď že kapela je mojou súčasťou...

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal.
Tebe v prvom rade ďakujem za rozhovor. Som rád, že si nám dal možnosť byť na vašich stránkach. Všetci, ktorí máte záujem o kapelu, píště, kupte si nový album... Stay metal.

Savapip             


www.gloom.sk

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.06.2017
Přečteno: 2354x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21085 sekund.