RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Zbyněk HAASE ( HYDRARRGYRUM) - Udělalo mi radost, když jsem zjistil, kolik lidí si na Hydráče ještě vzpomene

To si jen tak chcete zavpomínat na mládí a probudíte k životu kapelu, která dlouhých patnáct let odpočívala. Zjistíte, že na ni posluchači reagují natolik pozitivně, abyste sáhli do šuplíku a nově natočili desku, jejíž vydání bylo na spadnutí už v době rozpadové. A tím to zdaleka nekončí - z původně avizované jednorázové záležitosti je regulérní návrat (dokonce v téměř kompletní sestavě, která se v roce 2003 ukládala ke spánku) a ústečtí Hydrarrgyrum už spřádají nové plány. Víc o nich prozradí kytarista Zbyněk Haase.

Rok 2017 byl pro Hydrarrgyrum zjevně velice důležitý, na podzim roku 2016 se psalo tom, že návrat Hydrarrgyrum na scénu je pouze jednorázovou nostalgickou záležitostí, nyní se už objevují prohlášení o vašich plánech na rok 2018. Jak tedy hodnotíš uplynulý rok, co zásadního do Tvého života přinesl?
Vzhledem k tomu, že Aleš Brichta letos kvůli svému zdravotnímu stavu zrušil většinu koncertů, tak jsem získal více času na to, věnovat se nahrávání nového CD Hydráčů. Již vloni jsme se s klukama domluvili, že chceme natočit CD a tak jsme v lednu začali pracovat, a na CD natočili většinu skladeb, co byly připraveny už od roku 2003, přidali dvě novinky, provedli pár úprav a jako bonus znovu natočili náš hit „Ritual“ z roku 2001.

Hydrarrgyrum byli v hibernaci dlouhou řadu let, co vás přivedlo na myšlenku tuhle kapelu znovu oživit?
Byla to hlavně chuť vrátit se do těch našich mladých metalových let a zvědavost, jestli i v dnešní době ta naše hudba posluchače osloví.

I když Hydrarrgyrum v roce 2003 ukončili svoji činnost, ty jsi na hudební scéně zůstal stále aktivní, takže přivádět k životu v podstatě novou kapelu pro Tebe nebude asi nic výjimečného. Přesto se zeptám, jak jsi vnímal zjištění, že o Hydrarrgyrum je stále ještě zájem, že nemusí jít jen o sezónní záležitost?
Bylo to pro mne příjemné překvapení a přiznám se, že mi udělalo radost, když jsem zjistil, kolik lidí si na Hydráče ještě vzpomene.

Album „Rebirth In Steel“, které jste vydali v loňském roce, pochází z větší části ještě z předhibernačního období. Jak moc jste zasahovali do původních verzí, jak moc se letos vydané album podobá tomu, které mělo vyjít již před patnácti lety?
Rozhodně se na něm podepsala spousta zkušeností s natáčením, které jsem v průběhu těch patnácti let získal v jiných kapelách, dále se od té doby výrazně posunuly kupředu technické možnosti, takže nebyl problém točit doma, posílat si ukázky, dělat úpravy za pochodu, atd. V roce 2003 by to znamenalo materiál nazkoušet, přijet do studia, natočit na první, druhou dobrou a spokojit se s tím. Dnes jsme měli možnost půl roku na natáčení soustavně pracovat a snažit se to dotáhnout do fáze k maximální spokojenosti nás všech.

Kterou skladbu z aktuální desky bys doporučil jako nejlepšího reprezentanta aktuálního výrazu Hydrarrgyrum, na kterou z písní jsi nejvíc hrdý?
Těžko se mi z toho CD vybírá favorit, ale myslím, že opravdu nejlépe vylezla skladba „Riddled with Snakes“ a to jak po zvukové stránce, tak po instrumentální. Stylově je mi asi dnes nejblíže.

Jaké na desku byly ohlasy, jak ty sám jsi s ní spokojen a jak vnímáš fakt, že trvalo tak dlouho, než se album dostalo k uším fanoušků – zadostiučinění, lítost, že to nevyšlo už tenkrát…?
Myslím, že na desku jsou zatím ohlasy velmi pozitivní a to jak od fanoušků, tak dle recenzí, kterých již několik vyšlo a všechny byly vesměs velmi kladné. Já jsem s CD velmi spokojen. Poprvé za celou mou hudební kariéru se mi podařilo natočit CD, ke kterému nemám výhrady jak po zvukové, tak po instrumentální stránce. Nic mne na něm neruší a mám z něho celkově opravdu dobrej pocit. Fakt, že trvalo téměř patnáct let, než se CD konečně podařilo natočit, mne nijak výrazně neruší, naopak to vnímám jako pozitivní přínos pro CD. Je to taková satisfakce po těch letech.

Na vašich stránkách se už objevilo avízo na to, že v příštím roce začnete pracovat na novém albu. Půjde ještě o starší skladby nebo výhradně o nový materiál a co od nového alba můžeme očekávat, máš už nějakou konkrétnější představu?
Na novém CD příští rok určitě začneme pracovat, ale nemůžu slíbit, že příští rok i vyjde. Bude se jednat o vyloženě nový materiál, který jsme částečně nastínili již ve skladbách „Rebirth in Steel“ a „Riddled with Snakes“. Zvukově jsme se našli, tam bych nějaký odklon od současného CD rozhodně nechystal. Co se týká textů, tak ty má na starost zpěvák Karlos a ten chystá pokračování ve stejném duchu, žádnou politiku, hlavně metal (smích).

Na stránkách se už objevila i informace o tom, že zvažujete přibrání i druhého kytaristy, což vlastně souvisí s přechozí otázkou. Jak velké změny předpokládáš, že do tvorby Hydrarrgyrum druhá kytara přinese?
Zatím ještě není post druhého kytaristy vyřešen. O někom již uvažujeme a máme domluvenou schůzku na leden. Po ní budeme moudřejší. Pokud to vyjde, tak to určitě částečné obohacení naší tvorby bude, ale rozhodně nechystáme změnu směřování jinam, takhle nás to baví.

Jsi hudebně hodně aktivní, jak pro Tebe bude obtížné skloubit činnost Hydrarrgyrum s dalšími svými aktivitami, je některá z Tvých aktivit pro Tebe prioritou nebo se Ti daří věnovat všemu dostatek času a úsilí?
Prioritou je hraní v kapele Aleš Brichta Project, ale vzhledem k tomu, že Aleš na příští rok chystá obnovit Zemětřesení, tak si myslím, že na AB project tolik času nezbyde a tudíž budu mít více času se věnovat Hydrarrgyrum. Co se týká ostatních aktivit, které mám (učení v ZUŠ, hraní v severočeském divadle, atd...) tak ty se dají bez problémů s tímto skloubit.

Kde vás bude možno vidět naživo, je už v plánu nějaká tour? Hodláte své koncerty omezovat hranicemi České republiky nebo pokukujete i po zahraničí?
V jednání už nějaké koncerty jsou, zatím nechystáme konkrétní tour, jednáme o nějakých festivalech a motosrazech. Více budeme vědět v lednu, v únoru. Rádi bychom se podívali i za hranice, pokud to naše konexe umožní (smích).

Které z alb, které jsi v minulosti nahrával, považuješ za nejlepší a proč?
Mám z minulosti asi dva favority. Po zvukové stránce je to rozhodně album „Grizzly“, které jsem točil s AB bandem a po instrumentální stránce určitě album „A nebo taky datel“, které jsem natočil pod hlavičkou AB Project spolu s bratrem, se kterým se mi určitě spolupracuje nejlépe, jak při natáčení, tak při koncertování.

Jaké máš vlastně aktuálně s Hydrarrgyrum ambice?
Chci, aby na tu naší muziku lidi nezapomněli, a chci, aby si získala i nové fanoušky. Vzhledem k tomu, že to není mainstream a nikdy nebude, tak neočekávám nějakou mediální popularitu, ale budu rád, když ten dojem z nás v lidech zachováme.

A na závěr tradiční prostor pro to, abys řekl to, na co se Tě dosud nikdo z novinářů nezeptal a Ty bys měl přitom chuť na to odpovědět.
To je dobrá otázka, marně přemýšlím, jestli nějaká taková otázka je, ale asi jo. Vždycky jsem chtěl, aby se mne někdo zeptal na to, ve které slavné kapele bych chtěl hrát. Tak ti odpovím, že by to určitě byl Testament, nebo Iron Maiden, i když ta druhá se mi částečně vyplnila, když jsem měl možnost hrát živě s Blazem Baylem několik songů, co s Maideny natočil.

Savapip             


FB HYDRARRGYRUM

Související články

Foto: archiv Zbyňka Haaseho


Vydáno: 07.01.2018
Přečteno: 3347x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zajímavý...7. 01. 2018 12:59 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09363 sekund.