RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

Redaktorská bilance roku 2017 (Peťulín)

Jedni se inspirují tam a druzí zase uctívají tamten kult. S čím více smečkami či projekty byl člověk obeznámen, tím sporadičtěji jej něco ohromí a vytrhne z reality. Každým rokem je stále obtížnější narazit na něco, co na mě udělá hlubší dojem, avšak naštěstí na tom nejsem ještě tak zle a párkrát se „to něco navíc" pro mě v roce 2017 našlo.




10. MORS PRINCIPIUM EST - Embers of a Dying World
Na poli melodeathu byl rok 2017 oproti předchozímu roku bohužel slabý. Šestá deska Finů je snad jedinou melodeathovou plackou, po které jsem v průběhu roku opětovně sáhla. Nezbývá než doufat, aby se žánru v roce novém dařilo lépe.

9. IRDORATH - Denial of Creation
Na jednu stranu Rakušané hypnotizují pěknou kytarovou melodikou, na stranu druhou za to umí pořádně vzít a pádit do thrashe. Povedená čtvrtá deska této smečky neservíruje materiál jen pro černé okruhy, a tak je schopná zaujmout i širší publikum.

8. DARKENHÖLD - Memoria Sylvarum
Zde s prominutím použiji svoje shrnutí z recenze: „Důležitější než na kusy rvoucí agrese je v tomto případě dokonale mystická středověká atmosféra, kterou agresivita spíše doplňuje a kterou z velké části tvoří kytarová melodika s překrásným akustickým zdobením.“

7. WORMWOOD - Ghostlands: Wounds from a Bleeding Earth
Debut Švédů zbudil mezi fanoušky nejenom melodického blacku velký ohlas. Folkovost, cit pro stavbu atmosféry, anglické i švédské texty a éterický hlas hostující Alexandry Moqvist zkrátka zabodovaly.

6. MAGOTH - Anti Terrestrial Black Metal
Mrazivý debut německé smečky nepřinesl do černého undergroundu nic nového. Jenomže v případě Magoth přímočarý čistokrevný black metal stačil k tomu, aby jejich první fošna – za jejíž přitažlivost nesou odpovědnost především kvalitní vokály a masivní, dech beroucí kytarové stěny – dokázala do mě své pařáty pořádně zarýt.

5. ANOMALIE - Visions
Anomalie představuje zřejmě první post-blackovou záležitost, která mě oslovila, k tomu ještě spojenou s krásným prožitkem živého vystoupení. Rakušané kouzlí neobyčejnou hudbu protkanou detaily na bázi minimalismů, jež je doprovázena hlubokými emočními prožitky.

4. Enslaved - E
Sázka na jistotu. Mísení křehkosti s brutalitou se na progresivní půdě dnes věnuje více kapel, avšak vyspělý spolek Enslaved spadající do druhé vlny norského black metalu tomu s přehledem vládne, což čtrnáctým albem potvrdil.

3. THE NEGATIVE BIAS - Lamentation of the Chaos Omega
Třetí debutant v mém výběru, tentokrát však bylo zaměřeno na inovativní formu black metalu, ve které tento rakouský projekt naprosto oslnil ať už parádní atmosférou tvořenou řízným blackem či husí kůži nahánějícími skvostnými sbory nebo propracovaným ambientem. Je znát, že autor I.F.S. vše důkladně promyslel.

2. HALLATAR - No Stars upon the Bridge
Vrchol finského funeral doomu, jenž byl vytvořen na počest zesnulé umělkyně a přítelkyně kytaristy ze Swallow the Sun, který si na pomoc přizval mimo jiné zpěváka z Amorphis. Osobně mě Amorphis nebaví, ale zde se Tomi Joutsen projevil ve zcela nových, fascinujících polohách. Každý jeho křik je jako přesně mířený úder slovy nepopsatelně silného útoku na moje emoce.

1. HAVUKRUUNU - Kelle surut soi
Smutek, romantika, upřímnost. Finům se povedla vytvořit – alespoň pro mě – dokonalá pohansky laděná blackmetalová fošna neposkvrněná jediným slabým místem. Prvotřídní skvost žánru zasluhující si místo nejvyšší.

Zklamání roku
Mizerný rok pro melodeath nepodtrhuje nic tak dobře jako The Forest Seasons od finských Wintersun.

Koncert roku
INSOMNIUM – 26.1.2017, Szene, Vídeň
Díky odehrání „Winter’s Gate“ v celé své délce jsem prožila ohromnou bouři emocí a další koncerty během roku tento večer už nepředčily.

Festival roku
ETERNAL HATE FEST vol.15 – 15.7.2017, Nýrsko
FOLK METAL FEST 5 – 26.8.2017, Tišnov

Událost roku
Konference: Religiózní aspekty v metalové hudbě a subkultuře – 14.6.2017, Masarykova univerzita, Brno
První česká metalová konference na akademické půdě, která obsahovala jak zajímavé příspěvky, tak velice inspirativní diskuzi. Těším se na druhé pokračování.

Peťulín             



Vydáno: 18.01.2018
Přečteno: 2616x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Je potěšující...18. 01. 2018 11:12 Peťulín
Na tuhle bilanci...18. 01. 2018 8:06 Zdenda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10397 sekund.