26.01.2020
DYNAZTY
Švédští metalisté vydají 3. dubna novinku s titulem ..více

26.01.2020
HAZZERD
Kanadské thrashmetalové těleso vydalo album "Delirium", ..více

26.01.2020
DEATH
Zemřel někdejší bubeník deathmetalových legend Sean ..více

26.01.2020
THE MARS VOLTA
Bývalý basista těchto dnes už neexistujících ..více

26.01.2020
WINGER
Nová deska těchto amerických hardrockerů je na cestě. V ..více

26.01.2020
BENEATH MY SINS
Novinka francouzských BENEATH MY SINS "I Decide" vyjde ..více






LIMETALL - Znamení
nerieste kokot*ny, tito borci su davno za zenitom, ..

LIMETALL - Znamení
B. Wolf : Možná kdybych si koupil jako první a ..

LIMETALL - Znamení
skončil v den, kdy odešel navždy S. Hranický . ..

RAGE - Wings Of Rage
no vida a já to měl přeně naopak :-). Ale v Pr ..

LIMETALL - Znamení
L.P. byl ze skupiny odejit, jako uznavany a profes ..

LIMETALL - Znamení
Jméno jsem opravil, díky za upozornění. Co se ..

RAGE - Wings Of Rage
Tak tak, zdání klame. ..

RAGE - Wings Of Rage
po prvním poslechu mi tahle deska prisla takova n ..

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
Ahoj, osobně taky Torr,Debustrol, Kryptor atd del ..

LIMETALL - Znamení
Mistr pera psaciho, Bubenik se jmenuje Lukas Pavli ..




Za poslední měsíc:
Kolinss (DEBUSTROL) - Osobní setkání s idoly z dětství je zážitek, který se ti z paměti nikdy nevymaže
3995x

DEBUSTROL - Neuropatolog
1960x

DEBUSTROL - Chytrá past
1326x

Redaktorská bilance roku 2019 - Pepsi Stone
1141x

Redaktorská bilance roku 2019 - Pagan
1126x

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
1089x



03.04.2020
MOTÖRHEAD Czech Republic revival JUDAS PRIEST revival Praha IRON MAIDEN reviv..
kc semilasso, začátek od:18:00, vstupné: 290

12.06.2020
GOSPEL OF THE FUTURE, DROM, OR, atd......
Dub nad Moravou, začátek od:13:00, vstupné:



článků celkem: 7403
recenzí: 6067
reportů: 570
rozhovorů: 388













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


THIN LIZZY - Thin Lizzy

Je to neuvěřitelné, ale Philu Lynottovi by bylo letos už sedmdesát. Jenže ty největší legendy umírají mladé a Lynott tou legendou bezesporu byl. I když se jí stal hlavně po své předčasné smrti, jen pár dnů po Novém roce 1986. Jeho odkaz je dnes neoddiskutovatelný a to kvantum hudby, které po sobě zanechal, nese specifický cejch, i po letech jsou jeho hity hrané, klaní se k nim další generace mladších hudebníků a Lynott sám je ve svém rodném Irsku citován jako jeden z největších hudebníků v novodobých dějinách. Léta ústrků, kdy se střetával s nevraživostí kvůli svému napůl černošskému původu, ale i s nedostatečným pochopením své hudby, jsou dávno zapomenuta. Lynottova velká socha na jedné z ulic Dublinu hovoří za vše…

Příběh Lynottova milovaného dítěte Thin Lizzy se začal psát v jeho dvaceti letech. Phil si prošel různými formacemi, aby se nakonec potkal s Ericem Bellem, svérázným kytaristou, milujícím kytarovou psychedelii a blues šedesátých let, a razantním hardrockovým bubeníkem Brianem Downeyem. V tu chvíli byl položen prazáklad Thin Lizzy (údajně si začínající formace vysloužila posměšky za „neskutečně blbý“ název) a i když tehdejší tvář neměla nic moc společného se žhavým hardrockovým vyzněním druhé poloviny sedmdesátých let, už na samém počátku byla Lynottova poetika jasným vodícím prvkem k vrcholným dílům.

Klasická štrapáce po hospodách a zaplivaných sálech se nakonec vyplatila a vyústila ve smlouvu se společností Decca. Ta sice nebyla žádnou velkou rybou, ale kapele, které v jejích začátcích nikdo nevěřil, musel být i tento kontrakt dost dobrý. První lednový týden roku 1971 byl proto zasvěcen nahrávání debutového alba, které se nikdy nemělo stát klasikou žánru, ani bůhvíjak skvělou nahrávkou, ale pro kapelu a hlavně Lynotta samotného to byla velmi důležitá deska. Dokázala se totiž (sice ještě trochu křečovitě a těžkopádně) odlišit od konkurence a to především Lynottovým specifickým projevem, kde bylo možné registrovat silný irský akcent a jeho vypravěčský talent.

V kontextu tvorby Thin Lizzy je debutová deska tak trochu opomíjena (stejně jako obě následující alba s Ericem Bellem), protože pro vrcholné období kapely nemá prakticky žádný význam, ale upírat jí její kouzlo by bylo dost nespravedlivé. Nachází se na ní totiž silné momenty. Mezi ty vrcholné patří samotný úvod „The Friendly Ranger At Clontarf Castle“, kde se Lynott hned v úvodu pasuje do role trubadůra, který posluchače vtáhne do děje, a i když skladba samotná pak nepokračuje v grandiózním duchu, samotný začátek má velkou sílu. Není to žádný hit, ale ty se na této desce tak jako tak neobjevují.

Pokud budeme chtít mluvit o skutečně silných skladbách (v kontextu této nahrávky), je nutné zmínit „Look What The Wind Blew In“ s tvrdým a až nervním kytarovým riffem, který Bell seká přesně do Lynottova frázování. Tato skladba pak plynule přejde do vrcholného čísla „Eire“, což je sladkobolná skladba, jež má v sobě irského ducha, ale znovu i silné Bellovo bluesové cítění. Škoda jen, že skladba je ve výtečném kytarovém sóle stažena do fade outu a proto působí její konec trochu nedokončeně. Druhým vrcholem desky je nostalgická „Saga Of The Ageing Orphan“, kde je už slyšet precizní souhra mezi Bellovou kytarou a Lynottovým cítěním pro specifickou melodiku. Rockovými historiky je pak ceněná i závěrečná šestiminutovka „Remembering“, která je důležitá hlavně tím, že kapela v ní dokázala umně střídat jemnější plochy s dravějšími hardrockovými prvky, což bylo pro další směřování Thin Lizzy rovněž důležité.

I když nelze tuto desku porovnávat s díly od Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath či Uriah Heep, která v té době vycházela, je jasné, že pro svéráznou irskou trojici připravilo toto album živnou půdu. I když Lynott o nahrávce vždy tvrdil, že byla spíchnutá horkou jehlou a ostrovní hitparády jí okázale ignorovaly, fanoušci se už začínali objevovat. Kapela vyjela na turné, což jí stmelilo a dalo sílu do další práce. Necelý půl rok po debutu pak vyšlo EP „New Day“, které obsahovalo velmi silnou skladbu „Dublin“, ve které Lynott ukázal, kde leží jeho skutečná síla. Ne ve vodách blues a psychedelie, ale v jeho neokopírovatelné melodice a svérázném popisu příběhů z jeho vlastního života.

Pepsi Stone             


www.thinlizzy.org

YouTube ukázka - Eire

Seznam skladeb:
1. The Friendly Ranger At Clontarf Castle
2. Honesty Is No Excuse
3. Diddy Levine
4. Ray Gun
5. Look What The Wind Blew In
6. Eire
7. Return Of The Farmer`s Son
8. Clifton Grange Hotel
9. Saga Of The Aging Orphan
10. Remembering

Sestava:
Phil Lynott - zpěv, baskytara
Eric Bell - kytara
Brian Downey - bicí

Rok vydání: 1971
Čas: 38:39
Label: Decca
Země: Irsko
Žánr: blues rock/hard rock

Diskografie:
1971 - Thin Lizzy
1972 - Shades Of A Blue Orphanage
1973 - Vagabonds Of The Western World
1974 - Nightlife
1975 - Fighting
1976 - Jailbreak
1976 - Johnny The Fox
1977 - Bad Reputation
1979 - Black Rose: A Rock Legend
1980 - Chinatown
1981 - Renegade
1983 - Thunder And Lightning

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.06.2019
Přečteno: 658x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na Whitesnake a...12. 06. 2019 8:45 Pepsi Stone
další tipUž tu byli Sabbati...11. 06. 2019 22:06 The Keeper XIV.
Pepsi StoneNo Kiss by taky...11. 06. 2019 21:19 Guns
Van Halen rozhodně...11. 06. 2019 10:22 Pepsi Stone
to The Keeper XIV.:...10. 06. 2019 5:58 Savapip


 
Metalforever.info © 2006 - 2020     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19598 sekund.