15.12.2019
BODY COUNT
První ukázka z březnové fošny "Carnivore" více

15.12.2019
DREAMTALE
Finská powermetalová formace zkompletovala sestavu, když ..více

15.12.2019
MYSTIC PROPHECY
Ukázka z alba "Metal Division", které německá kapela ..více

15.12.2019
INACTION
Pražští melodicko rockoví INACTION míří do finále ..více

15.12.2019
ERELEY
Po mnoha personálních změnách ERELEY počátkem tohoto ..více

15.12.2019
Blešák muziky na Echoes
Již po šesté běží na webu Echoes předvánoční bazar ..více






SALAMANDRA - Twilight Of Legends
Kapelu znám, nějaká alba jsem slyšel, ale nikd ..

THIRD DIMENSION - Where the Dragon Lies
Na Španěly nadprůměrné album jak melodicky, t ..

EUROPE - Secret Society
Ako mozete radit 4 a 5 album ku The Final countdow ..

QUIET RIOT - Hollywood Cowboys
mě bavili od nářezu Metal Health, pak to bylo s ..

QUIET RIOT - Hollywood Cowboys
po ROAD RAGE ma opät QR baví ale Durbin mi chyba ..

SALAMANDRA - Twilight Of Legends
Taková je dodnes praxe u většiny českých ug k ..

SALAMANDRA - Twilight Of Legends
v porovnání se světovou produkcí toho času na ..

EUROPE - Wings Of Tomorrow
The Keeper XIV.: tebou doporučovaný debut Madiso ..

EUROPE - Secret Society
naopak působilo na první dojem přístupněji. N ..

EUROPE - Secret Society
Tak tady budu v opozici vůči recenzi. Nejméně ..




Za poslední měsíc:
AMON AMARTH, ARCH ENEMY, HYPOCRISY - Praha, Tipsport aréna, 17. 11. 2019
2711x

PRETTY MAIDS - Undress The Madness
1182x

EUROPE - Prisoners In Paradise
1007x

KRUCIPÜSK - Country Hell
898x

EUROPE - Out Of This World
840x

TARJA - In The Raw
770x





článků celkem: 7320
recenzí: 5999
reportů: 569
rozhovorů: 382













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land

Příběh a okolnosti, za kterých přicházelo na svět nové album Blind Guardian „Twilight Orchestra: Legacy Of The Darkness“ jsou v podstatě fascinující. Trvalo dvacet tři let, než jej Hansi Kürsch a André Olbrich uvedli plně do života. Spojili v něm svět literatury a svět vážné hudby, přibrali do party spisovatele Markuse Heitze, dirigenta Adama Klemense, Filharmoniky města Prahy, zcela vynechali ze hry Markuse Siepena i Frederika Ehmkeho, André zůstal jen jako autor v pozadí a společně dali vzniknout dílu, které ve spojování hudebních žánrů zašlo o kousek dál, než je u metalových kapel obvyklé. Spojnice v podobě Hansiho famózního hlasu i Andrého melodiky je jasná, koncept vyprávěných fragmentů v tvorbě této dvojice už spolehlivě zafungoval, propojení literárního základu (v tomto případě spojeného s obdobím třicetileté války) s jeho příběhovým hudebním ztvárněním není žádnou novinkou, zapojení orchestru taky ne a něco jiného, než stoprocentně precizní zpracování se nedalo čekat. Podle těchto papírových předpokladů by se „Twilight Orchestra: Legacy Of The Darkness“ mělo stát žhavým kandidátem na album roku. Jenže ono to až tak platit nemusí…

Jedinečnost (i možná propast, do které se vše může zřítit) tohoto díla tkví právě v celkové rezignaci na metalovou podstatu Blind Guardian a její plné nahrazení orchestrem. Díky němu zní „Twilight Orchestra: Legacy Of The Darkness“ velkolepě a mohutně, melodika skladeb je nezaměnitelná, v nabobtnalých sborových refrénech jsou Blind Guardian jasně rozpoznatelní, Hansi Kürsch předvádí svým svébytným a snadno identifikovatelným vokálem jeden ze svých nejlepších pěveckých výkonů. Dokonce i přímé propojení s minulostí kapely (i když tady se dostáváme do časové smyčky, neb aktuálně zveřejněná verze by měla být původním kořenem) v „Harvester Of Souls“, která se objevila před třemi lety na albu „Beyond The Red Mirror“ jako „At The Edge Of Time“, ukazuje, že orchestrální a metalový kabát nemusí být z úplně odlišného materiálu. A jelikož se dá stavět na tak chytrých nápadech, jako je rozvernost a hravost postupně mohutnící a skvěle vygradované „Point Of No Return“, slavnostní nálada elegantní „The Great Ordeal“, či Hansim dokonale zdramatizované „In The Red Dwar`s Tower“, je zjevné, že ta preciznost a usilovnost, kterou kluci téhle desce věnovali, se v ní plně odráží.

Paradoxně problém nakonec přichází zevnitř – koncept mluvených vstupů, který tak spolehlivě fungoval u „Nightfall In Middle-Earth“, tady docela nabourává tu celkem s lehkostí budovanou pohádkově zasněnou atmosféru, snad tím, že se objevují za každou jednotlivou skladbou. Co je však ještě horší, díky té jasné provázanosti na vlastní kořeny člověk sice podvědomě, ale zcela přirozeně očekává (a s blížícím se koncem alba tento pocit intenzivně sílí), že to už konečně nekompromisně řízne a zabouří strhující energií. A i když v Hansiho hlasivkách je jí na rozdávání, orchestr ji systematicky tlumí a občas ji pošle úplně do ztracena. Z tohoto pohledu ve finále víc zabírají orchestrální vize třeba v podání Trans-Siberian Orchestra, o jejichž výraz Hansi a André občas zavadí. A tak je nakonec tahle deska o tom, jak v jednu chvíli Blind Guardian nechtějí být Blind Guardian a jsou, a zároveň chtějí být Blind Guardian a nejsou. To, že tahle deska bude sklízet nadšené ovace i znechucené odsudky, nepřekvapí. Jako výjimečný zákusek dost dobré, ale už aby zase kluci vzali do ruky kytary…

Savapip             


www.blind-guardian.com

YouTube ukázka - Point of No Return

Seznam skladeb:
1. 1618 Ouverture
2. The Gathering
3. War Feeds War
4. Comets and Prophecies
5. Dark Cloud`s Rising
6. The Ritual
7. In the Underworld
8. A Secret Society
9. The Great Ordeal
10. Bez
11. In the Red Dwarf`s Tower
12. Into the Battle
13. Treason
14. Between the Realms
15. Point of No Return
16. The White Horseman
17. Nephilim
18. Trial and Coronation
19. Harvester of Souls
20. Conquest Is Over
21. This Storm
22. The Great Assault
23. Beyond the Wall
24. A New Beginning

Sestava:
Hansi Kürsch – zpěv
Filharmonici města Prahy - orchestr

Rok vydání: 2019
Cas: 01:15:24
Label: Nuclear Blast Records
Země: Německo

Diskografie:
1988 – Battalions of Fear
1989 – Follow the Blind
1990 – Tales from the Twilight World
1992 – Somewhere Far Beyond
1995 – Imaginations from the Other Side
1998 – Nightfall in Middle-Earth
2002 – A Night at the Opera
2006 – A Twist in the Myth
2010 – At the Edge of Time
2015 – Beyond the Red Mirror
2019 – Twilight Orchestra – Legacy Of The Dark Lands

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.11.2019
Přečteno: 1408x




počet příspěvků: 24

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
metalová verzia Za mňa je to...7. 12. 2019 21:14 gerhart
Tak kdo udělal ten...21. 11. 2019 12:16 htaedas
Guardian a nový cover Queen !Zajímal by mě...21. 11. 2019 10:21 lukáš
V Nightfall in...20. 11. 2019 19:56 Pavel
Kolíku nevaqdí. Blind GuardianTo Kolik : O tvé...20. 11. 2019 19:31 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17124 sekund.