27.09.2020
IRON MASK
Belgická powermetalová kapela uvede 4. prosince nové ..více

27.09.2020
SYMFOBIA
Ve slovenské kapele SYMFOBIA zpěvačku Simonu Janovičovou ..více

27.09.2020
BLOODY OBSESSION
Čtvrté album moravskoslezských BLOODY OBSESSION ponese ..více

26.09.2020
CÉMURŠÁMUR
Osmičlenný mini bigband CÉMURŠÁMUR z Krkonoš vydal ..více

26.09.2020
SACRED OUTCRY
Dvojice řeckých hudebníků George Apalodimas a Dimitris ..více

26.09.2020
EASTSIDE DIVISION
Pražská hardcore-grunge parta EASTSIDE DIVISION vydala ..více






DANZIG - Danzig Sings Elvis
Od inak vybornej Deth Red Sabaoth sa nedá Danzing ..

SKELETOON - Nemesis
Zpěvák to skutečně s těmi výškami přehán ..

SKELETOON - Nemesis
Je tam nálož silných melodií, to souhlasím, i ..

SKELETOON - Nemesis
Ten zpevak se obcas ve vyskach neda poslouchat, bo ..

MANTICORA - Darkness With Tales To Tell
Do Blind Guardian to má hodně daleko. Hrajou dob ..

DANZIG - Danzig Sings Elvis
*neposlouchám nic jinýho ..

DANZIG - Danzig Sings Elvis
Stejně sem byl asi zklamán, když sem čekal od ..

MANTICORA - Darkness With Tales To Tell
Díky tomuhle albu sem odsunul Blind Guardian na d ..

MANTICORA - To Live to Kill to Live
Před x lety se mi dostalo do ruk album Darkness W ..

MANTICORA - Darkness With Tales To Tell
Tady to snad nikdo neposlouchá, zakletá kapela. ..




Za poslední měsíc:
METALLICA - S&M 2
1317x

AMARANTHE - Manifest
1140x

TÖRR - Morituri te Salutant
1065x

KING DIAMOND - House Of God
1006x

TÖRR - Tanec svatýho Víta
901x

KING DIAMOND - Voodoo
817x



03.10.2020
XIII. STOLETÍ, KELWIN, STOKER. ..
Havlíčkův Brod - KD Ostrov, začátek od:20:00, vstupné: 250

09.10.2020
VISION DAYS, ZPUTNIK, DRIÁK, INSEMINAČNÍ STANICE. ..
Havlíčkův Brod - KD Ostrov, začátek od:20:00, vstupné: 200

23.10.2020
DECIBELO RETARDO, MIKEXWAZOWSKI, VPATĚTRN, DIE PUPPEN AUGEN, NERIUM..
Café na Půl cesty, začátek od:18:00, vstupné: Dobrovolné



článků celkem: 7860
recenzí: 6461
reportů: 573
rozhovorů: 436













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land

Příběh a okolnosti, za kterých přicházelo na svět nové album Blind Guardian „Twilight Orchestra: Legacy Of The Darkness“ jsou v podstatě fascinující. Trvalo dvacet tři let, než jej Hansi Kürsch a André Olbrich uvedli plně do života. Spojili v něm svět literatury a svět vážné hudby, přibrali do party spisovatele Markuse Heitze, dirigenta Adama Klemense, Filharmoniky města Prahy, zcela vynechali ze hry Markuse Siepena i Frederika Ehmkeho, André zůstal jen jako autor v pozadí a společně dali vzniknout dílu, které ve spojování hudebních žánrů zašlo o kousek dál, než je u metalových kapel obvyklé. Spojnice v podobě Hansiho famózního hlasu i Andrého melodiky je jasná, koncept vyprávěných fragmentů v tvorbě této dvojice už spolehlivě zafungoval, propojení literárního základu (v tomto případě spojeného s obdobím třicetileté války) s jeho příběhovým hudebním ztvárněním není žádnou novinkou, zapojení orchestru taky ne a něco jiného, než stoprocentně precizní zpracování se nedalo čekat. Podle těchto papírových předpokladů by se „Twilight Orchestra: Legacy Of The Darkness“ mělo stát žhavým kandidátem na album roku. Jenže ono to až tak platit nemusí…

Jedinečnost (i možná propast, do které se vše může zřítit) tohoto díla tkví právě v celkové rezignaci na metalovou podstatu Blind Guardian a její plné nahrazení orchestrem. Díky němu zní „Twilight Orchestra: Legacy Of The Darkness“ velkolepě a mohutně, melodika skladeb je nezaměnitelná, v nabobtnalých sborových refrénech jsou Blind Guardian jasně rozpoznatelní, Hansi Kürsch předvádí svým svébytným a snadno identifikovatelným vokálem jeden ze svých nejlepších pěveckých výkonů. Dokonce i přímé propojení s minulostí kapely (i když tady se dostáváme do časové smyčky, neb aktuálně zveřejněná verze by měla být původním kořenem) v „Harvester Of Souls“, která se objevila před třemi lety na albu „Beyond The Red Mirror“ jako „At The Edge Of Time“, ukazuje, že orchestrální a metalový kabát nemusí být z úplně odlišného materiálu. A jelikož se dá stavět na tak chytrých nápadech, jako je rozvernost a hravost postupně mohutnící a skvěle vygradované „Point Of No Return“, slavnostní nálada elegantní „The Great Ordeal“, či Hansim dokonale zdramatizované „In The Red Dwar`s Tower“, je zjevné, že ta preciznost a usilovnost, kterou kluci téhle desce věnovali, se v ní plně odráží.

Paradoxně problém nakonec přichází zevnitř – koncept mluvených vstupů, který tak spolehlivě fungoval u „Nightfall In Middle-Earth“, tady docela nabourává tu celkem s lehkostí budovanou pohádkově zasněnou atmosféru, snad tím, že se objevují za každou jednotlivou skladbou. Co je však ještě horší, díky té jasné provázanosti na vlastní kořeny člověk sice podvědomě, ale zcela přirozeně očekává (a s blížícím se koncem alba tento pocit intenzivně sílí), že to už konečně nekompromisně řízne a zabouří strhující energií. A i když v Hansiho hlasivkách je jí na rozdávání, orchestr ji systematicky tlumí a občas ji pošle úplně do ztracena. Z tohoto pohledu ve finále víc zabírají orchestrální vize třeba v podání Trans-Siberian Orchestra, o jejichž výraz Hansi a André občas zavadí. A tak je nakonec tahle deska o tom, jak v jednu chvíli Blind Guardian nechtějí být Blind Guardian a jsou, a zároveň chtějí být Blind Guardian a nejsou. To, že tahle deska bude sklízet nadšené ovace i znechucené odsudky, nepřekvapí. Jako výjimečný zákusek dost dobré, ale už aby zase kluci vzali do ruky kytary…

Savapip             


www.blind-guardian.com

YouTube ukázka - Point of No Return

Seznam skladeb:
1. 1618 Ouverture
2. The Gathering
3. War Feeds War
4. Comets and Prophecies
5. Dark Cloud`s Rising
6. The Ritual
7. In the Underworld
8. A Secret Society
9. The Great Ordeal
10. Bez
11. In the Red Dwarf`s Tower
12. Into the Battle
13. Treason
14. Between the Realms
15. Point of No Return
16. The White Horseman
17. Nephilim
18. Trial and Coronation
19. Harvester of Souls
20. Conquest Is Over
21. This Storm
22. The Great Assault
23. Beyond the Wall
24. A New Beginning

Sestava:
Hansi Kürsch – zpěv
Filharmonici města Prahy - orchestr

Rok vydání: 2019
Cas: 01:15:24
Label: Nuclear Blast Records
Země: Německo

Diskografie:
1988 – Battalions of Fear
1989 – Follow the Blind
1990 – Tales from the Twilight World
1992 – Somewhere Far Beyond
1995 – Imaginations from the Other Side
1998 – Nightfall in Middle-Earth
2002 – A Night at the Opera
2006 – A Twist in the Myth
2010 – At the Edge of Time
2015 – Beyond the Red Mirror
2019 – Twilight Orchestra – Legacy Of The Dark Lands

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.11.2019
Přečteno: 2425x




počet příspěvků: 28

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro Milana: Název...7. 07. 2020 9:52 mr.deadhead
Twilight Orchestrapro autora - v...6. 07. 2020 15:27 Milan (Český fanklub BG)
Twilight Orchestrapro autora -...6. 07. 2020 15:18 Milan (Český fanklub BG)
Twilight Orchestrapro autora - v...6. 07. 2020 15:06 Milan (Český fanklub BG)
metalová verzia Za mňa je to...7. 12. 2019 21:14 gerhart


 
Metalforever.info © 2006 - 2020     RSS - články

stránka byla načtena za 0.38315 sekund.