18.01.2022
SOILWORK
Hvězdy melodického death metalu ze Švédska vyřešili ..více

18.01.2022
EVERY TIME I DIE
Přestože americká metalcorová formace vydala v říjnu ..více

18.01.2022
CORELEONI
Poprvé s novým albánským zpěvákem Eugentem Bushpepou, ..více

18.01.2022
PLATINUM OVERDOSE
Losangeleská hairmetalová parta aktuálně vypustila na ..více

18.01.2022
FALL OF STASIS
Z kanadského Montrealu se hlásí mladá kapela, mixující ..více

18.01.2022
SLAEGT
Dánská čtveřice hrající heavy metal se silným ..více






ÜLTRA RAPTÖR - Tyrants
říkám šleha! 10/10 ..

Redaktorská bilance roku 2021 - Pagan
Chybí tam Titanic -On a singl Blind Guardian - De ..

Redaktorská bilance roku 2021 - Pagan
Za mě mi tam určitě chybí nový Helloween. Mů ..

Aleš BRICHTA- Ztráty a nálezy
Jeho nazory neriesim. Divne, ale kazdy mame nejake ..

BEATALLICA - The Devolver Album
Uz podla nazvu mi prislo, ze to bude sprostost... ..

THE BEATLES - A Hard Day`s Night
Souhlasím, že je to první velké album Beatles. ..

KEEL - Streets Of Rock n´Roll
No mě tahle deska baví vlastně celkem dost i kd ..

Aleš BRICHTA- Ztráty a nálezy
Brichta s ARAKAINem byli vlajkovou lodí českoslo ..

Aleš BRICHTA- Ztráty a nálezy
Kub to celkove nejak asi taky uz dal nezvladal, kd ..

BEATALLICA - The Devolver Album
Toto je rozhodne definícia toho, čo sa nazýva a ..




Za poslední měsíc:
MANOWAR - Warriors Of The World
2208x

HEAVEN AND HELL - The Devil You Know
2056x

DIO - Holy Diver
1619x

VICTORY - Victory
1540x

DIO - The Last In Line
1406x

Aleš BRICHTA- Ztráty a nálezy
834x





článků celkem: 8859
recenzí: 7315
reportů: 574
rozhovorů: 539













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


DEEP PURPLE - Turning To Crime

Tak i Deep Purple podlehli módě coverových alb a na světě je počin „Turning To Crime“. Jedna ze služebně nejdéle působících kapel rockové historie se údajně k tomu kroku odhodlala během pandemie, kdy nemohla podpořit poslední album „Whoosh!“ a výsledkem byly spontánní nahrávací frekvence, které si vzal pod kapelní taktovku basista Roger Glover a producentsky je zaštítil legendární producent Bob Ezrin. Sestava ostřílených pardálů dokáže zaručit dobrý výsledek, ač za předpokladu, že přistoupíte na omšelou hru s coververzemi, která tentokrát ale dává smysl. Deep Purple se obrátili hluboko do minulosti, kdy členové kapely dělali své první hudební krůčky. Nešlo se primárně po hitech, což je velké plus této desky, stejně jako fakt, že Deep Purple dali všem skladbám svůj klasický výraz a výborný, čistý zvuk.

Spekulovat nad tím, proč kapela vybrala skladby, které na „Turning To Crime“ zazní, je docela zbytečné a jak říká Roger Glover, řídili se Deep Purple zejména hlasem srdce. Chtěli si zahrát ikonickou „White Room“ od Cream? Žádný problém. Chtěli si dát rozvernou countryovku Johna Hortona „The Battle Of New Orleans“? Také žádný problém. Nesourodá směska, do níž se vybíralo výhradně z období od konce druhé světové války do začátku sedmdesátých let, je udělána tak, aby byla sevřenou kolekcí se silným otiskem Deep Purple. Ten převládá nad původním duchem skladeb a je producentsky dokonale ošetřen, čímž se kapela vyhnula nevyrovnanosti, která bývá průvodním znakem podobně koncipovaných desek. Deep Purple jsou tak skvělí muzikanti, že si mohou dovolit dát starým klasikám vlastní tvář, čímž tvoří verze, které jsou lepší a dokonalejší než originály.

Největším pojítkem mezi originály a tradiční tváří Deep Purple je hlas Iana Gillana, stále dostatečně silný a pevný, a hammondky Dona Aireyho, jasný poznávací znak kapely. Skvělý výkon odvedla celá kapela, Deep Purple působí ve svých letech (věkový průměr členů je přes sedmdesát let) stále jako dobře promazaný stroj, sázející víc na výkon celku než na jexhibice jednotlivých členů. I proto je deska celistvá, ač se nedá mluvit o jasném konceptu, ale „pouze“ o skladbách, jež stojí každá sama za sebe. Díky absolutní umělecké svobodě je ze všech skladeb znát, že je Deep Purple nahráli zejména pro radost a potěchu svého muzikantství, a tak si kapela může dovolit udělat z garážové klasiky „7 And 7 Is“ od hippiesáků Love, explodující vulkán, připomínající drtivý úvod slavné „Speed King“ z ultimátního alba „In Rock“. Může si také dovolit legrácku s ústředním motivem „Smoke On The Water“, vsunutým prostřednictvím piana do „Rockin` Pneumonia And The Boogie Woogie Flu“ (původně od Hueye Smithe). Vše zní přirozeně a nenuceně.

Důležitá je také kytara Stevea Morse. Nedá se znovu říct, že by se mu podařilo vystoupit ze stínu svého předchůdce Ritchieho Blackmorea, ale Morse je inovativní a vkládá sóla přesně do míst, kde mají opodstatnění. Dokáže najít průsečík mezi vlastním stylem, tradiční formou Deep Purple (zde je pořád spíš Blackmoreovým následníkem než jiskřícím objevovatelem netušeného) a úctou k nedotknutelnosti (či spíše stáří) originálů. Jeho hvězdnou chvilkou je „Shapes Of Things“ od The Yardbirds, „White Room“ od Cream a především závěrečné medley pěti skladeb „Caught In The Act“, které kapela ponechala z většiny jako instrumentálky. Morse musí suplovat vokální melodickou linku, Gilan vstupuje do popředí až ve finálové části, tvořené „Gimme Some Lovin`“ od The Spencer Davis Group. Tento sedmiminutový slepenec nejlépe do drážek alba přenáší koncertní atmosféru Deep Purple a tím tvoří až nečekané finále.

„Turning To Crime“ je z nepřeberného množství vydávaných coverových alb tím bezesporu podařenějším, čímž vzniká paralela s „Blue & Lonesome“ s nímž přišli v roce 2016 The Rolling Stones. Jak konceptem, který je milým připomenutím dávných časů prostřednictvím soudobých Deep Purple (ač dnes nehrají moderní hudbu), tak i nasazením, které z kapely doslova tryská. Pro fanoušky by tato kolekce mohla být dobrým soustem, protože se na ní objevují Deep Purple ve své méně komplikované a více písničkářské formě než tomu je u posledních studiových alb „infinite“ a „Whoosh!“, aniž by však pozbyli cokoliv ze své virtuozity.

Pepsi Stone             


www.deeppurple.com

YouTube ukázka - White Room

Seznam skladeb:
1. 7 And 7 Is
2. Rockin` Pneumonia And The Boogie Woogie Flu
3. Oh Well
4. Jenny Take A Ride!
5. Watching The River Flow
6. Let The Good Times Roll
7. Dixie Chicken
8. Shapes Of Things
9. The Battle Of New Orleans
10. Lucifer
11. White Room
12. Caught In The Act (Medley: Going Down/Green Onions/Hot `Lanta/Dazed And Confused/Gimme Some Lovin`)

Sestava:
Ian Gillan - zpěv
Steve Morse - kytara
Roger Glover - baskytara
Don Airey - klávesy
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 49:01
Label: earMUSIC
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/classic rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!
2017 - Infinite
2020 - Whoosh!
2021 - Turning To Crime

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.01.2022
Přečteno: 648x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Deep Purple su...11. 01. 2022 9:29 johny
Deep Purple su...11. 01. 2022 9:28 johny
DPZa mě absolutně...8. 01. 2022 18:07 Jirka Pokorný


 
Metalforever.info © 2006 - 2022     RSS - články

stránka byla načtena za 0.93995 sekund.