RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE FUNERAL ORCHESTRA - Funeral Death - Apocalyptic Plague Ritual II

Nebe je temné, blíží se sněhová bouře, krajina se halí do pohřební mlhy. Do naprostého ticha kráká starý havran, sedící na holých větvích umírajícího stromu. Hřmotné dunění zesiluje a přichází apokalypsa. Konec světa, konec všeho… Přesně tak působí nástup desky „Funeral Death – Apocalyptic Plague Ritual II“. Název, stejně jako jméno kapely – The Funeral Orchestra – symbolizuje přesně to, co tito Švédi chtějí prostřednictvím hudby sdělit. Je to chorobné, zmučené a zkázonosné. Zároveň ale přitažlivé. Trojice Knězů (všichni muzikanti si říkají Priest) moc dobře ví, jak vyvolat apokalyptickou atmosféru a nepotřebuje k tomu žádné velké studiové triky. Nepotřebuje velké aranže, ani stohlavý sbor filharmoniků. Vystačí si s po čertech temným a pomalým black metalem a smuteční náladou doom metalu. Přesně takhle má znít kapela, která o sobě tvrdí, že je ztělesněné zlo.

Čtvrté album The Funeral Orchestra nepotřebuje silné kytarové riffy. Není třeba ani sól. Stačí zahrát jeden tón a natáhnout ho až k prasknutí, stačí pomalé, jakoby usínající bicí a k tomu zpěvákův hlas, připomínající zaříkávání Ďábla. Ale je v tom síla. The Funeral Orchestra ji soustřeďují do táhlých desetiminutových skladeb, spojující album depresivní atmosférou a ambientními plochami, které leckde působí ještě strašidelněji než podladěné tóny kytar. Jsou tím trochu podobní Američanům Sunn O))), ale proti nim nabízí více hudebního dramatu a větší porci muzikantských výkonů. V „Apocalyptic Trance Ritual“ začnou používat větší množství kytarových vyhrávek, při nichž máte pocit, že se otevírá nebe a na zničenou zemi začínají po tisících let temna dopadat první sluneční paprsky. Jenže to je krátkodobé zdání, než se vše vrátí do postapokalyptického modelu a šílený ryk ze zpěvákova hrdla znovu ukáže, že světlých chvilek na albu bude hodně málo.

Na novince The Funeral Orchestra pilují svůj starý výraz. I tak je velmi přitažlivý. Kapela jasně nastavila pravidla na minulých deskách, která se dají považovat v rámci podobně laděného black metalu za revoluční. Pracují více s aranžemi, které jsou o něco bohatší než na minulých albech. Tato rozmanitost se odrazí ve skladbě „Negations I“, v níž kytarové vyhrávky (rozhodně se nejedná o typická kytarová sóla) dostanou více prostoru a znovu prosvětlují ráz alba. Nenápadně se objeví i něco, co by se dalo považovat za melodii, ovšem i ta je brzy udupána brutální hradbou vazbících kytar. V této skladbě, nejlepší z desky, zní hlas vrchního Kněze ještě zlomyslněji a temněji. „Outro“ (Part Of Negations II) dokončuje a vymalovává naprostý pocit totální destrukce. Pak už je jen ticho. Bolestné a věčné…

Deska se povedla. Je hodně návyková, stále si budete chtít připomínat děsivou atmosféru, jakou nabízí. Je stokrát strašnější než kulometné bicí, skřehotavý vokál nebo riffující kytary. A že ji Švédi dokáží vyvolat jen se starými zbraněmi a arzenálem z devadesátých let, je další plus. Pro fanoušky zkázonosného doom/black metalu bude tohle album nutnost.

Jaroslav Hubka             


www.thefuneralorchestra.org/

YouTube ukázka - Funeral Death (The Rite Of Winter)

Seznam skladeb:
1. Funeral Death (The Rite Of Winter)
2. Flesh Infiltrations
3. Apocalyptic Trance Ritual
4. Church of TFO (Nocturnal Lust)
5. Negations I
6. Outro (Part of Negations II)

Sestava:
Priest I - zpěv, kytara
Priest II - baskytara
Priest III - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 53:12
Label: Ablaze Productions
Země: Švédsko
Žánr: black metal/doom metal

Diskografie:
2003 - Feeding The Abyss
2020 - Apocalyptic Plague Ritual MMXX
2020 - Negative Evocation Rites
2021 - Funeral Death - Apocalyptic Plague Ritual II

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.03.2022
Přečteno: 1100x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
The Funeral Orchestra Není to poprvé,...12. 03. 2022 11:40 jirka7200


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09012 sekund.