22.05.2022
RAMCHAT
Pagan metaloví RAMCHAT chystají na léto album „Tryzny a ..více

22.05.2022
MARTUROS
Slovenští MARTUROS pracují na svém druhém albu, které ..více

22.05.2022
BASTARD
Havířovští rockeři BASTARD chystají nové ..více

22.05.2022
E!E
Na vinylu vychází třetí album příbramské punk kapely ..více

22.05.2022
EDENBRIDGE
26.srpna vychází nové album EDENBRIDGE, nazvané ..více

20.05.2022
AVANTASIA
Německý autor se po čase připomíná singlem "The Wicked ..více






Kirk HAMMETT - Portals
Dost trapná záležitost! ..

KABÁT - Země plná trpaslíků
Pro mě trpaslíci lepší než Colorado a to kvů ..

KABÁT - Země plná trpaslíků
Aj podla mna je Davam ti jeden den velmi otravna s ..

Kirk HAMMETT - Portals
Mně se deska líbí, ba co víc, příjemně mě ..

CRASHDÏET - Automaton
Recenze vyznívá optimisticky, v mnohém s ní so ..

ANTHRAX - Spreading The Disease
Chápem, že niekomu sa nemusí Belladonov spev p ..

KABÁT - Země plná trpaslíků
Tak teda pojď patří do top 5 Kabátu. ..

KABÁT - Země plná trpaslíků
Mimochodem, neskutečně odporný obal. Nejde ani ..

KABÁT - Colorado
Stále ještě výborná deska. Je opět poměrně ..

THE GATHERING - Beautiful Distortion
nene, nechystám, já mám vyhlédnuté jiné kon ..




Za poslední měsíc:
ANTHRAX - Fistful Of Metal
2132x

KABÁT - Má ji motorovou
1561x

KABÁT - Děvky ty to znaj
1515x

RAMMSTEIN - Zeit
1435x

KABÁT - Colorado
1237x

DREAMTALE - Everlasting Flame
974x



07.02.2106
TRILOBIT-ROCK, RIMORTIS, DIVÁ BÁRA ..
Velké Svatoňovice, začátek od:19.00, vstupné: 250



článků celkem: 9113
recenzí: 7538
reportů: 577
rozhovorů: 562













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


JETHRO TULL - The Zealot Gene

Je velká škoda, že se ani Ian Anderson neubránil volání mamonu a nezkrotné touze znovu otevírat jednou už navždy uzavřenou kapitolu. Tou kapitolou je myšleno znovunastartování jeho kdysi (a vlastně i dnes) slavné kapely Jethro Tull. Poslední dvě studiovky vzešlé z jeho pera, desky „Thick As A Brick Part II“ a „Homo Erraticus“, vyšly obě, i přes nespornou kvalitu předloženého materiálu, pod záštitou autorova jména, což bylo jen dobře. Tehdy už značně věkově prošedivělý Ian Andersson sršel skvělými nápady a z rukávu sypal brilantní melodie ve velkém stylu. V obou případech vytvořil plně konkurenčně schopné desky, odpovídající kvalitou vysokým ambicím jeho mateřské kapely. O novince „Zealot Gene“ něco podobného tvrdit nelze, což je velká škoda. Pod značkou Jethro Tull vyjít rozhodně neměla, ale business je holt business.

Nová deska je poplatná trendu léty vypilovanému a hlavně originálnímu stylu kapely, ale téměř po celou d0lku se posluchač nemůže ubránit dojmu určité skladatelské vyčerpanosti, až vyčpělosti. Anderson podobně jako celá řada služebně odrostlých kolegů pouze přetransformovává a recykluje dříve pevně dané. To, co bylo před padesáti lety revoluční a vonělo novotou a energií, je dnes jen písničkově přebujelé a místy otravně nudné. Mdlá koncepce, stejně jako obal samotný, nezachrání ani solidní zvuk a pár slušných nápadů. Pocit frustrace z nových Jethro Tull by se s přimhouřením oka dal přirovnat k obrovskému zklamání, nejvíce podobnému fosilním Yes, či kolovrátkovým Iron Maiden.

Naředěná nasládlost úvodní „Mrs Tibbets“ je pro start alba jen těžko pochopitelná, ale vstřebat kýčovitý „cross“, jaký se děje hned v „Jacob`s Tales“, je opravdu náročným podnikem. Ani ždibec tajemné nálady, do níž se halí jinak celkem solidní „Mine Is the Mountain“, nedokáže přenést posluchačovy myšlenky k něčemu pozitivnějšímu, a když kapela přehraje slaboduchou titulní „The Zealot Gene“ stylem, jakým ji prezentuje, je nabíledni, že právě tady se bude lámat hůl rychle a nemilosrdně. Zbytek desky se odvíjí v rovině laciných folkových popěvků, nucených gest, sterilní atmosféry a něčeho, co může nové posluchače ke kapele přivolat jen stěží a ty původní odradit na samém začátku nejen špatnou dramaturgií, ale především chabou koncentrací nápadů, u kterých umolousaná chytlavost kulhá na obě stařičké nohy.

Je jen málo vyvolených, kterým nevyschne skladatelský střelecký prach i po šedesátce a které tvořivá múza líbá též ve značně pokročilém věku. Jethro Tull mezi ně už zkrátka nepatří a Ian Anderson by si měl konečně uvědomit své mantinely v rovině kompoziční, když si nechce přiznat, že jako (koncertní) zpěvák už dobré dvě desetiletí absolutně vyhořel. Lze pochopit, že takovéto živobytí je jedinou možnou cestou, ale výsledkem je, že fanoušci jeho koncertů musí trpět a řada velkolepých alb se rozroste o další, nepříliš kvalitní kousek.

Michal             

Na novinku "The Zealot Gene" nejsem osobně tak přísný, i když s přidělenými body souhlasím. Deska se samozřejmě nemůže poměřovat s alby ze sedmdesátek, kdy byli Tull ceněni za svoji verzi někdy až artově pojatého folk/hard rocku. Přináší však v kvalitním zvukovém kabátku příjemně poslouchatelnou kolekci písní, jakousi light verzi někdejších skladatelských postupů a aranží, což může být pro dnešního posluchače, který není seznámen s diskografií kapely výhodou. Třeba později sáhne k historickým klenotům.

jirka7200 6,5/10

jethrotull.com

YouTube ukázka - The Zealot Gene

Seznam skladeb:
1. Mrs Tibbets
2. Jacob`s Tales
3. Mine Is the Mountain
4. The Zealot Gene
5. Shoshana Sleeping
6. Sad City Sisters
7. Barren Beth, Wild Desert John
8. The Betrayal of Joshua Kynde
9. Where Did Saturday Go?
10. Three Loves, Three
11. In Brief Visitation
12. The Fisherman of Ephesus

Sestava:
Ian Anderson – zpěv, kytara, flétna, bouzouki, mandolína, harmonika
Joe Parrish - kytara
David Goodier - baskytara
John O`Hara – piano, klávesy, akordeon
Scott Hammond - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 46:42
Label: Inside Out Music
Země: Velká Británie

Diskografie:
1968 - This Was
1969 - Stand Up
1970 - Benefit
1971 - Aqualung
1972 - Thick as a Brick
1973 - A Passion Play
1974 - War Child
1975 - Minstrel in the Gallery
1976 - Too Old to Rock `n` Roll: Too Young to Die!
1977 - Songs from the Wood
1978 - Heavy Horses
1979 - Stormwatch
1980 - A
1982 - Broadsword and the Beast
1984 - Under Wraps
1987 - Crest of a Knave
1989 - Rock Island
1991 - Catfish Rising
1995 - Roots to Branches
1999 - J-Tull Dot Com
2003 - The Jethro Tull Christmas Album
2012 - Thick as a Brick 2
2014 - Homo Erraticus
2022 - The Zealot Gene

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.03.2022
Přečteno: 1007x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Inner je úplně...4. 03. 2022 5:54 Karel
2orre:líp to napsat...4. 03. 2022 0:55 b.wolf
2Karel: to teda...4. 03. 2022 0:52 b.wolf
Furt ale nechápu,...3. 03. 2022 20:49 orre
I kdyby...3. 03. 2022 18:38 Karel


 
Metalforever.info © 2006 - 2022     RSS - články

stránka byla načtena za 0.63093 sekund.