RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Paul SPECKMANN (MASTER) - Skladby píšu o zkurveném světě, v němž žijeme

Po více než třiceti letech se vrací pojem Speckmann Project. Před takovou dobou jej založil guru a spoluzakladatel klasického amerického death metalu Paul Speckmann, vůdčí osobnost kultovních Master. Teď za tím nebyla jen nostalgie po starých časech, ale spíše chuť oprášit jméno prostřednictvím oldschoolově znějícího materiálu, který se dával dohromady ještě v době, kdy Paul měl společný projekt se švédským kytaristou Roggou Johanssonem, dnešním členem deathmetalové legendy Massacre. Paul, už dlouhou dobu žijící v Uherském Hradišti nám vznik alba přiblížil. Odpovídal stručně, ovšem věcně, asi tak jak se na muzikanta s typicky „zabijáckým“ instiktem sluší a patří. A když mu byla nabídnuta možnost rozhovoru v angličtině i češtině, vybral si svůj mateřský jazyk…

Proč jsi oživil Speckmann Project, když ještě donedávna fungovalo Johansson & Speckmann?
Ve skutečnosti je to docela zřejmé. Z nějakého neznámého důvodu se moc lidí nedozvědělo o tom, že existuje projekt Johansson & Speckmann a bylo to kvůli posrané propagaci pod SoulSeller z Holandska a několika dalších subjektů. Rogga mi proto navrhl, abychom desku vydali pod názvem Speckmann Project, s tím, že by se mohla dostat k více lidem. Ve vší upřímnosti, ta deska nezní jako dílo Johannson & Speckmann, protože byla psána po staru, s takovým laskavým stylem pana Johanssona.

Je deska určena fanouškům, kteří si pamatují scénu před třiceti lety?
Hmm, to úplně ne…

V sestavě Speckmann Project se neobjevují tví spoluhráči z první desky. Proč jsi je neoslovil?
Oni už nehrají a už vůbec ne na profesionální úrovni. Scénu opustili někdy před dvaceti lety, tak jsem je tím nechtěl obtěžovat.

Místo toho s tebou hrají Rogga Johansson a Kjetil Lynghaug, tedy členové Johansson & Speckmann. Nemůže dojít k záměně obou projektů?
Poslouchal jsi to? Podle mě není v těch skladbách ani zdánlivě nic podobného…

Deska je velmi old schoolovou nahrávkou. Chceš se ve Speckmann Project držet tradic a neexperimentovat?
Rogga mi poslal zprávu na shitbook, s tím že napsal nějaké věci, oldschoolové a že bych si je měl poslechnout. Udělal jsem to a napsal jsem text pro první ze dvou skladeb, které mi poslal. Trvalo mi to asi pět minut. Šel jsem do Shaark Studios, kde obyčejně nahrávám a tam jsem natočil zpěvy pro obě věci. Tam mi řekli, že to zní zabijácky, tak jsme na tom začali pracovat. Ale celkově by ti na tuto otázku asi lépe odpověděl Rogga.

Někde jsem četl, že neposloucháš žádné nové kapely. Odkud čerpáš inspiraci pro svou tvorbu a další alba? Jaká byla inspirace pro „Fiends Of Emptiness“…
Inspirace pochází z tohohle zkurveného světa, ve kterém žijeme. Ze smrti a ze zkaženosti, která nás obklopuje. Rozhodl jsem se napsat texty o tom, co mě, ale i ostatní lidi na světě ovlivňuje. Tak jak to vidím já. Myslím, že by se dalo říct, že skladby jsou mé osobní názory, ať už s tím lidé souhlasí nebo ne. Na to já seru!

Baskytaru na desku nahrál Rogga Johansson. Proč jsi ji nenatočil sám?
Všechno nahrávají Rogga a jeho přátelé a mě posílají hotové skladby. Já napíšu texty, nazpívám je ve studiu a pošlu to zpět. Není proto potřeba, abych v nich hrál na basu. Na tu hraju pouze v Master.

Velice mě zaujala poslední položka alba „Through Darkness“. Jak tě napadlo udělat česko-anglický text?
Byl to samozřejmě můj nápad. Chtěl jsem na album dát ještě jednu skladbu a dobře se pro to hodila jedna z mých básní.

Předpokládám, že máš na svědomí anglickou část. Kdo namluvil českou?
Českou část udělal můj kamarád Luboš.

Ze skladby „The Victims In Silence They Lay“ cítím vliv hardcore punku, zejména v rytmice. Ovlivnil tento styl tvou tvorbu nebo vycházíš jen z thrashmetalových kořenů?
To není až tak úplně nic nového, hlavně pro mé fanoušky. Pokud posloucháš některá z mých alba, tak tam slyšíš vlivy jak z punku, tak thrash metalu.

Na prvním albu Speckmann Project se objevily i některé staré skladby Master. Jsou na „Fiends Of Emptiness“ nové skladby nebo jsi využil některé nápady z minulosti?
Tentokrát jsme udělali jen nové věci.

Kapela Master funguje už přes třicet let. Máš v současné době plány na další album kapely nebo se chceš v příštích měsících věnovat výhradně Speckmann Project?
Deska Speckmann Project byla nahrána už před rokem, takže teď bude čas pro Master. Další desku bychom měli nahrávat v září.

Nedávno se do Master vrátil kytarista Alex Nejezchleba, ale kromě něho tvoří kapelu dva noví američtí členové. Kde máte hlavní základnu? V Americe nebo v České republice?
To už neplatí. Alex Nejezchleba a Peter Bajči už nahradili americké členy. Já žiju v České republice dvaadvacet let a nikdy už odsud neodejdu. Hudbou se živím na profesionální úrovni, na rozdíl od řady rekreačních muzikantů.

Díky prvním albům Master jsi společně s Chuckem Schuldinerem považován za otce death metalu. Cítíš se jako legenda stylu, jako někdo, kdo vytvořil death metal?
Vnímám to tak, že jsem prostě jen Paul, který zasvětil život umění. Takovému, jaké pomáhal vytvořit na začátku osmdesátých let.

Který z tvých dalších projektů je v současné době aktivní? Abomination, Blunt Force Trauma, Cadaveric Poison nebo Death Strike?
Jedinou skutečně aktivní mojí kapelou jako Master. Ale každý rok uděláme několik koncertů s Death Strike.

A co tě před lety přimělo k tomu, že jsi Ameriku opustil a vybral sis Českou republiku?
Původně to bylo o tom, že jsem se připojil ke Krabathoru. Ale bylo to také o svobodě. Tu pravou jsem našel tady, v Evropě.

Pro fanoušky byl jistě šok, když si nastoupil ke Krabathor. Proč spolupráce nevydržela déle?
Prostě se kapela rozpadla. Christopher se oženil, odstěhoval se a stal se Američanem. Já jsem naopak zůstal v Uherském Hradišti, kde jsem založil novou sestavu Master.

Příští rok ti bude šedesát let, což není vysoký věk, ale řekni mi, do kolika let se dá dělat tak fyzicky náročná hudba jako je death metal?
Já hodlám dál hrát a natáčet alba. Můžu se vůbec rozhodnout jinak?

Jan Skala             


www.speckmetal.net

YouTube ukázka - Absolute Power

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 08.05.2022
Přečteno: 1284x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09458 sekund.