RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOULFLY - Totem

Očekávat, že by se někdy Max Cavalera vrátil do pozice, jakou měl v devadesátých letech, kdy vylétl na vrchol světa na křídlech Sepultury, aby svou kapelu opustil a postavil si Soulfly, by bylo bláhové. Se Sepulturou vytvořil velice specifickou podobu latinsko-amerického metalu, od kanálních death/thrashových začátků se dostal až do pozice světové jedničky extrémního metalu. Od alba „Beneath The Remains“ po slavný ethno experiment „Roots“ neměla kapela na poli tvrdého metalu konkurenci a leckdo tvrdil, že dýchá na záda i samotné Metallice, v té době rovněž na vrcholu sil. Jak bylo magické spojení bratrů Cavalerových, kytaristy Andrease Kissera a basisty Paula Pinta ukázal až čas, protože od velkého třesku v roce 1996 začali všichni spíše vyklízet pozice. Soulfly nejprve zafungovali lépe než „nová“ Sepultura, ovšem nikdy nedosáhli kvalit ani věhlasu klasických desek.

Ruku v ruce s padajícími prodeji Max už v první desetiletce existence Soulfly opustil původní tvář, která se zhlédla v moderním nu-metalu a skákavém hardcoru, a svou kapelu otočil zpět ke kořenům, z nichž v osmdesátých letech vzešla Sepultura. Bylo to logické, thrashmetalová poloha s výrazným kořením groove a death metalu mu přece jen sluší více a Max si je v tomto teritoriu jistý v kramflecích. Ovšem nastal další problém, jelikož Cavalera zažíval autorský přetlak, ať už se Soulfly, Cavalera Conspiracy nebo v dalších projektech, což se nutně podepsalo na kvalitě chrlených alb. I to se vyřešilo, kadence alb se upravila maximálně na jedno ročně, což má blahodárný vliv na Maxovu tvorbu. Pokud si odmyslíme old school hardcorový projekt Go Ahead And Die z loňského roku, měl Max celou dobu covidu čas na to vytvořit jednu desku. A ta skýtá nejedno příjemné překvapení.

Že by se v případě „Totem“ jednalo o nejlepší Cavalerovo album od dob slavné „Arise“, jak tvrdí některá zahraniční periodika, je hloupost, i když slova chvály jsou na místě. Mohou být zapomenuta nepříliš přesvědčivá díla „Savages“, „Archangel“ nebo odfláknuté poslední desky Cavalera Conspiracy, na „Totem“ se Max představuje ve skutečně silné formě. Album rozjede ve velkém stylu natlakovanými „Superstition“ a „Scouring The Vile“, v nichž dává vzpomenout na slavné dny Sepultury, ať už brutálními riffy, chaotickými sóly (místo Marca Rizza se o sólovou kytaru postaral producent Arthur Rizk) nebo po čertech charismatickým hlasem hlavního tahouna, jenž na „Totem“ předvádí mnohem lepší výkon, než tomu bylo v posledních letech. Ve chvíli, kdy se jeho typický projev spojí v „Scouring The Vile“ s nelidským řevem Johna Tardyho z Obituary, je zaděláno na malou senzaci a jeden z vrcholů letošního extrémního metalu.

Jak by se mohlo na první pohled zdát, „Totem“ není jen bestiální útok a bezhlavá řežba, při které kapela naseká několik tříminutových skladeb a brutalitě podřizuje celkové vyznění. Přestože první polovinou alba rezonuje duch starých skladeb „Beneath The Remains“, „Arise“, či dokonce deathmetalová choromyslnost „Schizophrenia“, v „Rot In Pain“ či v titulní „Totem“ ukazuje variabilitu nahrávky. Předtím je nutné přejít nejhorší věc, kupodivu až silně nevýraznou „Ancestors“, ovšem poté se posluchači dostane nejprve animálního deathmetalového kusu „Ecstasy Of Gold“, v němž sólové kytary působí jako jedovaté vpichy z pokladnice Slayer, a posléze zlomového konce desky. Max se v něm nevrací k tribálnímu znění prvních alb Soulfly, spíše odlehčeně preluduje (kdo by to byl čekal…) až v jakémsi ezoteričnu. „Soulfly XII“ je jako proud křišťálově čisté vody, thrashmetalové běsnění střídá náladotvorná atmosféra, ne nepodobná té, jakou se na posledních deskách prezentovala britská Anathema. A i když finální desetiminutová „Spirit Animal“ nejprve znovu přiloží polínko pod pekelný kotel a divošskou atmosférou připomene chvilky z „Roots“, zlomí se podobným směrem jako předchozí věc a tímto krásně kontrastním způsobem zakončuje celé dílo.

„Totem“ je možná nejlepší album, jaké pod hlavičkou Soulfly vyšlo. Konkurovat staré Sepultuře dost dobře nemůže, tehdejší díla mají natolik kultovní postavení, že vrhají stín, z něhož Max nikdy nemůže vykročit, ale snaha o to je zde citelná. Cavalera nepopírá dávný rukopis, jak se o to snažil v začátcích Soulfly, naopak ukazuje, jak moc dobře své řemeslo zvládá.

Jan Skala             

Nové album Soulfly jsem si pustil víceméně ze slušnosti k Maxi Cavalerovi, kterého nikdy nepřestanu obdivovat za jeho práci pro Sepulturu, řadovky Maxovy pozdější kapely jsem ale shledával zajímavými pouze výjimečně a většinou jenom fragmentově. Bylo více než zřejmé, že se brazilský umělec dotkl vrcholu na zápisu "Roots", což také dobře věděl a daný recept poté obracel horem dolem, až to přestávalo být vtipné. Také na novince "Totem" slyšíme jasné odkazy k nejslavnější desce Sepultury, tentokrát to ale funguje o dost lépe, jelikož prakticky identické postupy (viz především titulní skladba) můžeme vnímat jako chytrý pozdrav starým fanouškům. Ty se Max pokouší oslovit velmi často, na nové fošně z toho ovšem vychází jako vítěz a nikoli jako bezzubý nostalgik. Obsah "Totemu" znamená setkání zápisů "Roots" a "Arise" na velmi přijatelné úrovni. Max se snaží tisíckrát omleté vzorce nalomit častými změnami temp a instrumentálními kličkami, což se daří i díky členitým sólům jeho hostujících kolegů Arthura Rizka a Johna Powerse. Opět jsme tedy konfrontováni s mohutnou náloží groovu a thrashe (deathové prvky jsou jenom stopové), ovšem ve velmi vkusném provedení, kdy ze sebe Max a jeho družina dokázali vymačkat pravděpodobné maximum. Velmi mě přitom potěšilo, že Cavalerův hlas zní téměř jako za mlada (v tandemu s hostujícím Johnem Tardym z Obituary jde pak o vyloženou vokální lahodu). Když se hudebník pohybuje na scéně několik dekád, skoro pořád hraje to samé, a přece je zase po letech schopen nahrát kvalitní a netrapně retrospektivní album, je to prostě obdivuhodné. Max Cavalera tohle dokázal.

Petr Štěpnička 7/10

www.soulfly.com

YouTube ukázka - Superstition

Seznam skladeb:
1. Superstition
2. Scouring The Vile
3. Filth Upon Filth
4. Rot in Pain
5. The Damage Done
6. Totem
7. Ancestors
8. Ecstasy Of Gold
9. Soulfly XII
10. Spirit Animal

Sestava:
Max Cavalera - zpěv, kytara
Arthur Rizk - kytara
Mike Leon - baskytara
Zyon Cavalera - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 40:12
Label: Nuclear Blast
Země: Brazílie/USA
Žánr: thrash/groove/death metal

Diskografie:
1998 - Soulfly
2000 - Primitive
2002 - 3
2004 - Prophecy
2005 - Dark Ages
2008 - Conquer
2010 - Omen
2012 - Enslaved
2013 - Savages
2015 - Archangel
2018 - Ritual
2022 - Totem

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.09.2022
Přečteno: 2803x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Totem?Dneska jsem narazil...11. 10. 2022 15:05 innerself
to MeresMě noví Knoti...30. 09. 2022 17:38 Ivoš
S novým Slipknotom...29. 09. 2022 17:44 Meres
4/10Maxe fakt ještě...29. 09. 2022 15:47 Ivoš
Já vím, co tím...20. 09. 2022 10:13 Jan Skala


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09147 sekund.