RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KLIODNA - Way Of Heroes

Ať pátrám ve skladišti paměti sebevíc, dobrat se toho, zda jsem někdy narazil na běloruskou kapelu, věnující se symfonickému power metalu, se mi nedaří. Proto je těžké u formace z Minsku s názvem Kliodna soudit, zda může ve své zemi hrát v tomto žánru prim. Asi může. Soudě podle druhého alba „Way Of Heroes“ se kapela ani ve světě neztratí, byť předpokládat, že by se mohla objevovat v Evropě jako fando-lapka na velkých festivalech, by bylo velmi odvážné. Důvod je prostý – tvorba Kliodny je v rámci žánru poměrně snadno zaměnitelná, lehce odhadnutelná a nepříliš originální. Ale když se podobný prohřešek dá v řadě případů odpustit již zavedenějším partám, proč by nebylo možné přivřít oko u nepříliš známé party, která přináší docela slušnou hudební kolekci?

Obal alba i jeho název jasně signalizují, že hudba Kliodny se ponese v heroickém duchu. Kliodna to s ním nijak zásadně nepřehání (to se v konečném součtu dá říct prakticky o všech elementech, na kterých staví), úvodní skladba s povedeným názvem „Bring Me Her Head“ je jím nasycena nejvíc, a možná je škoda, že jej kapela nevyužívá intenzivněji, neb jí tento prvek sluší. Zásluhu na tom má hostující Fabio Lione (možná i proto se nabízí spojnice k Rhapsody), jenž je přece jen sebevědomější a přesvědčivější, než kapelní pěnice Natalya Senko, k barevnosti skladby přispívají i další vokální pomocníci Chris De Wolf (Critical Solution) a Alina Pochebyt. V lehce pompézní „Wind Of Freedom (Hymn For Nations) Natalya odhalí, že výlety do výšek nemusí být její nejsilnější zbraň, na rozdíl od temnější dramatičnosti, do níž se Kliodna zapluje v „Jester Killer“ a je z toho první ze silných momentů alba. Na něj kapela naváže s povědomou melodií v „You Are A Hero“, která z pohádkové zasněnosti exploduje do chytlavého refrénu a v důraznější „Winter Symphony (Ice And Fire“). Zde jsou harmonie kytar (nástroj dominantního autora Antona Soullese se v některých sólech stává hlavním pilířem kapely) a kláves nejpřesvědčivější a Natalyi sluší intenzivnější přitlačení na pilu. Kliodna se snaží o pestrost, ta je však v závěru alba postavená již výhradně na stopování či přímém využití známějších jmen – v posmutnělé baladě „Scream Of Silence“ je Natalyina stylizace do Tarji hodně okatá, ve skočném a dynamickém finále „For A New Day to Come“, jehož melodie opět patří k těm, které nezní úplně originálně, na sebe hlavní pozornost strašně snadno strhne Ralf Scheepers.

Kliodna na to šla celkem chytře – velmi účelně využila hosty (otázku, o kolik by byly slabší skladby, které táhnou Fabio Lione a Ralf Scheepers, je asi lepší neřešit), cestu k posluchači zametá hodně povědomými melodickými motivy, většinou se nesnaží násilně tlačit do poloh, které jí nesvědčí a primární chytlavost spolehlivě funguje na první dobrou. Hnidopich může oprávněně namítnout, že poločas rozpadu alba nebude zrovna nejdelší, ale příznivce žánru by mohlo „Way Of Heroes“ spolehlivě chytit.

Savapip             


FB KLIODNA

YouTube ukázka - For a New Day to Come

Seznam skladeb:
1. Bring Me Her Head
2. Wind of Freedom (Hymn for Nations)
3. Jester Killer
4. Hope for Healing
5. Forgotten Heroes
6. You Are a Hero
7. Winter Symphony (Ice & Fire)
8. Scream of Silence
9. For a New Day to Come

Sestava:
Natalya Senko - zpěv
Anton Soulless - kytara
Dmitry Tyumentsev - kytara
Vasily Silura - baskytara
Pavel Tumanov - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 47:17
Země: Bělorusko

Diskografie:
2016 – The Dark Side…
2022 – Way Of Heroes

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.01.2023
Přečteno: 570x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.44561 sekund.