DORO - Conqueress - Forever Strong and Proud

Sloganem hitovky z osmdesátých let od Modusu „Karty sú už rozdané“ by se dalo nové album metalové královny Dorotky s patetickým názvem „Conqueress - Forever Strong and Proud“ charakterizovat nejsnáz. Časy z druhé poloviny devadesátých let, kdy měla Doro potřebu experimentovat (a riskovat), jsou dávno pryč, zpěvačka přesně ví co chce, co se od ní čeká a kde je její místo, tak se toho drží. Podstatné je, že u toho většinu času neztrácí jiskru, a i když jí se staromilským a osobitým pojetím heavy metalu k nalákání mladších ročníků nejspíš nepomůže ani spolupráce se zpěvákem německých rockerů Broilers Sammym Amarou, starší a pokročilé, kteří její hlas mají rádi už z působení v živočišných Warlock, sázka na jistotu zklamat nemůže.

Teoreticky největším tahákem by se mohla stát výpůjčka od Judas Priest „Living After Midnight“, nejen kvůli božskému spojení s Robem Halfordem, ale i kvůli velmi pozitivnímu výrazu a krásně klišovité definici pojmu heavy metal. Škoda, že je to místo, u něhož se nemůžu zbavit dojmu, že nahrávání alba v různých studiích nebyl úplně nejlepší nápad. Nicméně svým charakterem i tato skladba plně zapadá do obvyklého Dorotčina schématu, procházejícího od hymnicky epických skladeb (dominuje úvodní „Children Of The Dawn“ s chytlavým riffem a výborným chorálem), přes přímočaře nabroušené vypalovačky (šikovně proměnlivá kompozice„All For You“ a živelně naléhavá „Time For Justice“ jsou jasné tutovky), klišovitě průhledné odrhovačky (halekačka „Lean Mean Rock Machine“, či gotikou načichlá „Bond Unending“ s hostujícím Amarou se poměrně rychle opotřebují, ale na koncertech budou fungovat), přes dojemné balady, u nichž si nejsnáz řeknete, že to je poloha, kterou už Doro nemá kam posunout (v němčině zpívaná a smyčci oslazená „Fels In Der Brandung“ je toho nejlepším důkazem), až po spojení těchto elementů, svědčícím o autorské obratnosti (vezměte „I Will Prevail“, která přes hodně kousavý riff sklouzne do odrhovačkové vokální linky, aby se z ní posléze vyklubala nejtvrdší věc alba). Tohle všechno je Doro, která zjevně nemá potřebu uhýbat z navyklých vzorců. Nejblíž k tomu má vydařená coververze od Bonnie Tyler „Total Eclipse Of The Heart“, v níž Doro v příjemně uvolněné poloze opět doplnil Rob Halford.

Je dobře, že na světě jsou věci, které mají řád a na něž se můžete spolehnout. Vůbec nepochybuju o tom, že přesně takhle porcovaný koktejl obvyklých nálad chtěla Doro namíchat, poslechnete-li si i bonusovou část alba, zjistíte, že Doro má v zásobě skladby, které by mohly základní část desky posunout kvalitativně výš, nicméně našly své místo jen na přídavku (minimálně plíživě jedovaté a dobře vygradované „Heart In Pain“ a šlapavé „Horns Up High“ by to na albu hodně slušelo). Na dohled už je březnové datum, v němž se naplní čtvrtá dekáda od okamžiku, kdy bylo možné na oficiálně vydaném nosiči poprvé slyšet Dorotčin zpěv. Fakt, že takovou dobu strávila nezaměnitelná zpěvačka na pódiu bez většího přerušení a ve stále dobré formě. si zaslouží uznání. A skutečnost, že její třináctá sólová deska (byť celkem snadno odhadnutelná) nenese stopy únavy ani opotřebování a v celkové diskografii určitě nezapadne, tenhle stav spolehlivě podtrhuje.

Savapip             


www.doro.de

YouTube ukázka - Time for Justice

Seznam skladeb:
1. Children of the Dawn
2. Fire in the Sky
3. Living After Midnight
4. All for You
5. Lean Mean Rock Machine
6. I Will Prevail
7. Bond Unending
8. Time for Justice
9. Fels in der Brandung
10. Love Breaks Chains
11. Drive Me Wild
12. Rise
13. Best in Me
14. Heavenly Creatures
15. Total Eclipse of the Heart

Sestava:
Doro Pesch - zpěv
Bas Mass - kytara
Nick Douglas – baskytara
Harrison Young - klávesy
Johnny Dee - bicí

Hosté:
Rob Halford – zpěv (3, 15)
Sammy Amara – zpěv (7)

Rok vydání: 2023
Čas: 55:18
Label: Nuclear Blast
Země: Německo

Diskografie:
1989 – Force Majeure
1990 – Doro
1991 – True At Heart
1993 – Angels Never Die
1995 – Machine II Machine
1998 – Love Me In Black
2000 – Calling The Wild
2002 – Fight
2006 – Warrior Soul
2009 – Fear No Evil
2012 – Raise Your Fist
2018 – Forever Warriors, Forever United
2023 – Conqueress - Forever Strong and Proud

Související články

Foto: archiv Doro Pesch


Vydáno: 03.11.2023
Přečteno: 801x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ten názov...ten...16. 11. 2023 18:23 Meres
DoroZa mě po dlouhé...16. 11. 2023 7:51 Bloody fox


 
Metalforever.info © 2006 - 2023     RSS - články

stránka byla načtena za 0.48532 sekund.