VADER - Future of the Past
Nejsem zrovna fanda coververzí, ale Polští...

DOMAIN - Before The Storm
Jeden z prvních kompaktních disků, které jsme...

FREEDOM CALL - Silver Romance
"Supernova" je super song. Ale minulé album se mi...

PAIN - I Am
O Peteru Tägtgrenovi bylo v posledních letech...

Dalibor HALAMÍČEK (MORAVIUS) - Kdo si počká, ten se dočká. A nebudete litovat.
děkuju za chválu, potěšils ;-)

Dalibor HALAMÍČEK (MORAVIUS) - Kdo si počká, ten se dočká. A nebudete litovat.
Tak to je škoda... Bez recenze je to takové...

Dalibor HALAMÍČEK (MORAVIUS) - Kdo si počká, ten se dočká. A nebudete litovat.
Nejspíš ne

Dalibor HALAMÍČEK (MORAVIUS) - Kdo si počká, ten se dočká. A nebudete litovat.
Recenze bude?

VANDEN PLAS - The Empyrean Equation Of The Long Lost Things
Hezky, Jirko, kapelu som aspoň raz videl live na...

ALIEN ANT FARM - Mantras
Rešpekt, že potiahli 25 rokov trvajúcu kariéru na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WARLORD - Free Spirit Soar

Více než čtyřicet let uběhlo od chvíle, kdy kytarista William J. Tsamis společně s bubeníkem Markem Zonderem založil kapelu Warlord. Autorská potence kapely nebyla nijak vydatná, pokud se však ponoříte do dějin epického metalu, s největší pravděpodobností na Warlord narazíte. První fáze života kapely zabrala šest let, během kterých vznikl vysoce ceněný kraťas „Deliver Us“ a vydařené album „And the Cannons of Destruction Have Begun...“. Když se ústřední dvojice rozhoupala na začátku tisíciletí ke comebacku, podařil se jí personální majstrštyk – ke spolupráci přizvala Joacima Canse, pilíř Hammerfall (důvodem dost možná byl cover Child Of The Damned“ z dílny Warlord, který se objevil na debutu švédské úderky), s nímž natočila album „Rising Out of the Ashes“. To však asi stoprocentně nenaplnilo očekávání, jež mohla sestava s hvězdným zpěvákem vyvolat. I přes to, že si Warlord ostudu neutrhli, tato epizoda v životě kapely byla vskutku jepičí. Po necelé dekádě to Tsamis se Zonderem zkusili do třetice. V méně hvězdné sestavě předložili povedenou novou studiovou kolekci (a také rozšířili řadu výběrů a trochu se střelili do kolena s předělávkou devíti skladeb „The Hunt For Damien“), až jejich cestu zastavila Tsamisova smrt.

Novinkové album „Free Spirit Soar“ je vzpomínkou na hudební dědictví Billa Tsamise. Skladby pocházejí z jeho pera, kytarové party nahrál Eric Juris (Crystal Viper), nicméně snahu o zachování Tsamisova odkazu charakterizují Warlord vyjádřením „Bill je tam, kde jsme mohli stáhnout jeho skladby z demo nahrávek, v podstatě stejně, jako Beatles nedávno dokázali zachránit hlas Johna Lennona ze staré demo kazety“. Některé útržky skladeb mohou být fanouškům známé, ale ucelenost a komplexnost jim vtiskl zpěvák Giles Lavery, zároveň s tím vznikly i texty pro většinu písní. Na hypotetickou otázku, zda je nezbytně nutné k „Free Spirit Soar“ přistupovat s vědomím, že jde o reinkarnační nahrávku, lze říct, že nutné to není, ale rozhodně tím nic nezkazíte.

Náladově velmi soudržná nahrávka je poměrně krotká a leckdy až naivní, takže pamětníci rané éry Warlord možná zatlačí nostalgickou slzu při hledání zaprášeného vydání „Deliver Us“, aby mohli objevovat kompoziční a zvukové paralely. Warlord nemají potřebu znít moderně, jdou cíleně proti proudu času, ale to nic neubírá z dramatičnosti úvodní „Behold a Pale Horse“, z nadýchané pompéznosti „Worms Of The Earth“, či z folkového nádechu „Conquerors“. Občas se Warlord chytají do vlastní pasti, neboť snaha míchat jemné nálady (nechci mluvit přímo o AOR, ale zhruba tam někam pocitově občas zamíří) s heavy metalovými postupy občas drhne, viz. titulní skladba.

Kdo ví, jak by se kariéra Warlord vyvíjela, kdyby „Free Spirit Soar“ představili v první fázi svého života. Přesně do téhle doby a na tehdejší fanoušky album míří. Pokud vám něco říká retro, nostalgie, osmdesátky a vůně bující heavy metalové scény, jste na dobré adrese.

Savapip             


FB WARLORD

YouTube ukázka - Worms of the Earth

Seznam skladeb:
1. Behold a Pale Horse
2. The Rider
3. Conquerors
4. Worms of the Earth
5. Free Spirit Soar
6. The Bell Tolls
7. Alarm
8. Revelation XIX

Sestava:
Giles Lavery - zpěv
Eric Juris - kytara
Philip Bynoe - baskytara
Jimmy Waldo - klávesy
Mark Zonder - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 47:08
Label: High Roller Records
Země: USA

Diskografie:
1984 - And the Cannons of Destruction Have Begun...
2002 - Rising Out of the Ashes
2013 - The Holy Empire
2015 - The Hunt for Damien
2024 - Free Spirit Soar

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.05.2024
Přečteno: 273x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11921 sekund.