DEEP PURPLE - Made In Japan
..živých alb historie, i když Live After Death...

Ozzy OSBOURNE - Speak Of The Devil
...které vyniká svou autentičností a syrovostí....

BLIND GUARDIAN - The God Machine
Největší problém posledních desek BG je plastová...

FIREHOUSE - Hold Your Fire
Jasných deset! Hold Your Fire je o třídu lepší...

WRAITH - Fueled by Fear
Jo, Wraith by měli pouvažovat o samostatném...

KRYPTOS - Decimator
Tak tak, příjemné album, ale navrcholu v tomhle...

MASTERS OF ROCK 2024 -Vizovice, čtvrtek (11.7.2024) a pátek (12.7.2024)
Tvl sorry, že Electric Callboy měli nejlepší...

JUDAS PRIEST - Unleashed In The East
Tak předně než se pustím do zhodnocení musím...

GALNERYUS - The Flag of Punishment
že jdete do zmapování kompletní tvorby téhle...

MASTERS OF ROCK 2024 -Vizovice, čtvrtek (11.7.2024) a pátek (12.7.2024)
Ten zvuk na UTA byl aspoň vpředu marnej celej set.












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SIX FEET UNDER - Killing For Revenge

Už to vypadalo, že se Six Feet Under zavrtávají do čím dál větší bažiny a na pomyslné dno ne a ne narazit. Na desce „Nightmare Of The Decomposed“ se jim to po letech útrap povedlo a album dostalo kapelu do stavu, kdy jí tak slabý materiál definitivně zlomí vaz nebo se odrazí ode dna a začne vydávat alba, která budou mít alespoň nějakou úroveň. Řada fanoušků se ke kapele otočila zády a poukazuje na nulový progres materiálu, jeho vysokou opotřebovanost a v neposlední řadě na čím dál horší vokální projev Chrise Barnese. V době, kdy zpíval v Cannibal Corpse, platil za velice osobitého zpěváka, jehož nelidsky hluboký projev krásně dokresloval tehdejší tvorbu, ovšem postupně Barnes přišel o svou expresivitu, bez jakéhokoliv náznaku sebereflexe se pokaždé pokouší vstoupit do stejné řeky a ono je to pořád méně přesvědčivé.

Když kapela před devětadvaceti lety vydala debut „Haunted“, bylo všechno v naprostém pořádku. Barnes měl k dispozici hvězdnou sestavu a čekalo se, že bývalé spoluhráče z Cannibal Corpse smete, což se nestalo. Kdy se věci začaly kazit? První náznaky toho, že Six Feet Under nebudou takový zázrak, se ukázaly na desce „True Carnage“, ale tehdy to ještě šlo krásně. Nejpozději na albu „Crypt Of The Devil“ bylo jasné, že je zle a že Six Feet Under jsou jen obyčejný kafemlýnek, který recykluje staré nápady s rezignací na někdejší zapamatovatelné melodie. A stále tu byl neobytný Barnes, který podával čím dál horší výkony, což dostoupilo vrcholu na „Nightmare Of The Decomposed“, nejhorší a nejodbytější desce Six Feet Under. Skutečnost, že kapela horší desku natočit nemohla, svědčí o jediném. Že dosáhla dna, od kterého je třeba se odrazit.

„Killing For Revenge“ je lepší, ale na žádné vyskakování není. Je typickým albem pozdní éry kapely, v níž se zapomíná na death n`roll a kompoziční styl se vrací k old schoolovému pojetí, o čemž nejvíce svědčí nejostřejší „Judgement Day“, „Ascension“ nebo „Know-Nothing Ingrate“ (zde jako osvěžení působí zajímavé kytarové sólo, které zcela změní charakter skladby), což budou skalními fanoušky nejvyhledávanější věci. Klasikou jsou i o něco méně rychlé skladby, v nichž se sází spíše na tvrdé riffy a sem tam z nich vypadne i zajímavý groove jako v případě „When The Moon Goes Down In Blood“. Jasně nejlepší skladba alba, „Neandrthal“ se nese přesně v tomto duchu. V ní kapela přikládá i zapamatovatelný (stačí si zaskandovat jedno slovo) refrén a rázem víte, že dnešní Six Feet Under umí napsat dobrou skladbu.

Jinde to tak slavné není, na řadě míst dojde k recyklaci starších nápadů, k nimž patří dávné (naprosto pitomé) rozhodnutí dávat na desky coververze stylově odlišných kapel. Po Kiss, Iron Maiden, Thin Lizzy nebo Mötley Crüe, padla volba na klasiku britských Nazareth „Hair Of The Dog“, kterou však kapela dokázala pohřbít jako řadu jiných věcí. Hlavní díl viny na tom nese Chris Barnes a jeho naprosto neohebný a nefunkční projev, který tuhle věc činí naprosto neposlouchatelnou. Celkově je principál zase největší slabinou alba, po instrumentální stránce na tom Six Feet Under tak špatně nejsou, protože hlavní tón jim udává ostřílený Jack Owen. Barnes by měl začít přemýšlet nad nějakou vokální inovací, takhle spoluhráče začíná táhnout nebezpečně dolů.

Jestliže jste od desky neočekávali vůbec nic nebo pouze další nevydařený materiál ve stylu minulé nahrávky, je „Killing For Revenge“ vcelku příjemným překvapením. Ovšem pouze v rámci poslední tvorby kapely. Mezi death metalovou elitou, kam by se Six Feet Under chtěli znovu řadit, se stále ztrácejí jako jehla v haldě hnoje.

Jan Skala             


FB SIX FEET UNER

YouTube ukázka - Ascension

Seznam skladeb:
1. Known-Nothing Ingrate
2. Accomplice To Evil Deeds
3. Ascension
4. When The Moon Goes Down In Blood
5. Hostility Against Mankind
6. Compulsive
7. Fit Of Carnage
8. Neanderthal
9. Judgement Day
10. Bestial Savagery
11. Mass Casualty Murdercide
12. Spoils Of War
13. Hair Of The Dog

Sestava:
Chris Barnes - zpěv
Jack Owen - kytara
Ray Suhy - kytara
Jeff Hughell - baskytara
Marco Pitruzella - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 46:48
Label: Metal Blade
Země: USA
Žánr: death metal

Diskografie:
1995 - Haunted
1997 - Warpath
1999 . Maximum Violence
2001 - True Carnage
2003 - Bringer Of Blood
2005 - 13
2007 - Commandment
2008 - Dead Rituals
2012 - Undead
2013 - Unborn
2015 - Crypt Of The Devil
2017 - Torment
2020 - Nightmares Of The Decomposed
2024 - Killing For Revenge

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.06.2024
Přečteno: 502x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
6/10Zrovna ráno jsem...11. 06. 2024 9:01 rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.32113 sekund.