RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HEAVENLY - Virus

Všechno co se stane, se jednou musí stát poprvé. A pár věcí z toho může být i docela pěkných. Bohužel, pocit, který mě při poslechu novinky francouzských Heavenly přepadl, do této kategorie zařadit nelze. Asi už je poněkud otravné se při hodnocení speedových alb neustále schovávat za zaklínadlo, že v tomhle stylu se těžko něco nového vymyslí. Ač jsem se s touhle formulí oháněl poměrně často, vždycky mi pár, dosud optimisticky naladěných mozkových buněk našeptávalo, že není tak zle. No, u sebevědomých francouzů – nazvu-li kapelu výrazem „Heavenly“, rozhodně mé ego nebude trpět nedostatkem zásob – mě optimismus opustil. Poprvé se ve mně potkali speedomil a pseudo ochránce autorských práv. A hned se ti dva servali jak koně. Dřív než vám oznámím výsledek jejich řežby, stálo by za to si jednotlivé borce a jejich postoje a vyhlídky na vítězství trochu představit.

Pana speedomila už asi znáte. Cokoliv, co jen zavání kouzlem dvou kopáků, do výšky vyhnaným zpěvem, divokostí kytarových sól, nekonečně rychlým riffováním a šťavnatě řezavou melodikou, nenasytně hltá, nasává a absorbuje, že ani nemá čas se nadechnout. Pan speedomil se u „Virus“ labužnicky olizuje až za ušima a mezi jednotlivými sousty můžete zaslechnout i nesouvislé útržky jeho mumlání: „Pozlatit ruce tomu chlapíkovi, co to dal takhle hezky do kupy. Melodická masáž, vypjaté sborové refrény, rozmáchlé a vzdušné kompozice, uječený vokál Bena Sotta a vynikající instrumentální výkony všech zúčastněných. Poslední stránka z učebnice speed metalu, ta, kterou vydavatel vytiskl jen v deluxe edici a poskytl ji jen hrstce vyvolených. Ještě o chlup chytlavější než minulé album „Dust To Dust“. A to jsem vynášel do nebes! Vítejte v nejvyšším patře speedmetalového království!!! Famózní album!“

Jenže není všechno zlato, co se třpytí. On nám tu běhá i ten druhý. Nesmělý otrhánek, který zrovna moc příležitostí projevit se zatím nedostal. A když, tak nad nějakým opisováním zlehka mávl rukou a z očí mu vyzařoval lehký nadhled : „Jen ať se kluci vyblbnou…“ Všeho dočasu. Najednou tenhle maník mlátí kolem sebe a řve jak na lesy: „Krucinál, snad kdyby chtěli Gamma Ray a Freedom Call vydat společné splitko, tak to můžou udělat sami, ne!?! Lézt cizím lidem do hlavy, to se nedělá, že vám není hanba! Chudák Hansen, musí mít v palici díru jako kráva, všiváci! Doufám, že jste mu tam taky nějakej nápad nechali. Zavřel bych vás, dokud nezčernáte, bando zlodějská!!!“

No a teď je rozsuďte… Každý z nich má svojí pravdu a jak to tak obvykle bývá, realita bude někde mezi. Anebo lépe řečeno, v podstatě pravdu mají oba. Heavenly už na minulém albu důkladně předvedli, že výrobky z hansenovské manufaktury jim jsou velice blízké a tak jim snad ani nelze mít za zlé, že je užívají i nadále. Rozdíl je jen ve výrobním odstupu od Gamma Ray. Zatímco na „Dust To Dust“ si francouzi ještě udrželi (i přes výrazný vliv) jakýs takýs odstup, na „Virus“ se k hansenovcům přitiskli tělo na tělo a sem tam dojde i na naprostému vtělení. Naštěstí to platí nejen o nápadech, ale i o kvalitě samotné realizace. Ze světla gamma paprsků si Heavenly odskočí pouze dvakrát. Poprvé při skvělém zpracování coververze „When The Rain Begins To Fall“ od Pia Zadory a Jermaina Jacksona. Na pomoc s ženským vokálním partem přispěchala Tanja z Lullacry a věřím, že u téhle skladby poskočí srdce radostí nejen pamětníkům původní verze. Podruhé při závěrečné „The Prince Of The World“, která oproti bombastickému nádechu zbytku alba působí mnohem skromněji a přitom si zachová všechny poznávací znaky, včetně vítězné nadčasovosti a přímočarosti. Nemůžu nevzpomenout i druhého hlasového pomocníka, ve skladbě „Wasted Time“ s vokálem vypomohl arktičan Tony Kakko.

Takhle nějak si představuju speed metal dotažený do naprosté dokonalosti. Jen nevím, jestli za to chválit Bena Sotta nebo Kaie Hansena. A upřímně řečeno, s chutí bych se dneska vyhnul bodování. Žádné bodování totiž nepostihne pravdu obou rváčů. Když se přikloním na stranu jednoho, bude to za deset, když na stranu druhého, tak maximálně za pět. Neb mě album „Virus“ nadchlo, pro tentokrát vyhlásím (jako vždy) za vítěze speedomila. Ale pánové z Heavenly, už je to naposled. Příště už budu trochu víc fandit tomu druhému.

P.S. Alespoň do té doby, než zjistím, že tím pádem si už nemůžu užívat radost z povedených (a podobných si jako Hansen Hansenovi) speedmetalových novinek…“

Savapip             

Tak konečně! Až na desce „Virus“ se podařilo zvládnout to, na čem si předtím vylámali zuby tři slovutní producenti. Teprve Philip Colodetti dokázal odchytit přesný zvukový odstín a dodat nahrávce tu správnou dynamiku a šmrnc. Třikrát sláva, jak ale dopadla hudba samotná? Vzhledem k obsahu předešlých desek velmi překvapivě. Poprvé se totiž významně zpomaluje a většina obsahu si to své odkroutí ve středně rychlém tempu. Gejzír osobité invence, jenž vytrysknul na albu „Dust To Dust“, navíc zmizel do neznáma, když desku „Virus“ zase ozařují gamma paprsky a Hansenova DNA je tentokrát zdaleka nejznatelnější v celé historii kapely.

Jenže Ben Sotto už není ten žáček, který po stopách svého učitele kráčel s bezmeznou oddaností a sem tam se odvážil přijít s něčím vlastním (viz debut „Coming From The Sky“). Kdepak, Ben totiž deskou „Dust To Dust“ dokončil Vysokou školu speed metalu (s vyznamenáním!) a dokázal, že po kompoziční stránce je na tom stejně, jako ti největší machři oboru. Jejich učení ale tentokrát neždímá do poslední dýňové kapky, pouze nechává jeho původní základ, na kterém s doktorátem v tlapě staví doslova to, co se mu zamane. A činí tak s dokonalou grácií i vzletnou tvůrčí lehkostí zároveň, stejně jako to činili Weikath s Hansenem, když rozjížděli HELLOWEEN. Logicky se tak musí některé prvky shodovat a vůbec to přitom neznamená vykrádání, nýbrž a pouze obodbné vidění téhož.

„Virus“ je tedy navzdory svému názvu i obalu nabušen těmi žánrově „nejzdravějšími“ melodiemi, na kterých je zase o něco více znát skladatelská dospělost a jistý ústup od prvoplánové líbivosti. Vše přitom drží fortelnou kompoziční formu, které nasazuje diamantovou korunu sexy cover „When The Rain Begins To Fall“. A pokud se týká zmíněného ubrání z ortodoxně rychlého tempa, které vládlo předešlým opusům, tak i to bylo jedině ku prospěchu věci, protože zde více než jinde platilo úsloví „třikrát a dost“.

Pagan 9/10

www.heavenly.fr

Seznam skladeb:
1. The Dark Memories
2. Spill Blood On Fire
3. Virus
4. The Power & Fury
5. Wasted Time
6. Bravery In The Field
7. Liberty
8. When The Rain Begins To Fall
9. The Prince Of The World

Sestava:
Ben Sotto - zpěv
Olivier Lapauze - kytara
Charley Corbiaux - kytara
Matthieu Plana - baskytara
Thomas Das Neves - bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 50:23
Studio: Heavenly´s Studio
Label: Noise Records
Země: Francie

Diskografie:
2000 - Coming From The Sky
2001 - Sign Of The Winner
2004 - Dust To Dust
2006 - Virus
2009 - Carpe Diem

Související články:
HEAVENLY - Coming From The Sky
HEAVENLY - Sign Of The Winner
HEAVENLY - Dust To Dust
HEAVENLY - Carpe Diem


Vydáno: 15.02.2007
Přečteno: 6157x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na facebook...23. 04. 2020 18:36 htaedas
Serte na to!Ježíši spídovej...6. 02. 2008 9:38 Pagan
Abych pravdu řekl,...12. 10. 2007 23:41 Hrubi
Ano,Virus je...6. 07. 2007 16:24 b.wolf
tak nevim , mam...2. 03. 2007 20:44 CronoS


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08993 sekund.