RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MANTHAS - Někde uvnitř mi puká srdce,když se dívám do zítřku

Velice obsáhlý rozhovor jsem podnikl s Waynem, tahounem vynikající kapely MANTHAS, ,kterou jsem si před časem velice oblíbil. Kapela momentálně vydává svůj debut "Declaration Of Deacadence", který je opravdu skvělý. Recenzi můžete čekat v blízkých dnech. Berte proto tento dlouhý rozhovor jako předkrm. Mluvili jsme o všem možném, od nové desky, přes politiku, po Superstar...


Nazdar Wayne! Od našeho posledního rozhovoru se přihodilo ve vašem táboře spoustu věcí... Jak bys tu dobu shrnul?

Zdravím celou redakci Metal Forever!!!Skutečně, uplynulo hodně vody od našeho rozhovoru, ale věci se pohnuly dopředu, tak jsem rád, že jsi nám dal znova prostor. Asi největší změna se týká výměny postu kytaristy.George odešel,chvilku jsme hráli ve třech,ale MANTHAS je kapela dvou kytar,nebylo to prostě ono. Lukas dovedl do kapely svého bývalého spoluhráče z HC metalových Dizzorderz. Andreas přišel vskutku za nelehké situace pro něj samotného.Měl jen pár týdnů na to, aby se naučil celý náš materiál, který jsme hodlali natočit. Nicméně situaci zvládl a ve studiu už nahrával některé kytarové party. Z větší části pak materiál základních kytar dokončil Lukas. Ovšem v sólových pasážích se oba dva doslova předháněli a mám dojem, že výsledek je skvělý. Je to zcela jiná věc, než naše promo cd.
Odehráli jsme spoustu zajímavých koncerů,pracovali jsme na našem distru.Zkrátka,bylo toho dost a dost.


Takže CD nebylo natočeno ve třech, jak je uvedeno v bookletu?

Pozor aby nedošlo k omylu! Materiál v bookletu,včetně fotky kapely vznikl v době,kdy jsme byli opravdu jen ve třech.Andreas přišel do kapely v době,kdy do začátku nahrávání zbývalo pár dnů.V té době se vědělo,že bude na cd hostovat jako kytarista,ovšem členem MANTHAS v té době,podle svého přání ještě nebyl.Potřeboval čas na rozmyšlenou a na dokonalé zvládnutí celého materiálu.Teprve pak nastala doba,kdy se k nám přidal a od té doby je právoplatným členem.Nicméně,v bookletu je ještě napsán jako host.


Ztráta George byla určitě hodně citelná, přesto se zhostil Lukas své role nástupce velice dobře... V čem se liší tyto dva kytaristé?

Oba dva jsou diametrálně odlišní.George hudbu cítil jinak než jak ji vnímá Lukas.Ale to nebylo tím problémem,proč už s námi není.V bookletu cd,které máš,je napsáno,kdo jaké skladby dělal,takže máš už jistě jasnou odlišnost.Lukas vyrostl na trochu jiných kapelách,než na jakých se "učil" George a to je jasně znát.Jejich protnutí je snadno postřehnutelné.I Andreas je jiný než Lukas a je to opět ku prospěchu celé věci.Začali jsme pracovat na novém materiálu a teprve tady dostal Andreas prostor k vlastní tvorbě.Mimochodem,je opravdu velice nápaditý a je více než plnohodnotnou náhradou za George.


Autorství jsem si pročítal a skladby, na kterých se podílel George mi evokují vaše debutové demíčko. Pod pár skladbami je podepsán jak George, tak i Lukas. To znamená, že si je Lukas nějak předělal k obrazu svému?

Ano i tak by se to dalo říct.Ale spíš to znamená,že na těch skladbách pracovali společně,nicméně přece jen k pár změnám v kontextu jednotlivých skladeb skutečně došlo.Muziku v Manthas dělají oba kytaristé a Carr.Mají absolutní volnost v působení.Já se starám o textovou část,i když je pravda,že i na jedné skladbě mám takový svůj malý muzikantský "zářez".Ale to je spíše výjimečně.Kluci dělají dobrou muziku,není absolutně důvod jim do toho zasahovat.


Takže tě vůbec neláká, napsat si skladbu přesně podle tvých představ?

No někdy mám takové nutkání,ale když už mám tak nějak pohromadě kořen skladby,tak kluci přijdou, jako na potvoru s něčím novým a většinou mě to vždycky posadí na prdel,že absolutně zapomenu na své pokusy.Ale je pravdou,že jsme zkoušeli nějakou moji muziku.Je to skladba v češtině.Máme ji hotovou tak napůl,ale od studia jsme na ní nepracovali,nebyl zkrátka čas.Třeba se na ni dostane právě teď.Uvidíme.


Zmínil jsi texty. Musím ti je pochválit! Nezabýváš se zbytečnými klišé a radši sděluješ své názory. Nasviť čtenářům trošku, o čem vypráví CD "Declaration Of Decadence"...

No,díky ti za uznání."Declaration Of Decadence",tedy v překladu "Vyhlášení Úpadku", je nastavení odrazu zrcadla,možná tak nějak by se to dalo říct.Každá skladba je o něčem jiném,každá se zaobírá jiným tématem,ty skladby na sebe nikterak nenavazují.Každý text je mým osobním názorem na daný problém,na dané představy.Mám dojem,že některé v sobě obsahují takové to punkové "tady a teď",jiné jsou poměrně pesimistické,vlastně takové jsou všechny,ale ostatní v sobě mají možná krapet malé filosofie,těžko se o tom takhle mluví,každá skladba je jiná.Ale téma úpadku se prolíná celým albem,mám dojem,že to je možná jediné výrazné pojítko.Úpadek společnosti jako takové,úpadek člověka jako jednotlivce,úpadek všeobecného života,zkrátka je to systémem od desíti k pěti.Tak asi tak,ale nejlepší bude,když si názor udělá každý sám po přečtení všech věcí.


Skvělý text je "Let´s Start A War"...

Aááá,díky.Ano,to je jeden z těch přesně pojmenovaných.Celým textem se prolíná nenávist vůči komunistickému systému a vůči komunistické straně,jako takové.Nemůžu pochopit,jak je možné že pouhých 15 let po listopadu 89,se rudé kreatury opět nenápadně dostávají k věci.A ještě smutnější na tom je to,že po tak krátké době,těmto kreaturám lidé opět dávají svou důvěru.To je naprosto neodpustitelné,jak lidé rychle zapomínají,Já osobně mám panickou hrůzu z tohoto zhoubného teroru.Až se opět dostanou k moci,pak už bude na všechno pozdě.Nechápej to špatně,MANTHAS rozhodně není politická kapela,ale komunismus je skutečnou hrozbou pro všechny!To mne znepokojuje daleko víc,než třeba všechny ty věci kolem křesťanství,do kterého mlátí blackmetalové spolky.Církev je téměř neškodná v porovnání s bolševismem.Navíc je toto zlo naprosto očividné a opět se dere na povrch.Je na každém aby s tímto morem bojoval.Pokud by toto někdo bral jako projev politické kapely,do této míry jsme asi politickou kapelou.Pamatujte :Každý bolševik je potencionálním vrahem.Ať proti NIM začne válka!!!!!


Tak s tím naprosto souhlasím a sympatizuji s tebou! Proto se mi právě ten text tak líbí... Myslíš, že se toto "zlo" jednou vrátí? Kde je tedy chyba?

Předem této otázky předesílám,že nejsem žádným mluvčím,hovořím jen za sebe a za své texty.

Pokud tato společnost dopustí aby se rudá komanda opět dostala k moci,pak už nic nemá cenu.Sakra,jak lidé mohou být tak slepí?Struktura tohoto hnutí se nikdy nezmění!Celý tento páchnoucí systém je založen na lidské hlouposti a na zastrašování lidí.Ať se lidé ohlédnou zpět do padesátých let.Komunisté v první řadě vyvraždili inteligenci a vůbec tzv.nepřátele socialistického zřízení.Ty které neutratili,tak je nechali chcípat pomalu jako zvířata v pracovních táborech smrti,které byly na stejné úrovni jako koncentráky,možná ještě horší.Vrazi a kriminálníci v těchto zařízeních na tom byli stokrát lépe než tito lidé,kteří se údajně provinili.To už se nikdy nesmí opakovat!
V čem je chyba?V lidech samotných.Jak už jsem řekl,lidé podle mého názoru málo čtou,málo se zajímají o minulost.Ti kteří toto vše prožili znají skutečné nebezpečí,ale už jich asi nebude příliš mnoho.A nová generace,ke které se počítám i já,už toho moc neví o minulosti a nemá zájem mít v těchto věcech jasno,což je velká chyba!Tak asi tak to vidím já.


Kdysi jsem slyšel názor, že komunismus je ještě horší než fašismus. Sice jsou na podobném principu, ale narozdíl od fašismu komunismus ničí lidskou společnost pomaličku, ale jistě...

Přesně tak!A hlavně komunismus je legální,což je obrovská chyba!Pokud je společensky vyřazen fašismus,komunismus by na tom měl být stejně.Toto pseudo hnutí mělo být zakázáno a postaveno okamžitě 18. listopadu a vše by dnes vypadalo jinak.


Vraťme se ale k nové desce. Začátek je dost netypický. Člověk by čekal, že death metalová deska začne po intru pěkně zběsile. Vy jste na to šli ale úplně z jiného konce...

Ano,to byl záměr.Každý by čekal,že po intru se spustí běs,ale právě proto jsme to udělali jinak.Myslím,že deska postupně graduje až do fáze totální apokalypsy."Kill Your Idol" je takovým závěrečným vyvrcholením.Šílené vokály,podpořené dvěma hlasy našich "otců undergroundu".Ty tomu celému dodali ten správný ráz.Schválně,jestli jsi je poznal.


Musím se přiznat, že ani ne... Jak vůbec došlo ke spolupráci s Vlastou Henychem a Otou Herešem?

Vlastně jednoduše.Celé to má na svědomí náš kamarád Dany Gregorovič z rakouských death metalových Deprešion.Dany zná oba už dlouho a tahle spolupráce byla domluvena díky němu velmi rychle.bylo to super,bavilo nás to.


Ty jsi osobně fanoušek Törru? Co říkáš na jejich comeback a co máš od nich nejraději?

Deska od TORR,"Armagedon",byla první fošnou,kterou jsme si kdy koupil.Byl jsem mladý smrad a totálně mě to posadilo na prdel.Ještě ji mám doma schovanou.Jako náctiletý,ještě na základce,jsme si některé úryvky jejich textů načmárali fixama na džínsky.A určitě si dokážeš představit reakci učitelky např. na text:"Znesvětíme kostely,nablijem za oltář,potom svojí močí zhasneme svatozář".Ha,ha.Byla to sranda.
Pak jsem TORR dlouho neslyšel,ale zhruba v posledních dvou letech jsem se k téhle kapele posluchačsky vrátil.
Dodnes od nich miluji klasiky jako "Armagedon","Kult Ohně","Kladivo na čaradejnice".I věci z pozdějších desek jako "Chcípni o kus dál" jsou skvělý.
"Made in Hell" je návrat ke kořenům,na tohle album asi čekali všichni.Jsem zvědav na novinku TORRitorium.
Jsem rád,že se do téhle kapely vrátil po takových letech Ota Hereš,protože pro mě byl byl TORR bez něj poloviční.Teď jim to s Vlastou jede jako za starých časů,mají výborné koncerty,zase to je ten black n´roll,kterej je pro ně klasický.Navíc Vlastovy texty jsou super,takže já jsme jednoznačně rád,že je tahle kapela zase zpátky.


A co říkáš na Otovo Alkehol?

Alkehol je dobrá kapela.Přímo jsem se Oty ptal na pár věcí ohledně téhle jeho kapely a bylo opět veselo.Mám všechna jejich alba.Klasický big beat.Snadno zapamatovatelný melodie a silný refrény.Lidem se to hodně líbí a to je dobře.Navíc z téhle bandy mluví obrovské zkušenosti v podobě vlastních prožitků,co se týká textové části.Ha,ha.Alkehol mám rád a poslouchám ho.Člověk u toho nemusí moc myslet,je to příjemná oddechovka.Zkrátka dobrá muzika.


Neláká tě taky, si dát dohromady nějaký odlehčenější projekt? Třeba něco jako svého času Debustrol a jejich Black Sabbath Revival...

Vím přesně, co máš na mysli,ale v současné době je to těžko proveditelné.Manthas spolknou veškerý můj čas a to už nejen ten volný.Je spousta kapel,které mají skvělé skladby,takže bych se asi těžko rozhodoval,pokud by k tomu snad někdy v budoucnu mělo dojít.Moje oblíbená kapela je například česká punková legenda H.N.F.Byla to skvělá parta,co se od téhle kapely kdy dalo sehnat,tak to mám.Poslouchám poměrně široké spektrum kapel.Od punku (ale ne toho dnešního,třeba Green Day je strašná sračka),až po death metal,ale zase jen pár dobrých kapel.Žánrů je hodně,kapel v nich už míň.Takže pár cover verzí bych si i rád zahrál,ale přímo nějaký revival,nevím,do toho bych se asi nepustil.


Teď jsi mi ukradl další otázku... Nedávno jsem slídil po webu a na fanouškovských stránkach HNF jsem našel tvůj příspěvek, kde se k této kultovní smečce celkem dost vyznáváš...

Ha,ha.Čekal jsem,jestli jsi toho všimneš na svých poutích po síti.Hrdinové Nové Fronty,to je kapela sama pro sebe.Ještě jsem stihl navštívit jeden z jejich posledních koncertů,než to v roce 88 definitivně zabalili.Byl jsem malý smrad a na ten koncert mě vzal starší brácha jedné mojí spolužačky.,který byl poměrně radikální punkáč.Dorazili jsme na místo a bylo to naprosto šílený.Hráli tam ještě jiný tehdejší kapely,ale pak nastoupili H.N.F. a byl to totální mazec.Po intru se rozjeli "Tanky" a už to jelo.Biafra řval jako šílenec,Kosťa narvaný mezi lidmi,hystericky jim hulákal přímo do ksichtů a bubeník Naci do bicích mlátil jak šílenec.Bylo to nezapomenutelný!
Vím,že fanoušci punku tuhle kapelu milovali,u ostatních muzikantů už tolik oblíbená nebyla.Nevím,hráli jinak,nebyla to taková ta klasická česká kopie.
Jsem rád,že tahle kapela odmítla kdy nějaký ten dnes tolik oblíbený reunion.Dostali se na vrchol a pak to zabalili,už je to nějakých sedmnáct let,strašný,jak je to dávno.Ale jejich věci mě oslovují dodneška.Prostě legenda.


Já vyšmejdím všechno.... Teď odbočíme k aktuálnějšímu tématu. Co ty a Superstar?

Ne,tak to fakt ne.Viděl jsem asi půlku jednoho dílu,víc jsem nevydržel a bylo mi trapně za ty lidi.Než jít do něčeho podobného,tak jdu radši umývat nádraží.Je to fakt příšerný.Za pár let,možná měsíců se tahle kravina okouká a už to nebude nikoho bavit,trh se zahltí.Ale ONI přijdou určitě zase s nějakou další "peckou",takže se určitě máme na co těšit.Ha,ha.


Ale přesto, vítězka prvního ročníku Aneta Langerová tvým uším určitě neunikla... Co říkáš jejímu hlasu? Podle mého takový hlas česká scéna vážně potřebovala. Ne, že bych se o tuto soutěž nějak zajímal, ale když už, tak je dobře, že to vyhrála tahle holka. Můj názor...

Hm,třeba jo.Je fakt,že je celkem sympatická.Na rozdíl od těch ostatních kreténů.A asi je v ní něco zajímavého.Jelikož jsem noční tvor,tak jsem čučel na Noc s Andělem,když tam byla jako host se svojí kapelou.Mluvila celkem rozumě.Párkrát jsem od ní něco slyšel v rádiu a nebylo to nezajímavý.I celkem jako holka se mi líbí.V tomhle s tebou sdílím stejný názor.


My se vždycky domluvíme.. Když už jsme v tom, tak se tě nemůžu nezeptat na tzv. nu-metal. Jaký je tvůj vztah k novým "metalovým" kapelám jako třeba Linkin Park?

Hm,složitý.Nu-metal?Sice nechápu to slovní spojení,ale dobře.nevim,moc to nemusim.Podle mě to zase za chvíli utichne,tak jako například grunge.
Když už jsme u toho grunge:Třeba NIrvana.Cobain byl někdo,kdo zase ukázal mladým lidem kytaru jako takovou.Nebyl to žádnej virtuoz,ale jeho hra hra měla ukrutnej feeling.A ty nu-metalový party?Jak říkám,moc to nemusim.


Nirvanu mám rád. Jednoduché písničky a Cobain byl osobnost, kterou rocková scéna od té doby postrádá... Posloucháš i starší muziku? Hard rock nebo dokonce třeba šedesátý léta... Hippies generace, psychedelika...

No,z těch starej kapel mám rád třeba Queen.Jejich muzika se mi vždycky hodně líbila a líbí se mi dodnes.Geniální kapela,která předběhla svojí dobu a i za padesát let bude jejich muzika mít co říct.
Hippies nesnáším.Vím,že hodně lidí z dnešní generace se stylizuje do téhle pózy a stejně jednou skončí někde v 1+2 na sídlišti,jako nechutný měšťáci,dva nebo tři fakany kolem sebe a pomalu budou hnít zaživa.To je citace od Johnyho Rottena (Sex Pistols)


Queen byli první rocková kapela, ke které jsem přičichl a mám je nehorázně rád dodnes. Nechystáš se na koncert? A co říkáš na ten comeback?

Tušil jsem,že se na tohle zeptáš.Ten comeback,mám z něj smíšené pocity.Freddie se nedá nahradit.Tahle kapela se skládala ze čtyřech osobností a jejich vzájemné spojení vytvářelo tuhle nezapomenutelnou muziku.Ale Brian May asi nechce Freddieho nahradit,jen možná chce s kapelou přijet do zemí,kde kvůli režimu dříve vystupovat nemohli aby i tady lidi slyšeli jejich písničky naživo.Nebo je to možná jen chladnokrevný kalkul kvůli prachům,nevim,do toho člověk nevidí.Jen by mě zajímalo,jestli dorazí i John Deacon.Někde jsem slyšel,že s tímhle nesouhlasí,ale nevím,třeba je to kec.


John Deacon určitě ne. Z původní přijede jenom May a Taylor. Už tento fakt se mi moc nelíbí, ale je pravda, že Rodgers je vynikající zpěvák. Jenomže Freddie byl jenom jeden a takový zpěvák se hned tak nenajde... No, to jsme se dostali úplně někam jinam... Vraťme se ještě k Manthas. Menší změna oproti minulu je i ve vašem názvu...

Jo,jasně.Původně jsme byli Mantas,bez toho H uprostřed.Ale pak jsem někde četl,že kytarista z britských Venom,používající tento pseudonym,má svou kapelu pojmenovanoui stejně.Sice jsme s Venom nikdy neměli nic společného a ani mít nechceme,ale přesto jsme chtěli najít nějaké řešení,jak si název pozměnit.Celé jméno kapely jsme ale nechtěli zavrhnout.pak přišel Lukas s návrhzem vsunout do našeho loga prostě písmeno H a bylo hotovo.


CD jste si vydali sami?

Ano,bohužel.Bylo s tím hodně starostí a utopili jsme v tom spoustu peněz.V současné době oslovujeme vydavatelství,jelikož bychom chtěli zvýšit náklad.Ten současný činí 500 kusů.


A jaký je zatím zájem?

Začali jsme vlastně před pár dny a stále pokračujeme,takže zatím jsme stále na začátku.


Chtělo by to už nový stránky... Souhlasíš?

Pokud jsi se díval na naše stránky,tak je tam od včerejška odkaz,že se na stránkách pracuje.Ty staré opravdu nestály za nic.Už se ani neaktualizují.Během čtrnácti dnů by se však mají spustit ty nové.Vyděl jsme zatím jakousi kostru u našeho webmastera a myslím,že to bude stát za to.Spousta fotek,z koncertů i z oficiálních fotossesion.Samozřejmě,že budou obsahovat i News a doplněny budou i o diskusní forum.Myslím,že to bude dobré.


Tak to je jedině dobře! No, pomalu se blížíme do finále... Na co se nyní můžou fanoušci těšit???

Doplňujeme distro,takže k dispozici budou trika,cd,nášivky,prostě klasika.potom by snad mělo dojít k realizaci videoklipu,zatím je to v jednání.Pracujeme i na pódiové show,světla,efekty a různé takové věci.A sháníme managera,to by bylo asi to nejdůležitější.Takže pokud by někdo měl zájem,pak jen směle do toho.


A nějaké koncerty?

Ano jistě.Koncerty jsou naplánované.Momentálně se stále rozhazují sítě,tak snad to přinese ovoce.


Nějaké motto, či hláška pro čtenáře na závěr...

Snad možná:"Někde uvnitř mi puká srdce,když se dívám do zítřku" (Manthas-Creation Of The Sorrow).
A pak ještě jedno:"Ve světě,kde žijí Michael Jackson a pitomec jako je Axl Rose,je možné všechno." (Stephen King - Nezbytné věci)


Tak to jsem nečekal... Super, díky moc! Jsem rád, že jsme zase po nějakém čase pokecali a už teď se těším, až podnikneme v budoucnu další rozhovor!!! Měj se skvěle!!! A ať to hraje!!!

Já díky tobě za tu spoustu času a energie,kterou tenhle rozhovor jistě stál.

Venca Votruba             


www.manthas.cz


Vydáno: 02.05.2005
Přečteno: 4235x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09003 sekund.