ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku KABÁT - Má ji motorovou


- minstrell

První album je nářez brouků na palouku. Rána do rozkroku tehdejšího československého showbusinesu. To co pro světový rock znamenalo album Nirvana – Nevermind, tak pro tehdejší ČS scénu znamenal příchod této smečky. Více metalových kapel sice v té době vydávalo svá silná a leckdy přelomová alba, (Masters Hammer, Debustrol, Arakain, Root a další), ale teprve tepličani dokázali do své muziky namixovat vše tak, aby to chytlo široké davy. Lze tu najít jak punkovou drzost, frackovitost a tah na bránu, rock’n’rollový spád, ale taky tehdy moderní thrashové disharmonické, kakofonické a jinak –onické vyhrávky. S punkovou řízností jdou ruku v ruce texty, kde se ta frackovitost projevuje asi nejvíce. Ale přes všechny ty primárně sexuálně-alkoholické nuance je zde hodně cítit určitý mezigenerační rozkol, rebelantství a nastavení zrcadla naškrobené společnosti. Nejsem fanouškem kapely ani klasickou cílovkou, ale tohle je zdařilá placka a i hudebně je vidět, že kluci na albu hodně zamakali. Škoda, že na dalších plackách pak začali lenivět a svoje technické finesy a lehké s“thrash“ení opustili.

20. 05. 2022 7:32

to themooncrow.217 - Avram

To říkal i Špalek, že je zajímavé, že každá jejich deska byla prodejně zhruba stejně úspěšná, ale jak dají nějaký starší tvrdší kousek, tak atmosféra koncertu rázem klesne, přestože starých mániček je v publiku dost.

13. 05. 2022 9:02

- Guns

První deska Kabátu mě baví fakt hodně. Ne proto že se na ní kluci nebáli hrát tvrdě a nesrali se s projevem a sprosté texty je netrápily, ale zde prostě všechno funguje jak má. (Já se řadím k těm, kteří poslouchají Kabáty do teď a mají rádi každou desku) Má to koule, písně se dají dobře zapamatovat, kytarová práce je hodně dobrá. Kytary jsou celkem zvláštně nazvučené, Sólíčka znějí hodně dobře. Bubeník není vůbec špatný a samotný Pepé zpívá hodně dobře. Tenhle projev už mockrát v budoucnosti nepředvedl. 9,5/10. Hodně podařená první deska, která se ohromně dobře prodávala. Dal bych si klidně ještě par minut navíc. Moc rychle deska utíká. Co se stylu týče, tak bych řekl, že se pohybuje na pomezí Thrashe,Heváče a Speedu. Ostatně jako kapela předváděla na demáčích. Nikdy to nebyl čistý Thrash. Kromě snad singlu Koleda koleda/Spadla klec a samozřejmě dvě zmíněné písně, které se dostali na Ultrametal. Ten již hodněkrát zmíněný Rock n Roll by mě nenapadl :) I když možná Sex, Drogy, Rock n roll trochu ano. Jinak žádná píseň a to i v budoucnu. Nevím mám Rock n Roll spojený třeba s Chuckem Berrym a třeba Elvisem a jinak znějící Rock n Roll bych asi nedokázal přijmout :)

12. 05. 2022 22:52

Svatý Vincent - htaedas

Chválím vzpomínku na Svatého Vincenta! Desku mám doma, brácha jí tehdy koupil. Co ho k tomu vedlo, nevím. Nikdy jsem to neslyšel celý. Mohl bych to po třech dekádách znovu zkusit :-)

7. 05. 2022 18:21

- themooncrow.217

Celkem velmi povedený debut. Třebaže na Ultrametalu oproti temněji prezentujícím se kapelám působili poněkud nepatřičně, byli to nakonec oni, kdo Monitoru pokladnu naplnil měrou vrchovatou. Hodně jim pomohl příchod Krulicha, který byl hráčsky a skladatelsky míle před nimi a to je donutilo na sobě máknout a pomalu přetvářet ten svůj hnojem načichlý thrash metal Made in Česká kotlina v něco serióznějšího, lépe řečeno pro širší lidové vrstvy. Ten debut je tak půl napůl, ale pořád stojí za to, čiší z toho to nadšení a kouzlo doby, kdy vznikl, solidní zvuk a do paměti se rychle zavrtávající texty, i když jejjch kvalita je někdy uvadající. Doby, kdy bylo vše dovoleno a vše se vydávalo (kdo vzpomene invalidního důchodce SVATÝ VINCENT a jejich "debut bizarre"?). Akorát mám pocit, že už to poslouchají jen nostalgici, mladým to nic neřekne, pro ně to je totální pravěk a nechápou, jak jsme to mohli poslouchat. Pominu-li gramatickou chybu v názvu alba, neskutečně mě vadí skladby Má ji motorovou a hlavně Máš to už za sebou, trapný halekačky bohužel poplatný době, textová infantilnost, jenomže co naplat, ony udělaly Kabáty Kabátem. Vidím to dodnes, jak my, nachlemtaní pubertální masturbátoři, s nedopitým voskovým kelímkem piva v ruce hulákáme do noci to drsný "máááš tu už zááá sebou", dávaje tím širému okolí na vědomí, jací jsme zkušení a tvrdí mr..áči, a přitom jsme se holky doposud nikdy nedotkli ani koncem malíčku. Byla to krásná doba, dnes už ale jen s úsměvem kroutím hlavou, jakou trapnost šlo dát k vylisování. Ale Kabáti měli přece jen nakročeno k budoucnosti, o jaké se jim nesnilo a debut je přece jen většinou od toho, aby se poučilo z chyb a zjistilo se, na co posluchači slyší a to se jim na další fošně nakrásně naservírovalo.

6. 05. 2022 23:41

tak - The Keeper XIV.

Tak něco takového předběžně jsem vlastně už znal.. :-)

3. 05. 2022 17:25

- Pepsi Stone

Důvod je jednoduchý. Kapela natočila první verzi klipu, tu, na kterou je odkaz u článku. Ta párkrát běžela v televizi, ale pak se někomu znelibila. Tuším, že ten impulz přišel ze slovenského studia ČST. Na to konto byla natočena druhá verze, kde už kapela působila serióznějším dojmem.

3. 05. 2022 8:35

To The Keeper XIV.: - htaedas

Tak to jsem rád, že nejsem sám, kdo si pamatuje dva klipy na tuto skladbu. Ale důvod bohužel nevím.

3. 05. 2022 7:47

- mr.deadhead

Tohle je přesně ten typ desky, ke které se bude s hrdostí hlásit (téměř) každý. Mě nevyjímaje. Dám ale jenom 9,5. Desítku mám schovanou pro jiný album.

3. 05. 2022 5:36

- Aldus

Výborná deska, 9,5 /10, jedno z nejposlouchanější CD roku 1991 Metallica, Nirvana a Sepultura! Dr. Bambus je textově absolutně skvělý... a ze života :-)

2. 05. 2022 22:29

zábavná deska - The Keeper XIV.

Dobrá deska, ale nej teprve přijde. Nevíte někdo více o tom, kterak vznikly k Máš to už za sebou dva klipy?

1. 05. 2022 20:54

První a poslední - satanachist

Po singlech a kompilačkách hodně očekávané album, které splnilo mé představy. Satanžel první a zároveň poslední...

1. 05. 2022 1:27

- Moloch

Já mám také Kabát nejradši do roku 1999 (včetně). Pozdější nahrávky jsou opravdu přitažlivější spíše textově než hudebně. Debut je každopádně povedený (u mě za 8,5/10). Je to v podstatě jediná deska Kabátu, kde jsou opravdu slyšet náznaky thrash metalu. Nicméně vrcholné období kapely mělo teprve přijít.

29. 04. 2022 19:09

- johny

Je to sice mozno "agro" tzv, ale aj vdaka nim som prisiel na chut rockovej muzike, cize vdaka im zato. Je to fajn si pripomenut stare casy, hoci uz su roky mimo moj zaber, ale je fajn si precitat o zaciatkoch. Dik za to

29. 04. 2022 15:31

- Kamzo

Som veľmi rád za tento začínajúc i,,seriál " Kabát mám veľmi rád..aj keď na prvé 3-4 dosky sa uz asi nič nechytí, tak predsa sú populárny,!! Od Kabátu mám všetko...aj keď nie všetko sa min páči, ale kvalita ta je..teším sa a za seba ďakujem a uz teraz sa teším na jeden vrcholov ich kariery..Na Děvky:-)

29. 04. 2022 11:06

- Petr

Luxusní start. Jako by to bylo včera. Kabát v té době měl koule jako hrom : ) 10/10

28. 04. 2022 23:08

- ToPi

Už když jsem slyšel Kabát v hitparádě Metal TOP 10 ve Větrníku, bylo jasné, že tohle se prostě chytne. V druhém kole dokonce byli uvedeni takto "Na pátém místě se umístilo největší překvapení minulého kola - teplický, téměř neznámý Kabát." Už v těch skladbách „Spadla klec“ a „Koleda“ byla znát pořádná dávka originality, vtipu a nadsázky. Další vzestup byl raketový a po Ultrametalu už z nich byla kapela, na jejíž desku všichni toužebně čekali. Album skvěle odsýpá, kombinuje pozůstatky metalu, lidovost a už i tam je cítit ten trochu jižanský rukopis, který byl postupem času stále znatelnější. Zkrátka, i když noví kytaristi hráli metal, bylo znát, že doma poslouchají spíše AC/DC nebo ZZ TOP. Každopádně debut jako hrom a pěkná jízda od začátku do konce.

28. 04. 2022 21:18

- rainmaker

Kabát už si dneska skoro neposlechnu, ale když se s kamarády sejdem a chceme si je pustit vždycky to je Má jí motorovou. Taková "A šel..." by se ani dnes neztratila v koncertním setlistu. Kdyby zahráli věci z prvních pěti alb, možná bych se i zašel podívat :)

28. 04. 2022 13:07

Super recenze - David Svoboda

Kabát mám hudebně nejraději do roku 1999, textově po celých 30 let. Trojka Orgasmus, Má ji motorovou, Děvky ty to znaj pro mě bude hudebně navždy to nejlepší, co kdy vydali. Devadesátkovou tvorbu teplických budu mít vždy raději, bo jsem s jejich hudbou vyrůstal. Nespočítám, kolikrát jsem je viděl živě,ale jsou skvělý. Jen mi na koncertech chybí více právě klasických 90s věcí, ale zase je pravda, že je nutno na megakoncertech nakrmit stádo pod podiem, které by věci jako Vasil, Děvky Ty to znaj, nebo Rohypnol po tetě prostě nedalo ( jak sje již mnohokrát viděl na vlastní oči). Debut navždy 10/10.

28. 04. 2022 8:34

1

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13389 sekund.